Βρετανία: Σήμερα «κλειδώνει» η συνεργασία της Μέι με τους «υπερσυντηρητικούς» Ιρλανδούς

Βρετανία: Σήμερα «κλειδώνει» η συνεργασία της Μέι με τους «υπερσυντηρητικούς» Ιρλανδούς

Τι ζητά η επικεφαλής του DUP Αρλίν Φόστερ για να στηρίξουν οι δέκα βουλευτές της τους Τόρις και να σχηματίσουν κυβέρνηση - Δεν παίρνουν χαρτοφυλάκια 

Βρετανία: Σήμερα «κλειδώνει» η συνεργασία της Μέι με τους «υπερσυντηρητικούς» Ιρλανδούς
Σήμερα αναμένεται να "κλειδώσει" η συμφωνία συνεργασίας της Τερέζα Μέι με την επικεφαλής του Δημοκρατικού Ενωτικού κόμματος (DUP). Μόνο που αυτή η συνεργασία θα της κοστίσει ακριβά. Ακόμη και το όνομα του Νάιτζελ Φάρατζ, πρώην ηγέτη του UKIP ακούστηκε για τις συνομιλίες στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, όπως αναφέρουν το αμερικανικό δίκτυο CNBC και η βρετανική Sunday Times. Την ίδια ώρα, η πλειοψηφία των Βρετανών οικονομολόγων θεωρούν ότι, το "σκληρό Brexit" για το οποίο είχε δεσμευτεί η Μέι τώρα θα γίνει light...

Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός της Βρετανίας αναμένεται να δώσει σήμερα τα χέρια με την ηγέτιδα του DUP, Αρλίν Φόστερ. Οι δέκα βουλευτές που εξελέγησαν στις εκλογές με το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα θα της δώσουν το "εισιτήριο" για να κυβερνήσει .  

Η αναμενόμενη συμφωνία συνεργασίας θα την βγάλει από τη δύσκολη θέση έτσι ώστε να προχωρήσει την κυβερνητική της ατζέντα. Λίγες ώρες αφότου η Μέι παραδέχτηκε την ευθύνη της για το ταπεινωτικό αποτέλεσμα του κόμματός της στις εκλογές, σήμερα σηκώνει το τηλέφωνο για να συνομιλήσει με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν για ζητήματα ασφάλειας.


Κλείσιμο
Τα ανταλλάγματα για να κλείσει η συμφωνία Συντηρητικών - DUP
Η συνεργασία των Συντηρητικών με το DUP της Βορείου Ιρλανδίας δεν θα θυμίζει σε τίποτα την κυβέρνηση συνασπισμού του Ντέιβιντ Κάμερον με τον Νικ Κλεγκ των Φιλελεύθερων το 2010, καθώς το DUP δεν θα λάβει χαρτοφυλάκια.

Η συμφωνία θα επικεντρωθεί στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και τις επαφές για το Brexit, οι οποίες πιθανότητα θα καθυστερήσουν. Στη Βόρειο Ιρλανδία, όπου εκκρεμεί η συγκρότηση της τοπικής κυβέρνησης, οι πολίτες δίνουν μεγάλη σημασία στο θέμα του Brexit, κυρίως στο ζήτημα των συνοριακών ελέγχων με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας. Η πρόεδρος του DUP Αρλίν Φόστερ δηλώνει ότι στόχος του κόμματός της είναι το εθνικό συμφέρον, ωστόσο, αρκετοί στο Μπέλφαστ, το Λονδίνο και το Δουβλίνο ανησυχούν ότι η στήριξη στην κυβέρνηση της Μέι θα αλλάξει τους συσχετισμούς και κυρίως την ουδετερότητα του Λονδίνου στα όσα συμβαίνουν με την κυβέρνηση της Βορείου Ιρλανδίας. Επιπλέον, αρκετοί βουλευτές στο στρατόπεδο των Συντηρητικών ανησυχούν με την ταύτιση των Τόρις με ένα κόμμα που έχει υπερσυντηρητικές θέσεις για μία σειρά από κοινωνικά θέματα. 

Η αναμενόμενη συμφωνία Συντηρητικών - DUP βάζει επίσης στο "συρτάρι" διάφορα ζητήματα των Συντηρητικών: 1ον. Το επίδομα θέρμανσης. Η Μέι είχε δηλώσει ότι οι οικονομικά εύρωστοι συνταξιούχοι δεν πρέπει να το λαμβάνουν και 2ον: Την εγγυημένη ετήσια αύξησης στις συντάξεις, για την οποία οι Συντηρητικοί επιθυμούν αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης