Το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής στον Δυτικό κόσμο διεκδικούν οι Κρητικοί

Το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής στον Δυτικό κόσμο διεκδικούν οι Κρητικοί

Τα στοιχεία που φαίνεται να προσδίδουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής στους Κρητικούς είναι τα αντιοξειδωτικά, Ωμέγα -3 και Ωμέγα -6 λιπαρά οξέα

Το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής στον Δυτικό κόσμο διεκδικούν οι Κρητικοί
Το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής στον Δυτικό κόσμο διεκδικούν οι κάτοικοι της Κρήτης, με τους ειδικούς να αναζητούν το μυστικό της…μακροημέρευσης του πληθυσμού στον τρόπο διατροφής των Κρητικών. Τα στοιχεία που φαίνεται να προσδίδουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής στους Κρητικούς είναι τα αντιοξειδωτικά, Ωμέγα -3 και Ωμέγα -6 λιπαρά οξέα.

Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε στο πλαίσιο της «Μελέτης των Επτά Χωρών» που παρουσίασε την Τρίτη η πρόεδρος του Κέντρου Γενετικής, Διατροφής και Υγείας (The Center for Genetics, Nutrition and Health) κυρία Άρτεμις Σιμοπούλου, στη διάρκεια εκδήλωσης της εταιρίας Amway για τη σωστή διατροφή και την ενίσχυσή της εφόσον χρειάζεται με συμπληρώματα και βιταμίνες.

Η «Μελέτη των Επτά Χωρών» του αμερικάνικου Κέντρου Γενετικής, Διατροφής και Υγείας επικεντρώθηκε στη σχέση ανάμεσα στη διατροφή και τις καρδιαγγειακές παθήσεις αναφορικά με την ύπαρξη των λιπαρών οξέων στη διατροφή. Η επί 5 χρόνια μελέτη έδειξε ότι οι θάνατοι από στεφανιαία νόσο στην Ελλάδα, στην Ιαπωνία και στην Ιταλία είναι σε χαμηλότερα επίπεδα συγκρινόμενα με άλλες χώρες. Η θνησιμότητα από στεφανιαία νόσο, στην περιοχή της Κρήτης, ήταν πολύ χαμηλότερη συγκρινόμενη με τις άλλες εννέα περιοχές της Νότιας Ευρώπης.

Κλείσιμο
Ωστόσο, ο μέσος όρος της χοληστερίνης στον πληθυσμό της Κρήτης ήταν παραπλήσιος με τις υπόλοιπες περιοχές της Μεσογείου, εύρημα που ώθησε τους επιστήμονες να αναζητήσουν ποια είναι εκείνα τα στοιχεία στη διατροφή της Κρήτης που προσδίδουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, για να καταλήξουν ότι πρόκειται για τα αντιοξειδωτικά  Ωμέγα-6 και Ωμέγα-3 λιπαρών οξέα.  
 
Η καθηγήτρια του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, κλινική φαρμακοποιό κυρία Μαρία Σκουρολιάκου,  περιέγραψε το μενού της μεσογειακής διατροφής: λαχανικά (ως σαλάτα ή μαγειρεμένη τροφή) και φρούτα, δημητριακά ολικής άλεσης, ξηροί καρποί και όσπρια, ελαιόλαδο, μέτρια κατανάλωση ψαριών και πουλερικών, χαμηλή πρόσληψη γαλακτοκομικών, κόκκινου κρέατος, γλυκών, μέτρια κατανάλωση αλκοόλ.
 
«Η μεσογειακή διατροφή αποτελεί  ασπίδα στην αντιμετώπιση του μεταβολικού συνδρόμου δηλαδή του αθροίσματος των παραγόντων κινδύνου μεταβολικής αιτιολογίας για καρδιαγγειακές ασθένειες και διαβήτη. Βασικές ψηφίδες αυτού του παζλ είναι η κοιλιακή παχυσαρκία, η δυσλιπιδαιμία, η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης» τόνισε η κυρία Σκουρολιάκου. Ωστόσο, οι ειδικοί συμφώνησαν ότι η υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής από ενήλικες και παιδιά στις μεσογειακές χώρες είναι χαμηλή έως μέση και επηρεάζεται από κοινωνικοοικονομικούς, γονεϊκούς παράγοντες και παράγοντες του σύγχρονου τρόπου ζωής. Το κενό που εντοπίζεται στην υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής μπορεί να καλύψει, όπως πρότειναν, τα συμπληρώματα διατροφής στο καθημερινό διαιτολόγιο.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης