Παράλληλοι μονόλογοι Πάπα-Ερντογάν μετά την συνάντησή τους

Παράλληλοι μονόλογοι Πάπα-Ερντογάν μετά την συνάντησή τους

Ο Ποντίφικας ζήτησε αλληλεγγύη κατά του φονταμεταλισμού και ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι ο δυτικός κόσμος έχει «δύο μέτρα και δύο σταθμά» στην αντιμετώπιση πραξικοπημάτων και παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Παράλληλοι μονόλογοι Πάπα-Ερντογάν μετά την συνάντησή τους
Μπορεί ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Ταγίπ Ερντογάν να συμφώνησαν όσον αφορά στην ανάγκη δράσης απέναντι στον φανατισμό μετά την συνάντησή τους στην Άγκυρα το απόγευμα της Παρασκευής αλλά ο Τούρκος πρόεδρος βρήκε την ευκαιρία να «καρφώσει» τη Δύση για πολιτική «δύο μέτρων και δύο σταθμών» όσον αφορά την αντιμετώπιση παρόμοιων φαινομένων κάνοντας ειδική αναφορά στο ΡΚΚ και το Συριακό καθεστώς.

Η συνάντηση των δύο ανδρών έγινε στο λευκό παλάτι του Ερντογάν με τον Πάπα Φραγκίσκο να είναι ο πρώτος ηγέτης τον οποίο υποδέχεται εκεί ο Τούρκος πρόεδρος.

Πρώτος πήρε το λόγο ο Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος αφού καταδίκασε την ξενοφοβία και τον ρατσισμό στη Δύση, συμπλήρωσε ότι τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος, η Μπόκο Χαράμ και η Αλ Κάιντα είναι σε θέση να εκμεταλλεύονται τους ανθρώπους λόγο της αποτυχίας των πολιτικών.

«Στρατιωτικά πραξικοπήματα, παραβιάσεις δικαιωμάτων και αιματοχυσίες σε ορισμένες χώρες δεν αντιμετωπίζονται κατάλληλα από την παγκόσμια κοινότητα. Αντίθετα, μάλιστα, σχεδόν ενθαρρύνονται» πρόσθεσε κάνοντας λόγο στο σημείο αυτό για την πολιτική της λογικής «δύο μέτρα και δύο σταθμά».

Τόνισε, δε, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να δώσει λύσεις κατά του ρατσισμού και της Ισλαμοφοβίας υπογραμμίζοντας «τις ιστορικές μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει για τη βελτίωση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων».
Κλείσιμο

Ο Ερντογάν, ο οποίος έχει επικριθεί από τους αντιπάλους του για κινήσεις που κατ' αυτούς υπονομεύουν τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους στην Δημοκρατία της Τουρκίας και έχουν στόχο τον «εξισλαμισμό» της κοινωνίας, πρόσθεσε ακόμα ότι η επίσκεψη του πάπα στη χώρα του μπορεί να συμβάλει να αποκρουστούν αντιλήψεις κατά του Ισλάμ, καταγγέλλοντας μια «προέλαση της Ισλαμοφοβίας» σε διεθνές επίπεδο.

«Η επίσκεψή σας θα αφήσει ένα σημάδι με επίδραση στον ισλαμικό κόσμο και επίσης θα αλλάξει την άποψη για το Ισλάμ στον χριστιανικό κόσμο. Η μεγαλύτερη ελπίδα μας είναι πως αυτό θα αποτελέσει το πρώτο βήμα σε μια πορεία προς την αλλαγή», ανέφερε ο πρόεδρος της Τουρκίας.



Από την πλευρά του ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας τόνισε την ανάγκη ελευθερίας του Τύπου προσθέτοντας ότι ο κόσμος και ειδικά η Μέση Ανατολή περιμένει την «άνθιση» της δημοκρατίας.

Ευχαρίστησε, επίσης, την Τουρκία για την «γενναιόδωρη» υποδοχή των προσφύγων τονίζοντας ότι η διεθνής κοινότητα έχει την «ηθική υποχρέωση» να βοηθήσει την Τουρκία.

«Η διεθνής κοινότητα έχει την ηθική υποχρέωση να βοηθήσει να προσφερθεί φροντίδα στους πρόσφυγες», δήλωσε.

Αναφερόμενος στα προβλήματα στη Μέση Ανατολή σημείωσε ότι δεν μπορούν να λυθούν μόνο με στρατιωτικά μέσα. «Ο φανατισμός και ο φονταμεταλισμός καθώς και οι παράλογοι φόβοι που υποθάλπτουν την παρεξήγηση και την διάκριση πρέπει να αντιμετωπιστούν από την αλληλεγγύη των πιστών» πρόσθεσε ο Πάπας Φραγκίσκος.

Κλείνοντας την παρέμβασή του ο Ποντίφικας δήλωσε ότι η Τουρκία έχει ευθύνη στην επίλυση των προβλημάτων στην περιοχή. «Ο Θεός ας ευλογεί την Τουρκία και να την κάνει ειρηνοποιό δύναμη» κατέληξε πριν αποχωρήσει από τον χώρο των κοινών δηλώσεων.

Το Σάββατο ο Πάπας Φραγκίσκος αναμένεται στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα επισκεφθεί την Αγία Σοφία και το Μπλε Τζαμί ενώ θα χοροστατήσει σε μια λειτουργία στον καθολικό καθεδρικό ναό την οποία θα παρακολουθήσουν και χριστιανοί πρόσφυγες από το Ιράκ.

Η επίσκεψή του θα ολοκληρωθεί την Κυριακή, όταν θα παραστεί στον κοινό εορτασμό της εορτής του Αγίου Ανδρέα μαζί με τον Οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης