Η τουρκική βουλή ψηφίζει αύριο για αποστολή στρατού στο Ιράκ αν οι Κούρδοι ψηφίσουν ανεξαρτησία

Η τουρκική βουλή ψηφίζει αύριο για αποστολή στρατού στο Ιράκ αν οι Κούρδοι ψηφίσουν ανεξαρτησία

Χτες ανακοίνωσε ο Ερντογάν ότι θα στείλει στρατό στην Ιντλίμπ της Συρίας - Υπέρ θα ψηφίσει και το κόμμα της αντιπολίτευσης «αν η πρόταση δυναμώσει το χέρι της Τουρκίας στον αντιτρομοκρατικό αγώνα»

Η τουρκική βουλή ψηφίζει αύριο για αποστολή στρατού στο Ιράκ αν οι Κούρδοι ψηφίσουν ανεξαρτησία
Ακόμα δεν έχει διαφανεί τι συμφώνησαν, κατά τη χθεσινοβραδινή συνάντησή τους στις ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
. Παρά το γεγονός ότι ο Τούρκος Πρόεδρος είχε χαρακτηρίσει
το θέμα του Ρεζά Ζαράμπ, ως υψίστης προτεραιότητας, παρά τις συνεχιζόμενες προτροπές των κρατών του ΝΑΤΟ, να μην προχωρήσει η αγορά του πυραυλικού συστήματος S-400 από τη Ρωσία, αλλά και το συνεχώς διογκούμενο «πρόβλημα» για την Τουρκία, των Κούρδων, δεν υπήρξε ξεκάθαρη τοποθέτηση ως προς το τι συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο ανδρών.

Κλείσιμο
Αυτά ως προς τα ξεκάθαρα. Ως προς τα πιο σκιώδη (προς το παρόν), οι ανακοινώσεις από πλευράς Ερντογάν και Γιλντιρίμ, δίνουν μία εικόνα ως προς το για ποιες κινήσεις μπορεί να... πήρε άδεια ο «Σουλτάνος» από τον Τραμπ.

Σε πρώτη φάση, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι
η Τουρκία θα αναπτύξει στρατεύματα στο Ιντλίμπ της Συρίας, με στόχο να ανακόψει μία και καλή τα όνειρα των εκεί Κούρδων, για δημιουργία μεγάλης ελεγχόμενης περιοχής, δίπλα στο ιρακινό Κουρδιστάν και μία ανάσα από τους Κούρδους της Τουρκίας. Το επόμενο είναι αυτό που ανακοίνωσε σήμερα ο Τούρκος πρωθυπουργός. Δια στόματος Μπιναλί Γιλντιρίμ, ακούστηκε πως η Άγκυρα «δεν θα αποφύγει να χρησιμοποιήσει τα φυσικά της δικαιώματα» σχετικά με το δημοψήφισμα για ανεξαρτησία της ανεξαρτησίας του Κουρδικού Κουρδιστάν (KRG) που είχε προγραμματιστεί για τις 25 Σεπτεμβρίου. 

«Αυτό το δημοψήφισμα αποτελεί ζήτημα της εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας. Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει τα φυσικά της δικαιώματα που προέρχονται από διεθνείς και διμερείς συμβάσεις και δεν θα διστάσει σε αυτό», δήλωσε ο Γιλντιρίμ σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα.  Για άλλη μια φορά, επανέλαβε την έκκληση της Άγκυρας προς τον Πρόεδρο του Κουρδιστάν, Μπαρζάνι, να ακυρώσει το δημοψήφισμα, δηλώνοντας ότι δεν θα ωφελήσει τον κουρδικό λαό της περιοχής. Περιγράφει επίσης την ένταξη του Κιρκούκ στην ψηφοφορία ως «καταστροφή».

Και για να προλάβει το οτιδήποτε, η Άγκυρα ανακοίνωσε, χθες, ότι το τουρκικό κοινοβούλιο θα συνέλθει σε έκτακτη σύνοδο στις 23 Σεπτέμβρη, σε μια προσπάθεια να επεκτείνει για ένα χρόνο την εντολή που επιτρέπει την ανάπτυξη των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ξένο έδαφος.  

«Το θέμα θα τεθεί σε ατζέντα του κοινοβουλίου. Θα ζητήσουμε μια έκτακτη σύνοδο στο κοινοβούλιο για να αποφασιστεί η αποστολή στρατευμάτων στο εξωτερικό. Νομίζω ότι η διαδικασία θα προχωρήσει σε διαφορετική τροχιά απ' ό,τι είναι τώρα», δήλωσε ο Ερντογάν στις 21 Σεπτεμβρίου, λίγη ώρα αφ' ότου από κοινού με τον Τραμπ είπαν ότι είναι αντίθετοι στο δημοψήφισμα. 

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (MGK) και το υπουργικό συμβούλιο θα συγκληθούν επίσης για να συζητήσουν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε περίπτωση που η ιρακινή περιφερειακή κυβέρνηση του Κούρδιστάν (KRG) προχωρήσει με το δημοψήφισμα για ανεξαρτησία στις 25 Σεπτεμβρίου και ο Ερντογάν επανέλαβε την αντίρρηση της Άγκυρας την ψηφοφορία. «Πρέπει να γίνουν νέα βήματα. Θα συζητήσουμε διεξοδικά ποια θα είναι τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν το συντομότερο δυνατό», ανέφερε. 

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, δήλωσε ότι το κόμμα θα καθορίσει τη θέση του σχετικά με την πρόταση αφού θα έχει την ευκαιρία να αξιολογήσει το περιεχόμενό της. Λίγη ώρα αργότερα, ο αναπληρωτής πρόεδρος του CHP, Ενγκίν Αλτάι, δήλωσε ότι το CHP θα υποστηρίξει την πρόταση «αν ενισχύσει το χέρι των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στον αντιτρομοκρατικό αγώνα». 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης