Ακυρώθηκε η ψηφοφορία για παραπομπή σε δίκη της Ντίλμα Ρούσεφ

Ακυρώθηκε η ψηφοφορία για παραπομπή σε δίκη της Ντίλμα Ρούσεφ

Λόγω «σοβαρών παρατυπιών» κατά τη συνεδρίαση της 17ης Απριλίου, όπου αποφασίστηκε η έναρξη της διαδικασίας για άσκηση δίωξης εις βάρος της

Ακυρώθηκε η ψηφοφορία για παραπομπή σε δίκη της Ντίλμα Ρούσεφ
Την ακύρωση της απόφασης που λήφθηκε από την Κάτω Βουλή της Βραζιλίας σε μια επεισοδιακή ψηφοφορία στις 17 Απριλίου σχετικά με την παραπομπή σε δίκη της προέδρου της χώρας, Ντίλμα Ρούσεφ
, ανακοίνωσε πριν λίγη ώρα ο πρόεδρος της Κάτω Βουλής, Βάλντιρ Μαρανιάου.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με εκείνη την απόφαση, το πολιτικό μέλλον της Ρούσεφ επρόκειτο να κριθεί την Γερουσία, σε μια ψηφοφορία προγραμματισμένη για τις επόμενες ημέρες, η οποία όπως φαίνεται όμως τελικά δεν θα πραγματοποιηθεί.

Ο κ. Μαρανιάου ανέφερε ότι υπήρξαν παρατυπίες κατά τη συνεδρίαση της 17ης Απριλίου, οπότε και τα μέλη της κάτω βουλής ψήφισαν υπέρ της έναρξης της διαδικασίας για άσκηση δίωξης εις βάρος της Ρούσεφ. Όπως τόνισε, τα μέλη της Κάτω Βουλής δεν έπρεπε να ανακοινώσουν δημόσια τη θέση τους πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

Επίσης, υπογράμμισε ότι και η στάση των επικεφαλής των κομμάτων ήταν λάθος, αφού αρκετοί έδωσαν οδηγίες στους βουλευτές τους σχετικά με το πώς πρέπει να ψηφίσουν.

Υπενθυμίζεται ότι, στην ψηφοφορία της 17ης Απριλίου, από τους 400 βουλευτές που ψήφισαν συνολικά, 297 τάχθηκαν υπέρ του να προχωρήσει στη Γερουσία η διαδικασία καθαίρεσης της Ρούσεφ από την προεδρική θέση, ενώ 103 ψήφισαν κατά ή απείχαν. Αιτία είναι η φερόμενη ως εμπλοκή της σε μια προσπάθεια να παρουσιαστεί τεχνητά μεγαλύτερο πλεόνασμα στον προϋπολογισμό μέσω δανείων. Η ίδια αρνείται ότι διέπραξε κάποιο αδίκημα

Η διαδικασία επρόκειτο να μεταφερθεί στη Γερουσία η οποία θα αποφάσιζε εάν η Ρουσέφ πρέπει να δικαστεί ή όχι. Εφόσον αυτό το σώμα έβγαζε αρνητική απόφαση, η Ρούσεφ θα απομακρυνόταν αυτόματα από το αξίωμα, στο οποίο θα την διαδεχόταν ο αντιπρόεδρος Μισέλ Τέμερ.

Η Ρουσέφ αντιμετωπίζει την βαθύτερη οικονομική ύφεση που βιώνει η βραζιλιάνικη οικονομία μετά τη δεκαετία του 1930, και ένα τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς με επίκεντρο την δημόσια επιχείρηση πετρελαίου Petrobras, στο οποίο ενεπλάκησαν πρόσωπα του άμεσου περιβάλλοντός της.

Η πολιτική κρίση η οποία διχάζει τη χώρα έχει μετατραπεί σε μια σκληρή σύγκρουση ανάμεσα στην κεντροαριστερή πρόεδρο και τον κεντρώο αντιπρόεδρό της Τέμερ, ο οποίος θα αναλάβει την εξουσία εάν η Ρουσέφ αποπεμφθεί.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης