Ομπάμα: Ο Πούτιν πετάει λέξεις από δω κι από κει...

Ομπάμα: Ο Πούτιν πετάει λέξεις από δω κι από κει...

Στο μεταξύ ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας έκανε λόγο για πρώτη «διστακτική» επαφή με τους Ρώσους επικεφαλής

Ομπάμα: Ο Πούτιν πετάει λέξεις από δω κι από κει...

Λίγες ώρες από τις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου, σύμφωνα με τις οποίες η ρωσική πλευρά δε θέλει να χρησιμοποιήσει στρατιωτική βία, αλλά μπορεί να το κάνει, ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ουκρανία, αναφέρθηκαν στην ουκρανική κρίση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε πως η επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν είναι ένδειξη ισχύος, αλλά σημάδι ότι οι γειτονικές χώρες έχουν σημαντικές ανησυχίες σχετικά με τη ρωσική παρέμβαση.

«Είμαι βαθύτατα ανήσυχος σχετικά με όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία», δήλωσε ο Ομπάμα σε δημοσιογράφους.

«Ο Πούτιν μπορεί να πετάει λέξεις εδώ και εκεί, αλλά τα γεγονότα είναι υπαρκτά», πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, αναφερόμενος στη ρωσική επέμβαση στην Κριμαία.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Κίεβο, μιλώντας σε εκπροσώπους του Τύπου, καταδίκασε την «επιθετική ενέργεια της Ρωσίας», προσθέτοντας πως στέκονται στο πλευρό των Ουκρανών πολιτών.

Κλείσιμο

Την ίδια στιγμή δήλωσε πως οι ΗΠΑ ζητούν την επίσκεψη παρατηρητών στην Ουκρανία ώστε να «διαιτητεύσουν ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη μυθοπλασία».

Προειδοποίησε, μάλιστα, πως οι ΗΠΑ θα απομονώσουν διπλωματικά και οικονομικά τη Ρωσία αν δεν αποσύρει τα στρατεύματά της, επισημαίνοντας πως «δεν είναι νόμιμο να επεμβαίνεις σε μια χώρα και να επιβάλλεις αυτό που θέλεις με τα όπλα. Δεν είναι συμπεριφορά μέλους του G8 αυτή».

Συμπλήρωσε, δε, ότι η Ρωσία αναζητά προσχήματα για να επιτεθεί στην Ουκρανία, επισημαίνοντας πως υπάρχουν καλύτεροι τρόποι ώστε η Ρωσία να αγωνιστεί για τα συμφέροντά της σχετικά με την Ουκρανία, ενώ ανέφερε πως κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο, Βλάντιμιρ Πούτιν, να εμπλακεί σε διάλογο με τους επικεφαλής της ουκρανικής μεταβατικής κυβέρνησης.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών είχε επισκεφθεί το μνημείο των πεσόντων στο Κίεβο, ενώ είχε την ευκαιρία να μιλήσει με συγκεντρωμένους, εκ των οποίων πολλοί φώναζαν: «Ευχαριστούμε Αμερική».

Μετά την επίσκεψή του ανήρτησε μήνυμα στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, αναφέροντας πόσο τον συγκίνησε η επίσκεψη στο σημείο όπου σχεδόν 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε συμπλοκές με τις δυνάμεις ασφαλείας και έκανε λόγο για θαρραλέους και υπερήφανους Ουκρανούς, αναφέροντας πως βρίσκεται στο πλευρό τους.

Στο μεταξύ, ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αρσένι Γιατσένιουκ, δήλωσε πως η κυβέρνηση έκανε την πρώτη «διστακτική» επαφή με τους Ρώσους επικεφαλής, ώστε να επιλυθεί η κρίση. 

«Μέχρι στιγμής (οι συζητήσεις) ήταν ιδιαίτερα ντροπαλές. Αλλά τα πρώτα βήματα έγιναν», δήλωσε ο Γιατσένιουκ σε ανακοίνωση μετά τη συνομιλία του με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης