Μαντέλα: Η ζωή ενός επαναστάτη

Μαντέλα: Η ζωή ενός επαναστάτη

Φωτογραφικά ντοκουμέντα από τα έργα και τις ημέρες του ανθρώπου-σύμβολο της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων - Την Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου η κηδεία του

Μαντέλα: Η ζωή ενός επαναστάτη
Όταν ο Νέλσον Μαντέλα έλεγε, το 1999, πως θα ήθελε όταν πεθάνει να παραδεχθούν εχθροί και φίλοι πως έκανε το καθήκον του για τη χώρα και το λαό του, δεν φανταζόταν πως η ιστορία τελικά θα έγραφε γι' αυτόν πως ήταν και θα είναι το παγκόσμιο είδωλο, ο άνθρωπος-σύμβολο του αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ειρήνη, την ελευθερία και τη φυλετική συμφιλίωση.

Στα 95 χρόνια της ζωής του κατάφερε να αφήσει πίσω του μια παρακαταθήκη σε όλη την ανθρωπότητα. Και οι στιγμές-σύμβολα αυτής της πορείας ήταν ουκ ολίγες. Ευτυχώς για όλους μας αρκετές αποτυπώθηκαν από το φακό και θα μείνουν να θυμίζουν τον αγώνα του.


Κλείσιμο
H NASA επέλεξε αυτή τη φωτογραφία της Νότιας Αφρικής, που τράβηξε στις 9 Μαϊου ο Καναδός αστροναύτης Chris Hadfield από τον Διαστημικό Σταθμό ΜΙΡ, για να τιμήσει τη μνήμη του Νέλσον Μαντέλα. Η φωτογραφία εστάλη στους 5,4 εκατομμύρια followers της NASA στο Twitter και στους 1,7 εκατ. Followers της στο Google+.



Ο νεαρός ακτιβιστής που πέρασε σχεδόν δύο δεκαετίες στη φυλακή έχτισε τη φήμη του πίσω από τα σίδερα, αλλά κέρδισε τον αγώνα του από τη στιγμή που αποφυλακίστηκε, το 1990.

Δύο ημέρες μετά την αποφυλάκισή του, στις 13 Φεβρουαρίου 1990, ο Μαντέλα απευθύνθηκε σε 100.000 οπαδούς του, στο ποδοσφαιρικό γήπεδο του Σοβέτο. Εκεί για πρώτη φορά ακούστηκε το σύνθημα: “Πορεία προς την Ελευθερία”.


Μερικά από τα σημερινά πρωτοσέλιδα ανά τον κόσμο για τον θάνατο του Νέλσον Μαντέλα






Bίντεο-ντοκουμέντο: η πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη του Νέλσον Μαντέλα, το 1961, στο κανάλι ITN και τον δημοσιογράφο Brian Widlake.











Μνημείο που βρίσκεται στον χώρο όπου είχε συλληφθεί ο Μαντέλα στη Ν. Αφρική







Στις 5 Μαϊου 1990 ο Μαντέλα στάθηκε για πρώτη φορά στο πλευρό του Νοτιοαφρικανού προέδρου Φρεντερίκ Ντε Κλερκ. Οι δύο άνδρες απηύθυναν για πρώτη φορά κοινό μήνυμα συμφιλίωσης.



Στις 22 Ιουνίου 1990 ο Μαντέλα μίλησε για πρώτη φορά στην έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη. Ζήτησε να ενταθούν οι πιέσεις της διεθνούς κοινότητας προς την κυβέρνηση Ντε Κλερκ ώστε η τελευταία να συμφωνήσει στην πλήρη κατάργηση του καθεστώτος του apartheid.



Ο Νέλσον Μαντέλα οδεύει προς την Προεδρία της Νότιας Αφρικής. Έχουν τελεσφορήσει οι διαπραγματεύσεις με τον Ντε Κλερκ και μάλιστα οι δύο άνδρες συμφώνησαν πως ο αποχωρών Πρόεδρος θα παρέμενε στην κυβέρνηση Μαντέλα ως Αναπληρωτής Πρόεδρος. Η διεθνής κοινότητα τους απονέμει από κοινού το Νόμπελ Ειρήνης. Είναι 10 Δεκεμβρίου του 1993.



10 Μαϊου 1994: ο Νέλσον Μαντέλα ορκίζεται στην Πρετόρια ως ο πρώτος μαύρος Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής.



Στις 16 Σεπτεμβρίου 1995 ο Μαντέλα στέκεται στο πλευρό του Πάπα Ιωάννη Παύλου. Είναι η πρώτη φορά που Ποντίφηκας επισκέπτεται τη Νότια Αφρική.



Στις 27 Μαρτίου 1998 ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον επισκέπτεται τη Νότια Αφρική. Ο Πρόεδρος Μαντέλα οδηγεί τον υψηλό προσκεκλημένο του στις φυλακές του Robben Island στο κελί νούμερο 5. Εκεί όπου πέρασε 18 χρόνια από τη ζωή του...



Μάρτιος 2005: Ο Μπαράκ Ομπάμα, ακόμα Γερουσιαστής τότε, επισκέπτεται το είδωλό του.



Το δικό του αποχαιρετιστήριο μήνυμα για τον Νέλσον Μαντέλα έδωσε ο διάσημος τραουδιστής των U2 Μπόνο, ο άνθρωπος που “έντυσε” με τη φωνή του το σάουντρακ της ταινίας – αφιέρωμα στη ζωή του εθνικού ήρωα της Νότιας Αφρικής: “Ο Νέλσον Μαντέλα ήταν ένας άνθρωπος που δεν μπορούσε να κλάψει. Εκτός από το αβίαστο χαμόγελό του, το χιούμορ του, η ταπεινότητά του και η ικανότητά του να κάνει συμβιβασμούς, ήταν τρία από τα βασικά χαρακτηριστικά του” .

Ο Νέλσον Μαντέλα ξεκινά για το τελευταίο ταξίδι του

Η κηδεία του ηγέτης της Νότιας Αφρικής θα γίνει την Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης