Προσοχή: Έτσι μπορούν να σας κλέψουν το PIN για την τράπεζα από το κινητό

Προσοχή: Έτσι μπορούν να σας κλέψουν το PIN για την τράπεζα από το κινητό

Σύμφωνα με μελέτη κάθε κίνηση του χρήστη στην οθόνη αφής, ανάλογα με το πώς κρατά τη συσκευή του (π.χ. με ποιά κλίση) δημιουργεί ένα μοναδικό ίχνος, το οποίο καταγράφεται και μετά μπορεί να υποκλαπεί

Προσοχή: Έτσι μπορούν να σας κλέψουν το PIN για την τράπεζα από το κινητό
Οι χάκερ είναι σε θέση να κλέψουν τα ΡΙΝ και τους διάφορους κωδικούς (passwords) -πχ τους τραπεζικούς- που εισάγει ο χρήστης στο κινητό του, από τον τρόπο και μόνο που γέρνει το τηλέφωνό του όταν πληκτρολογεί.
   
Βρετανοί ερευνητές προειδοποιούν ότι τόσο οι κακόβουλες ιστοσελίδες όσο και οι εξίσου κακόβουλες εφαρμογές (apps) που εγκαθιστά κάποιος στη συσκευή του, μπορούν να τον κατασκοπεύσουν χρησιμοποιώντας τις αφανείς πληροφορίες που καταγράφουν οι αισθητήρες κίνησης της συσκευής.
   
Η μελέτη βρήκε ότι κάθε κίνηση του χρήστη στην οθόνη αφής, ανάλογα με το πώς κρατά τη συσκευή του (π.χ. με ποιά κλίση) δημιουργεί ένα μοναδικό ίχνος, το οποίο καταγράφεται και μετά μπορεί να υποκλαπεί.
   
Κλείσιμο
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Νιούκασλ, με επικεφαλής τη δρα Μάριαμ Μερνεζάντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό ασφάλειας πληροφοριών "International Journal of Information Security", έδειξαν ότι είναι δυνατό -υποκλέπτοντας μόνο τα δεδομένα που συλλέγουν οι αισθητήρες κίνησης του κινητού- να «σπάσει» κανείς με ακρίβεια 70% το ΡΙΝ του χρήστη από την πρώτη κιόλας απόπειρα. Μετά από πέντε προσπάθειες, το ποσοστό ανεβαίνει στο 100%, δηλαδή δεν υπάρχει περίπτωση να αποτύχει ο χάκερ.
   
Οι ερευνητές επισήμαναν ότι οι χρήστες δεν έχουν επίγνωση του κινδύνου και οι περισσότεροι δεν έχουν καν ιδέα τι κάνουν οι περίπου 25 διαφορετικοί αισθητήρες που διαθέτει κάθε «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο (smartphone). Αλλά και οι κατασκευαστές των συσκευών και του λειτουργικού συστήματος που ενημερώθηκαν για το πρόβλημα (Apple, Google κ.α.), δεν έχουν καταφέρει να βρουν τρόπο να το αντιμετωπίσουν μέχρι τώρα.
   
Το πρόβλημα αφορά, πέρα από τα κινητά, τους υπολογιστές-ταμπλέτες (tablets), τα «έξυπνα» ρολόγια (smartwatches), τους καταγραφείς της σωματικής κατάστασης (fitness trackers) που συνήθως φοριούνται στον καρπό του χεριού και κάθε άλλη φορητή συσκευή εφοδιασμένη με GPS, γυροσκόπιο, επιταχυνσιόμετρο, αισθητήρα επικοινωνίας κοντινού πεδίου (NFC) και αρκετούς άλλους αισθητήρες.
   
«Επειδή οι εφαρμογές για τα smartphones και οι ιστοσελίδες δεν χρειάζονται να ζητήσουν άδεια για να έχουν πρόσβαση σε αυτούς τους αισθητήρες, τα κακόβουλα προγράμματα μπορούν κρυφά να 'ακούσουν' τα δεδομένα των αισθητήρων και να τα χρησιμοποιήσουν για να αποκαλύψουν μια ευρεία γκάμα ευαίσθητων πληροφοριών για σας, μεταξύ των οποίων τα ΡΙΝ και οι κωδικοί που πληκτρολογείτε στις οθόνες αφής» δήλωσε η Μερνεζάντ.
   
Όπως είπε, «ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι, σε μερικά προγράμματα πλοήγησης στο διαδίκτυο, βρήκαμε πως αν ανοίξεις στο τηλέφωνο ή στο τάμπλετ σου μια ιστοσελίδα που είναι παγιδευμένη με κακόβουλο κώδικα, και μετά ανοίξεις τον online τραπεζικό λογαριασμό σου, χωρίς να έχεις κλείσει την προηγούμενη ιστοσελίδα, τότε οι χάκερ μπορούν να κατασκοπεύουν κάθε προσωπική λεπτομέρεια που πληκτρολογείς».
   
Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι οι χρήστες ανησυχούν περισσότερο για το GPS και την κάμερα (που όμως ζητούν την άδεια του χρήστη) παρά για τους «σιωπηλούς» αισθητήρες (που δεν ζητούν καμία άδεια για να έχουν πρόσβαση στη συσκευή). Με δεδομένο όμως ότι σταδιακά αναδύεται ένα Διαδίκτυο των Πραγμάτων, όπου οι συσκευές θα «μιλάνε» μεταξύ τους και θα ανταλλάσσουν online δεδομένα, οι κίνδυνοι από τους αισθητήρες αυξάνονται.
   
Οι ερευνητές συστήνουν στους χρήστες να αλλάζουν συχνά τα ΡΙΝ και τους κωδικούς τους, να κλείνουν τις ανοικτές εφαρμογές που δεν χρησιμοποιούν (ιδίως όταν παράλληλα κάνουν online τραπεζικές συναλλαγές), να απεγκαθιστούν όσες εφαρμογές δεν χρειάζονται, να εγκαθιστούν τις τελευταίες ενημερώσεις ασφαλείας του λειτουργικού συστήματος, να δέχονται την εγκατάσταση εφαρμογών μόνο από εγκεκριμένα ηλεκτρονικά καταστήματα και να ελέγχουν ποιες άδειες πρόσβασης έχουν δώσει στις ήδη εγκατεστημένες εφαρμογές του τηλεφώνου τους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης