Ορατός ο κίνδυνος για οικονομικό μπλακ-άουτ στις ΗΠΑ

Ορατός ο κίνδυνος για οικονομικό μπλακ-άουτ στις ΗΠΑ

Οι συνέπειες της παράλυσης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης αν δεν περάσει το σχέδιο προϋπολογισμού στο Κογκρέσο

Ζυγός
Ορατός ο κίνδυνος για οικονομικό μπλακ-άουτ στις ΗΠΑ
Αντίστροφη μέτρηση στις ΗΠΑ με ορατό πλέον τον φόβο οικονομικής παράλυσης του ομοσπονδιακού κράτους. Δημοκρατικοί και Ρεπουμπικανοι εξακολουθούν να διαφωνούν για το νέο προϋπολογισμό των ΗΠΑ αλλά και την αύξηση του δανεισμού της χώρας ενώ σε λίγες ώρες εκπνέει η προθεσμία για την χρηματοδότηση ομοσπονδιακών υπηρεσιών (λήγει τα μεσάνυχτα σήμερα, ξημερώματα Τρίτης, ώρα Ελλάδας).

Το Κογκρέσο καταβάλλει προσπάθειες για να περάσει νομοσχέδιο που θα προβλέπει αύξηση του ορίου χρέους της κυβέρνησης πάνω από τα 16,7 τρισ. δολάρια, η οποία θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε μερική παύση της λειτουργίας της αν δεν υπάρξει σχετική συμφωνία μέχρι αύριο, 1η Οκτωβρίου, οπότε αρχίζει επίσημα το νέο οικονομικό έτος.

Οι Ρεπουμπλικανοί που έχουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν την ανάγκη που υπάρχει να περάσει το νομοσχέδιο αυτό, ψηφίζοντας μεν το έκτακτο σχέδιο χρηματοδότησης του προϋπολογισμού αλλά με περικοπές στο πρόγραμμα υγειονομικής περίθαλψης που έχει προτείνει ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Χθες τα ξημερώματα η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε κατά πλειοψηφία να καθυστερήσει κατά ένα χρόνο η εφαρμογή αυτού του προγράμματος υγείας, που είναι γνωστό και ως Obamacare και θα αρχίσει επίσης να ισχύει από αύριο, αλλά και να γίνουν περικοπές σε κονδύλιά του.

Ο Λευκός Οίκος και η Γερουσία όμως που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς ανακοίνωσαν ότι θα απορρίψουν το σχέδιο των Ρεπουμπλικανών που θα καθυστερήσει την εφαρμογή του Obamacare, το οποίο έχει σχεδιαστεί να παρέχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και σε πρόσωπα χωρίς ασφάλιση. Αν το Κογκρέσο αποτύχει να υιοθετήσει ένα σχέδιο προυπολογισμού σήμερα το βράδυ, ώρα Αμερικής, τότε κινδυνεύει με παράλυση η λειτουργία των ομοσπονδιακών υπηρεσιών της αμερικανικής κυβέρνησης . Όπως επισημαίνουν τα αμερικανικά δίκτυα, αν υπάρξει αρνητική εξέλιξη στη συνεδρίαση του Κογκρέσου, οι Αμερικανοί δημόσιοι υπάλληλοι που θεωρούνται «ως μη ουσιώδες δυναμικό» θα υποχρεωθούν σε άδεια άνευ αποδοχών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι δημόσιοι οργανισμοί που απειλούνται να χάσουν προσωπικό είναι αυτοί που είχαν υποστεί το ίδιο «μαρτύριο» το 1995-1996 τότε που είχε προκύψει παρόμοιο δημοσιονομικό κενό.
Κλείσιμο

 1. Το υπουργείο Αμυνας θα... διαλυθεί κατά το ήμισυ. Περίπου το 50% των πολιτικών υπαλλήλων του Πενταγώνου, που είναι και ο μεγαλύτερος εργοδότης του δημόσιου τομέα, θα τεθούν σε άδεια άνευ αποδοχών. Οι στρατιωτικές μονάδες θα συνεχίσουν να λειτουργούν αλλά οι μάχιμοι θα πληρώνονται με καθυστέρηση.

2. Θα παγώσει ο εικαστικός τομέας της χώρας. Τα 368 πάρκα και μουσεία των ΗΠΑ θα βάλουν "λουκέτο" όπως και ο τεράστιος ζωολογικός κήπος στην Ουάσινγκτον.

3. Το 95% από τους συνολικά 16 χιλιάδες υπαλλήλους του Οργανισμού Περιβάλλοντος (EPA), που είναι υπεύθυνος για τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς και τη ρύπανση, θα... πάει σπίτι του. Στην τελευταία δημοσιονομική κρίση, η οποία διήρκεσε συνολικά 4 εβδομάδες το 1995-1996, η επεξεργασία 500 χιλιάδων αιτήσεων θεώρησης και 200 χιλιάδων αιτήσεων για διαβατήρια, ανεστάλη.

4. Τα εθνικά Ινστιτούτα Υγείας θα παραμείνουν ερμητικά κλειστά για νέους ασθενείς που προορίζονται για πειραματικές θεραπείες. 6.Οι περισσότερες ομοσπονδιακές υπηρεσίες θα δουν τον αριθμό των υπαλλήλων τους να μειώνεται τολάχιστον κατά 80%.   












Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών κινδυνεύει να παραλύσει από το πρωί της Τρίτης, καθώς επίσης εκατοντάδες χιλιάδες ομοσπονδιακών υπαλλήλων να υποχρεωθούν σε άδεια άνευ αποδοχών, αν το Κογκρέσο αποτύχει να υιοθετήσει ένα σχέδιο προϋπολογισμού το βράδυ της Δευτέρας.

Σε πιθανή αρνητική έκβαση της συνεδρίασης του Κογκρέσου, οι Αμερικανοί δημόσιοι υπάλληλοι που θεωρούνται «ως μη ουσιώδες δυναμικό», θα πρέπει υποχρεωτικά να παραμείνουν στο σπίτι και να μην πάνε στις θέσεις εργασίας τους.

Οι δημόσιοι οργανισμοί που απειλούνται να χάσουν προσωπικό είναι αυτοί που είχαν υποστεί το ίδιο «μαρτύριο» το 1995-1996 ήταν είχε προκύψει παρόμοιο δημοσιονομικό κενό.

- Στο υπουργείο Άμυνας: Το ήμισυ των 800.000 πολιτικών υπαλλήλων του Πενταγώνου, που είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης του δημοσίου τομέα θα τεθεί σε άδεια άνευ αποδοχών Οι καθαρά στρατιωτικές μονάδες θα συνεχίσουν να λειτουργούν, αλλά οι μάχιμοι θα πληρώνονται με καθυστέρηση .

- Πάρκα και Μουσεία: Τα 368 εθνικά πάρκα και μουσεία θα κλείσουν καθώς και τα μεγάλα μουσεία της τέχνης και της ιστορίας όπως και ο ζωολογικός κήπος στην Ουάσιγκτον .

- Περιβάλλον : Το 95 % από τους περίπου 16.000 υπαλλήλους του Οργανισμού Περιβάλλοντος ( EPA ), που είναι υπεύθυνος για τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς και τη ρύπανση , θα πρέπει να "σταλεί" στο σπίτι του.

-Θεωρήσεις διαβατηρίων: Κατά την τελευταία δημοσιονομική κρίση , η οποία διήρκεσε συνολικά τέσσερις εβδομάδες το 1995/1996 ,η επεξεργασία 500.000 αιτήσεων θεώρησης και 200.000 αιτήσεων για διαβατήρια ανεστάλη.

-Υγεία: Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας και τα ιατρικά ερευνητικά κέντρα, παύουν να αποδέχονται νέους ασθενείς για πειραματικές θεραπείες .

-Κυβέρνηση: Οι περισσότερες ομοσπονδιακές υπηρεσίες θα δουν τους αριθμούς των υπαλλήλων τους να μειώνονται κατά περισσότερο από 80 %.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης