Έλληνες της Βρετανίας στο protothema: Φοβισμένοι οι νέοι, ανακουφισμένοι οι μεγαλύτεροι με το Brexit

Έλληνες της Βρετανίας στο protothema: Φοβισμένοι οι νέοι, ανακουφισμένοι οι μεγαλύτεροι με το Brexit

Ένα στέλεχος πολυεθνικής εταιρείας, ένας χειρουργός και ένα υπάλληλος σε τράπεζα εκφράζουν την ανησυχία τους για το μέλλον και αποτυπώνουν το κλίμα μιας χώρας σε αναταραχή

Έλληνες της Βρετανίας στο protothema: Φοβισμένοι οι νέοι, ανακουφισμένοι οι μεγαλύτεροι με το Brexit
Αυτό που πολλοί φοβόντουσαν αλλά λίγοι πίστευαν τελικά έγινε. Ο λαός της Βρετανίας αποφάσισε την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ήδη από τα πρώτα λεπτά της ανακοίνωσης του αποτελέσματος επικρατεί παγκόσμιο σοκ. 

Με ποσοστό 51,9%, έναντι 48,1% το
Brexit επικράτησε υπέρ του Bremain, πράγμα που σημαίνει ότι συνολικά 17.410.742 τάχθηκαν υπέρ της εξόδου από την ΕΕ έναντι 16.141.242 Βρετανών πολιτών που προτίμησαν να παραμείνει η χώρα εντός της ΕΕ. 

Κλείσιμο
Έτσι έπειτα από 43 χρόνια η Βρετανία είναι εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης
, γεγονός που αλλάζει τον χάρτη της Γηραιάς Ηπείρου αλλά και τη ζωή όλων. Τώρα η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να καταθέσει πρόταση για την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην συνέχεια να περάσει από ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο. 

Την ίδια ώρα οι αγορές καταρρέουν με την απειλή του κράχ να είναι πλέον ορατή. Η στερλίνα υποχωρεί σε χαμηλό 30 ετών ενώ το ευρώ έχει υποχωρήσει σε ιστορικό χαμηλό. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 8% στις 318 μονάδες.

Η Βρετανία βαδίζει εδώ και λίγες ώρες σε άγνωστα μονοπάτια αφού οι συνέπειες της απόσχισής της από την ΕΕ πρόκειται να επιφέρουν δραματικές αλλαγές σε όλους του τομείς της κοινωνική ζωής, τόσο για τους Βρετανούς πολίτες εντός και εκτός της χώρας όσο και για οποιονδήποτε φοιτά, εργάζεται και ζει εκεί. 

Την ίδια στιγμή ο κίνδυνος να μετατραπούν οι Έλληνες σε «εργαζόμενους β’ κατηγορίας» ελλοχεύει, αφού για την πρόσληψή τους 
θα υπάρχουν προαπαιτούμενα, πιθανώς αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια, μορφωτικό επίπεδο κ.λπ. Ακόμη η έκδοση κάποιου είδους βίζα, η οποία θα χορηγείται με αυστηρά κριτήρια, θα είναι απαραίτητη αλλά και μια σειρά από γραφειοκρατικές διαδικασίες ως την τελική τους αδειοδότηση για εργασία στη Βρετανία. Επίσης είναι πιθανό να υπάρξει περιορισμένη πρόσβαση στις παροχές τους κοινωνικού κράτους, ιδιαίτερα στα επιδόματα, ενώ ενδεχομένως οι συνθήκες εργασίας σε σχέση με τους Βρετανούς να είναι λιγότερο ευνοϊκές.


Σε άγνωστα μονοπάτια βαδίζουν οι Έλληνες που εργάζονται στη Βρετανία 

Θανάσης Τσούτσος: Υπάρχει αβεβαιότητα αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχει φόβος






«Το αποτέλεσμα δεν ήταν αναμενόμενο, ήταν στην κόψη του ξυραφιού αλλά μετά την δολοφονία της Τζο Κοξ είχε επικρατήσει η άποψη ότι στο δημοψήφισμα ο λαός θα ταχθεί υπέρ του Bremain. Ήταν ένα σοκ γιατί μέχρι την τελευταία στιγμή όλοι πίστευαν ότι θα παραμείνει κανονικά η Βρετανία στην ΕΕ»
, εξηγεί ο Θανάσης ο οποίος τα τελευταία δύο χρόνια εργάζεται σε πολυεθνική εταιρεία στο Σουίντον της Βρετανίας ως υπεύθυνος μοντελοποίησης και τυποποίηση της αγοράς σε Ευρώπη και Αφρική.

«Είναι πρώτη ημέρα και δεν έχουμε προλάβει ακόμη να μιλήσουμε. Από τους Έλληνες που εργάζονται στο εξωτερικό οι περισσότεροι βλέπουν ότι κάτι θα γίνει, κάτι πρόκειται να αλλάξει. Υπάρχει αβεβαιότητα αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχει φόβος. Το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων που δουλεύει στο Λονδίνο λογικά πρέπει να καλύπτει τα εισοδηματικά και μορφωτικά κριτήρια που θα χρειαστούν από εδώ και στο εξής για την παραμονή στη χώρα. Έχουν πιάσει συγκεκριμένους κλάδους, ναυτιλία, τράπεζες κ.λπ. Ωστόσο το θέμα είναι αν τελικά αξίζει να δουλεύεις στο εξωτερικό ή όχι. Τώρα που άρχισε να πέφτει το exchange rate αν έρθει σε μία αντιστοιχία ένα προς ένα θα είναι το ίδιο πράγμα με το να δουλεύω στην Ελλάδα. Ίσα ίσα που θα είναι μεγαλύτερο το κόστος ζωής μου στο Λονδίνο»
, λέει χαρακτηριστικά.

Ακόμη τονίζει πως: «Δεν πιστεύω πως θα είμαστε εργαζόμενοι β’ κατηγορίας αλλά μπορεί ο Βρετανός να έχει περισσότερα οφέλη. Θα υπάρξουν κάποια προβλήματα. Δεν θα σε αφήνουν να μένεις στη χώρα μετά από ένα συγκεκριμένο διάστημα χωρίς δουλειά, δεν θα σου δίνουν επίδομα ανεργίας. Τέτοια επιδόματα για παράδειγμα ή θα τα κόψουν ή θα μειωθούν αρκετά για όσους δεν είναι Βρετανοί. ’Υπάρχει πιθανότητα να χρειαστεί εργατική βίζα αλλά ακόμη δεν είναι σίγουρο. Ίσως χρειαστεί στους νέους. Υπάρχουν μερικές σκέψεις αυτή τη στιγμή αλλά δεν ξέρουμε τι θα υλοποιήσουν. Θα υπάρχουν κριτήρια για να χορηγηθεί βίζα πράγμα που σημαίνει ότι πλέον όλα τα εργατικά χέρια από Ινδία, Πολωνία κτλπ είναι ξεγραμμένα και θα καλυφθούν από Βρετανούς εργάτες».


Ανδρέας Καρύδης: Φοβισμένοι οι νέοι, ανακουφισμένοι οι μεγαλύτεροι Βρετανοί 




«Οι πρώτες αντιδράσεις είναι μικτές. Επειδή ασχολούμαι με το κομμάτι της υγείας έρχομαι σε επαφή με διάφορα ηλικιακά γκρουπ. Παρατηρώ ότι οι νέοι είναι περισσότερο επιφυλακτικοί και φοβισμένοι με αυτή την εξέλιξη ενώ οι μεγαλύτεροι Βρετανοί είναι ίσως ανακουφισμένοι και πιο χαρούμενοι. Στο νοσοκομείο έχουμε αίθουσες αναμονής με τηλεοράσεις και όλος ο κόσμος είναι αγκιστρωμένος και βλέπει τις εξελίξεις, είναι δηλαδή ζεστές ημέρες για την Αγγλία»
, λέει ο Αντρέας ο οποίος είναι χειρούργος οφθαλμίατρος και επικεφαλής του τμήματος γλαυκώματος στο νοσοκομείο του Huddersfield στην πόλη του Μάντσεστερ. 

Όπως εξηγεί το δημοψήφισμα συνέπεσε σε μία καθοριστική στιγμή για τον τομέα της υγείας.  «Είναι η πρώτη χρονιά μετά από αρκετά χρόνια που έγιναν μεγάλες απεργίες. Είμαστε σε μία χρονική στιγμή που ο υπουργός Υγείας έχει αποφασίσει να κόψει χρήματα από τους νέους γιατρούς και γενικά είναι μία περίοδος στην οποία προγραμματίζεται να κλείσουν κάποια νοσοκομεία. Ήταν ένας από τους λόγους που επηρεάστηκε η κοινή γνώμη».

Ωστόσο δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανασφάλεια στον τομέα του καθώς: «Η υγεία είναι κυρίως επανδρωμένη από ξένους, Έλληνες, Ιταλούς και Ινδούς. Το NHS κυρίως βασίζεται σε Ευρωπαικά πτυχία με γιατρούς από την κεντρική Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Σε αυτό το κομμάτι δεν ξέρω τι θα γίνει και τι θα απαιτηθεί. Σίγουρα οι Άγγλοι δεν έχουν μεγάλη παραγωγή γιατρών και έχουν ανάγκες». 

Αντίθετα αυτοί που θα επηρεαστούν από το Brexit θα είναι φοιτητές και επιχειρηματίες. «Θα κληθούν να πληρώσουν, αν είναι έτσι όπως τα περιμένουμε τα πράγματα γιατί εγώ θεωρώ ότι είναι εντελώς ασταθή και ακαθόριστα, ένα ποσό της τάξεως των 10.000 λιρών περίπου ετησίως παραπάνω. Αυτό είναι ένα από τα οφέλη που θα χάσουν οι φοιτητές. Αυτή τη στιγμή σπουδάζουν σαν να είναι αυτόχθονες, γηγενείς Άγγλοί και αυτό θα χαθεί. Εκτιμώ πως θα πληγούν και οι Ευρωπαίοι που έχουν επιχειρήσεις στο Λονδίνο. Υπάρχει ανασφάλεια στον κλάδο τους. Με κάποιους φίλους που έχω μιλήσει, δεν ξέρουν τι τους συμβαίνει, ζουν ένα αβέβαιο παρόν και ένα πολύ πιο αβέβαιο μέλλον».

Τέλος ο Αντρέας τονίζει πως από τις πρώτες κιόλας ώρες επικρατεί σύγχυση αναφορικά με τις καλοκαιρινές διακοπές των Αγγλών. «Τώρα είναι μία περίοδος διακοπών και όλοι οι Άγγλοι είχαν προγραμματίσει τις διακοπές τους, ανησύχησαν πάρα πολύ με την ισοτιμία η οποία έχει κλονιστεί σοβαρά σήμερα. Όλοι είχαν αυτή τη συζήτηση για το κομμάτι του συναλλάγματος, πόσα χρήματα δηλαδή θα χρειαστούν για να κάνουν διακοπές και παρατηρούσαν ότι οι διακοπές τους θα είναι πιο ακριβές».



Gabriel Akdi: Ο λαός είναι διχασμένος 



«Το 51,9% δείχνει ότι ο λαός είναι διχασμένος. Ο κόσμος είναι σοκαρισμένος αλλά δεν υπάρχουν έντονες αντιδράσεις. Δεν υπάρχει κανένα πλάνο από οποιαδήποτε από τις δύο πλευρές δηλαδή είτε από τη Βρετανία είτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το τι θα ακολουθήσει μετέπειτα»,
λέει στο protothema.gr o Gabriel που τελευταία τρία χρόνια ζει και εργάζεται μόνιμα σε τράπεζα στο Λονδίνο ως treasury dealer. 

Όπως τονίζει ο ίδιος: «Οι περισσότεροι πίστευαν ότι θα μείνουν στην ΕΕ γιατί οι δημοσκοπήσεις και κυρίως τα betting sites συνήθως δεν πέφτουν έξω και χθες έλεγαν ότι θα παραμείνουν. Oλες οι αγορές κινούνταν θετικά και σήμερα όλοι ξαφνιάστηκαν που είδαν τέτοια διαφορά και τόσο κοντά μάλιστα». 

Μέχρι σήμερα ο Gabriel όπως και οι υπόλοιποι Έλληνες που ζουν στη Βρετανία δεν γνωρίζουν τι θα ακολουθήσει. Αν δηλαδή θα χρειαστούν πρόσθετα έγγραφα για να συνεχίσουν να ζουν και να εργάζονται εκεί.

«O Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι δεν θα αλλάξει κάτι στο θέμα της μετακίνησης όσον αφορά τους Ευρωπαίους που ζουν εδώ. Εξάλλου ούτε έχει ανακοινωθεί ούτε είναι γνωστό κάποιο πλάνο μέχρι στιγμής για το τι θα συμβεί. Μελλοντικά ενδεχομένως και ίσως να χρειαστεί άδεια παραμονής, άδεια εργασίας ή κάτι αντίστοιχο. Ωστόσο όλα αυτά θα πρέπει να διαπραγματευτούν και να συμφωνηθούν. Εκτιμώ πως για τουλάχιστον δύο έως και πέντε χρόνια θα υπάρχει αυτή η διαπραγμάτευση μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ. Εμείς συνεχίζουμε κανονικά έως ότου αλλάξουν οι νόμοι»,  λέει. 

Ακόμη εξηγεί πως δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανασφάλεια έπειτα από την ανακοίνωση του αποτελέσματος ωστόσο υπάρχουν φόβοι και ερωτηματικά σχετικά με την ασφάλεια των πολιτών. 

«Το θέμα είναι τι θα γίνει με την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ Ευρώπης και Βρετανίας, πόσο εύκολα θα μπορούν να ανταλλάσσουν πληροφορίες από εδώ και στο εξής; Ενδεχομένως να υπάρξει πρόβλημα στο θέμα της ασφάλειας και αυτό είναι που θα δημιουργήσει ανασφάλεια στον λαό». 

Ακόμη εκτιμά πως θα υπάρξει αβεβαιότητα στις αγορές και λέει χαρακτηριστικά: «Ένα άλλο πολύ σημαντικό κομμάτι είναι το θέμα της στερλίνας. Ήδη είναι σε χαμηλό επτά ετών και δεν ξέρουμε που θα φτάσει η ισοτιμία. Θα υπάρχει μία αβεβαιότητα για τουλάχιστον δύο χρόνια». 

Τέλος όσον αφορά στις μετακινήσεις ο ίδιος δεν παρατηρεί κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα καθώς: «πάντα υπήρχε έλεγχος για το ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει μέσα και έξω από τη χώρα. Το θέμα είναι τι θα γίνει εφεξής με τους Ευρωπαίους πολίτες και πόσο μάλιστα για τους Βρετανούς όταν αυτοί θα ταξιδεύουν στην Ευρώπη. Θα μπορούν εύκολα ή θα χρειάζονται πχ βίζα όπως εμείς;».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης