Elon Musk: Ο άνθρωπος που οραματίζεται αποικία στον Άρη

Elon Musk: Ο άνθρωπος που οραματίζεται αποικία στον Άρη

Ποιος είναι ο ιδρυτής της SpaceX, ο άνθρωπος που θέλει να φτάσει τον Κόκκινο Πλανήτη

Elon Musk: Ο άνθρωπος που οραματίζεται αποικία στον Άρη
Το 1969, η προηγούμενη γενιά είχε την τύχη να παρακολουθήσει ζωντανά τις ασπρόμαυρες εικόνες του μεγαλύτερου άλματος στην ιστορία της ανθρωπότητας και της εξερεύνησης του διαστήματος. Ακόμη και τώρα, σχεδόν 50 χρόνια ύστερα, οι εικόνες των αστροναυτών της NASA oι οποίοι “περπατούν” στην αρχαία σκόνη της Σελήνης σε συνθήκες χαμηλής βαρύτητας προκαλούν, τουλάχιστον για τους λάτρεις της τεχνολογίας και της επιστήμης, ρίγος.
Η Σελήνη, το φεγγαράκι, το οποίο είναι... απλά δορυφόρος της Γης δεν ήταν πάντοτε το κύριο σημείο του ενδιαφέροντος. Έχει χυθεί μελάνι, και -κυριολεκτικά- αίμα για την εξερεύνηση του Κόκκινου Πλανήτη, του Άρη. Αυτή τη φορά, όμως, από ό,τι φαίνεται η νέα κούρσα του διαστήματος δε θα οφείλεται στην ψυχροπολεμική κατάσταση μεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ, αλλά στην θέληση και τα όνειρα ανθρώπων με τα χρήματα και την τεχνολογία τα οποία μπορεί να τους φτάσουν μέχρι εκεί, περίπου 225 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τη μπλε, μικρή κουκκίδα που αποκαλούμε σπίτι μας.

Μπορεί στον Άρη να βρίσκονται αρκετά από τα μη επανδρωμένα σκάφη της NASA, τα οποία στέλνουν εδώ και χρόνια πολύτιμο επιστημονικό υλικό και μαγικές εικόνες που εξάπτουν τη φαντασία της ανθρωπότητας του μέλλοντος, αλλά ο άνθρωπος που θέλει να φτάσει και να “πατήσει” τον Κόκκινο Πλανήτη δεν είναι άλλος από τον Elon Musk, τον 45χρονο, συνιδρυτή του PayPal και πασίγνωστο επιχειρηματία ο οποίος εκτός από την πολύκροτη Tesla δραστηριοποιείται στην SpaceX και σε επιχειρήσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Ο Musk “ονειρεύεται” πολλά χρόνια μπροστά από τη γενιά του. Ένα αμάλγαμα Ιουλίου Βερν και Νίκολα Τέσλα, ο πολιτογραφημένος Αμερικανός πολίτης (σ.σ. Κατάγεται από τη Νότιο Αφρική), δεν μασάει τα λόγια του. Έχει βλέψεις, έχει όραμα και το δείχνει με κάθε ευκαιρία, παίζοντας με τις ορέξεις μας. Η πιο πρόσφατή του παρουσίαση είχε ένα κεντρικό στοιχείο: Θέλει να αποικήσει τον Άρη.
“Είστε έτοιμοι να πεθάνετε”;
“Το πρώτο ταξίδι θα είναι πάρα πολύ επικίνδυνο, και η πιθανότητα θανάτου πολύ υψηλή”, ανέφερε ο ίδιος ο Musk κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ομιλίας του στο 67ο Διεθνές Συνέδριο Αστροναυτικής στη Γκουανταλαχάρα του Μεξικό. Ξεκάθαρα, υπογράμμισε: “Είστε έτοιμοι να πεθάνετε; Εάν ναι, τότε είστε υποψήφιοι για να πάτε”.

Κλείσιμο
Ο δισεκατομμυριούχος τόνισε πως ο Άρης προσφέρει στους ανθρώπους μία “διέξοδο” από τον υπερπληθυσμό των 7 δισεκατομμυρίων της Γης, ενώ θα προστατεύσει το είδος μας από πιθανά συμβάντα που μπορεί να καταστρέψουν την ανθρωπότητα. Έχει ήδη φανταστεί τα διαστημόπλοια, με χωρητικότητα 100 και πλέον επιβατών, τα οποία θα κάνουν το ταξίδι Γη-Άρης πραγματικότητα με τιμή εισιτηρίου 200.000 δολάρια έκαστο.
Όχι μόνο λόγια
Ο Μusk δε σταματάει στα λόγια, αφού είναι έτοιμος να πουλήσει την προσωπική του περιουσία, αξίας περίπου 8,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την εκπλήρωση αυτού του ονείρου. Παρόλα αυτά, τόνισε πως θα χρειαστούν και δημόσιες αλλά και ιδιωτικές επενδύσεις στη SpaceX. Υπογράμμισε πως όπως κάθε μεγαλόπνοο σχέδιο υπάρχει τεράστιο ρίσκο, αλλά υπενθύμισε πως τα ρίσκα ήταν πάντοτε εγγενή σε κάθε εξερεύνηση της ανθρωπότητας στον ίδιο μας τον πλανήτη. “Αυτό που θέλω να επιτύχω είναι να... φέρω τον Άρη πιο κοντά, να τον κάνω εφικτό για όλη την ανθρωπότητα. Υπάρχουν δύο επιλογές. Να μείνουμε εδώ που είμαστε, στη Γη, και να καταλήξουμε ως είδος μετά από γεγονός μαζικής εξαφάνισης κάποια στιγμή. Η άλλη επιλογή είναι να γίνουμε ένας πολιτισμός ταξιδιωτών του διαστήματος. Να αποικήσουμε κι άλλους πλανήτες.

Η SpaceX
Η γνωστή, πια, εταιρεία του Elon Musk, η οποία ηγείται της ιδιωτικής προσπάθειας για την εκτόξευση φορτίων στο διάστημα και την επιτυχή επιστροφή των πυραύλων στη Γη έχει ήδη ξεκινήσει τα ταξίδια για ιδιωτικές επιχειρήσεις αλλά και τη NASA.

O ίδιος ο Musk αλλά και η SpaceX δεν είναι αιθεροβάμονες. Η SpaceX έχει υποστεί μεγάλα πλήγματα στο παρελθόν, με το πιο πρόσφατο αυτό της έκρηξης του πυραύλου Falcon 9 στο Cape Canaveral, με φορτίο ένα δορυφόρο του Facebook ο οποίος θα παρείχε πρόσβαση στο διαδίκτυο σε δυσπρόσιτες περιοχές. Αλλά εδώ δεν μιλάμε για απλούς “μικρούς τη τάξει” πυραύλους. Ο Musk ονειρεύεται (σ.σ. και μάλλον ήδη σχεδιάζει) έναν τεράστιο πύραυλο με φορτίο 100 και πλέον ψυχές, μεταφέροντάς τες μέσα από ένα ταξίδι 80-130 ημερών με ταχύτητες 62.700 μιλίων την ώρα.

Το πλάνο
Σύμφωνα με τον Musk, η αποίκηση του Άρη είναι πιο “εύκολη” υπόθεση από τα συνεχή ταξίδια από και προς. Η ικανότητα της δημιουργίας ύδατος και της χρήσης του χώματός του μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τη δημιουργία μόνιμης βάσης της ανθρωπότητας. Οι ανησυχίες έγκεινται στο ότι το χώμα του Άρη μπορεί να είναι τοξικό για τους ανθρώπους λόγω του υπερχλωρικού αμμωνίου που εμπεριέχει. Από την άλλη, βέβαια, το υπερχλωρικό αμμώνιο είναι συστατικό του καυσίμου που χρησιμοποιούν οι διαστημικοί πύραυλοι.

Σύμφωνα με τη ΝASA, το μεγαλύτερο πρόβλημα που δεν έχει λυθεί εντελώς, ακόμη, είναι η κοσμική ραδιενέργεια. Ακόμη και στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ο οποίος βρίσκεται, με διαστημικά δεδομένα, πάρα πολύ κοντά, οι αστροναύτες δέχονται περίπου δεκαπλάσια ραδιενέργεια από εμάς τους υπόλοιπους στη Γη. Η ατμόσφαιρά μας, την οποία έχουμε βαλθεί να καταστρέψουμε, μας προστατεύει και αποτελεί κλειδί στην επιβίωση του πλανήτη μας και εμάς των ιδιών.

Ο Musk ανέφερε πως για να υπάρξει αποικία 1.000.000 ατόμων στον Άρη, θα χρειαστούν 10.000 ταξίδια, και 1.000 διαστημόπλοια. Για τη μετατροπή της αποικίας σε εντελώς αυτοσυντηρούμενη, θα χρειαστεί να περάσουν 40 με 100 χρόνια.
Κάθε αρχή και δύσκολη
Βρισκόμαστε σε μία καμπή της ιστορίας, όπου η ανθρωπότητα συνεχίζει να κατασπαράζει τον εαυτό της. Παρόλα αυτά, έχουμε αρχίσει, τουλάχιστον, να συνειδητοποιούμε ορισμένα πράγματα ως προς τη μακροχρόνια επιβίωσή μας ως είδος και ως πολιτισμός. Οι φωνές οι οποίες πιέζουν προς επιστημονική και όχι φανατισμένη, έγκλειστη στο παρελθόν, ανάπτυξη πληθαίνουν με κάθε γενιά που περνάει.

Μπορούμε μόνο να σκεφτούμε πως οι αδερφοί Ράιτ κατάφεραν και πραγματοποίησαν την πρώτη πτήση το 1903, στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ. Μόλις 66 χρόνια ύστερα, λόγω ενός ψυχρού πολέμου που έφερνε τις δύο υπερδυνάμεις του καιρού αντιμέτωπες, από την πτήση ολίγων δευτερολέπτων, η ανθρωπότητα πάτησε στη Σελήνη. Από τότε δεν έχουν περάσει 50 χρόνια, μισός αιώνας, για την αναμενόμενη δίψα του ανθρώπου να εξερευνήσει μακρύτερα, να φτάσει μέρη και να κάνει πράγματα που κάποτε ήταν λόγια σε βιβλία, ιστορίες για παιδιά, φιλοσοφίες και μακρινές κουκκίδες σε αστρολάβους και τηλεσκόπια. Η NASA έχει λάβει έγκριση από τη Γερουσία των ΗΠΑ για διερευνητικές προσπάθειες αποίκησης τη δεκαετία του 2030. Ο Musk, όμως, ονειρεύεται να το κάνει πολύ πιο γρήγορα.

Κλείνοντας, παραθέτουμε απλά ένα από τα κλασσικότερα quotes του διάσημου αστροφυσικού Καρλ Σάγκαν, από τον οποίο έχουν εμπνευστεί οι νέες γενιές, και ο ίδιος ο Elon Musk:

“Για όλα τα υλικά πλεονεκτήματα που μας προσφέρει, η καθιστική ζωή μας έχει αφήσει νευρικούς, ανεκπλήρωτους. Ακόμα και μετά από 400 γενιές σε χωριά και πόλεις, δεν έχουμε ξεχάσει. Ο ανοικτός δρόμος μας καλεί ακόμα, σαν ένα ξεχασμένο τραγούδι της παιδικής ηλικίας. Βλέπουμε τις απομακρυσμένες περιοχές με ένα συγκεκριμένο ειδύλλιο. Αυτή η έκκληση, υποψιάζομαι, δημιουργήθηκε από τη φυσική επιλογή ως ουσιώδες στοιχείο για την επιβίωσή μας. Μακρά καλοκαίρια, ήπιοι χειμώνες, πλούσιες σοδειές, άφθονο κυνήγι-τίποτα δεν διαρκεί για πάντα.Η δική μας ζωή ή ακόμα και η επιβίωση του είδους μας μπορεί να οφείλεται σε λίγους ανήσυχους που, από λαχτάρα που δύσκολα μπορούν να αρθρώσουν ή να καταλάβουν, ξεκίνησαν για μία άγνωστη γη και νέους κόσμους...

Ίσως είναι λίγο νωρίς. Ίσως δεν είναι ακόμη καιρός. Αλλά εκείνοι οι νέοι κόσμοι, οι οποίοι υπόσχονται ανείπωτες ευκαιρίες μας καλούν. Σιωπηλά, βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο και μας περιμένουν...”



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης