Στη Βουλή και την Δικαιοσύνη στέλνει η ΝΔ την υπόθεση με τα όπλα στην Σαουδική Αραβία

Στη Βουλή και την Δικαιοσύνη στέλνει η ΝΔ την υπόθεση με τα όπλα στην Σαουδική Αραβία

Ειδικό δικαστήριο για τον Πάνο Καμμένο προανήγγειλε ο Άδωνις Γεωργιάδης - Την επόμενη εβδομάδα η συζήτηση στη Βουλή - Πώς εξελίχθηκε η υπόθεση και τι δείχνουν τα έγγραφα που κατέθεσε ο Αντρέας Λοβάρδος

Στη Βουλή και την Δικαιοσύνη στέλνει η ΝΔ την υπόθεση με τα όπλα στην Σαουδική Αραβία
Ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνει η υπόθεση της πώλησης βλημάτων στην Σαουδική Αραβία μέσω αμφιλεγόμενου Έλληνα επιχειρηματία του οποίου ο ρόλος και η ιδιότητα αμφισβητείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας και ενδεχομένως χρίζει περαιτέρω διερεύνησης.

ΘΕΜΑ 104,6 FM. Συντονίσου από τις 20 Νοεμβρίου με το πιο ενημερωτικό ραδιόφωνο της πόλης

Την ίδια ώρα νεότερα στοιχεία για την όζουσα υπόθεση στενεύουν τα περιθώρια εξηγήσεων από την κυβέρνηση και την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Κλείσιμο

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής προγραμματίζει για την ερχόμενη Δευτέρα την συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης της Νέας Δημοκρατίας προς τον κ. Πάνο Καμμένο για την υπόθεση ενώ και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας προανήγγειλε μέσω Twitter πως θα τοποθετηθεί στην Ολομέλεια στις αρχές τις ερχόμενης εβδομάδας.

Την ίδια ώρα η αξιωματική αντιπολίτευση με αφορμή τα νέα αποκαλυπτικά έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας τονίζει πως «Ο καταιγισμός των δημοσιευμάτων για το σκάνδαλο Καμμένου συνεχίζεται και τα ερωτήματα είναι πλέον αμείλικτα: Τι ώθησε τον Πάνο Καμμένο να υπογράψει μια διακρατική συμφωνία ύψους 66 εκ. ευρώ με τον Βασ. Παπαδόπουλο, όταν όλη η στρατιωτική ηγεσία τον προειδοποίησε ότι δεν εκπροσωπούσε τη Σαουδική Αραβία; Ποιες άλλες συμφωνίες έχει υπογράψει ο Πάνος Καμμένος με τον Βασ. Παπαδόπουλο και ποια συμφέροντα κρύβονται πίσω από τις δοσοληψίες μαζί του; Η Ν.Δ. επισήμανε από την αρχή τη σοβαρότητα αυτής υπόθεσης. Ο κ. Τσίπρας που παραμένει επί 9 μέρες άφωνος, θα λύσει επιτέλους τη σιωπή του ή θα συνεχίσει να καλύπτει τον συναρχηγό του;». Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του προανήγγειλε ειδικό δικαστήριο για τον κ. Καμμένο.




Υπενθυμίζεται πως έγγραφα που κατέθεσε στην Βουλή την περασμένη Δευτέρα ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος δείχνουν πως λίγες ώρες μετά την επίσημη ενημέρωση της ελληνικής πρεσβείας στο Ριάντ προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, πως οι Σαουδάραβες αγνοούν την δραστηριότητα του κ. Βασίλη Παπαδόπουλου, ο κ. Πάνος Καμμένος έδωσε εντολή στον Γενικό Διευθυντή Εξοπλισμών να πετάξει με στρατιωτικό αεροπλάνο στην Θεσσαλονίκη και να υπογράψει την Διακρατική Συμφωνία στην «έδρα» του επιχειρηματία Παπαδόπουλου, φερόμενου ως ενδιάμεσου και αντιπροσώπου του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας (ΒΣΑ) για την πώληση βλημάτων 105 χιλιοστών από τα αποθέματα του Ελληνικού Στρατού.
 
Σύμφωνα τα στοιχεία, στις 12 Ιουνίου 2017 η Διεύθυνση Αμυντικών Προγραμμάτων και Κύριων Συμβάσεων της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) ενημερώνει ότι, για να υπογραφεί η συμφωνία, πρέπει να οριστικοποιηθεί ότι ο κ. Παπαδόπουλος είναι νόμιμος αντιπρόσωπος των Σαουδαράβων

 
Την επομένη ημέρα, 13 Ιουνίου 2017, τα γεγονότα εξελίχθηκαν ταχύτατα.
 
Στις 8:00 φεύγει email από τον πρόξενο της Ελλάδας στο Ριάντ, Ηλία-Ανδρόνικο Κλουβάτο, με το οποίο ενημερώνει την ΓΔΑΕΕ ότι οι Σαουδάραβες στρατιωτικοί δηλώνουν πλήρη άγνοια για την δραστηριότητα του κ. Παπαδόπουλου και εκφράζουν την επιθυμία για συνομιλίες «Government to Government» (σ.σ. σε κυβερνητικό επίπεδο).
 
Το επίμαχο απόσπασμα του εγγράφου έχει ως εξής: «7. Με το (Δ-5) η Ελληνική Πρεσβεία στο Ριάντ μας ανέφερε ότι οι Σαουδάραβες στρατιωτικοί δήλωσαν πλήρη άγνοια για την δραστηριότητα του κ. Παπαδόπουλου και εξέφρασαν την επιθυμία για συνομιλίες Government to Government. Το (Δ-5) έγινε γνωστό τόσο στον διευθυντή ΔΑΠΚΣ, όσο και στον Γενικό Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ την 13η 08:00 Ιουνίου 2017 και προωθήθηκε στο υπηρεσιακό τους email (Δ-9)».



 
Αδιαφορώντας σχεδόν για το περιεχόμενο του ενημερωτικού εγγράφου του Έλληνα διπλωμάτη, αποφασίζουν με διαδικασίες-εξπρές να ολοκληρώσουν την διαδικασία με ένα πρόσωπο που μόλις ενημερώθηκαν ότι δεν αναγνωρίζεται επισήμως από τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας.
 
Στις 11:00 της ίδιας ημέρας, δηλαδή τρεις ώρες μετά το ενημερωτικό email, γίνεται συνάντηση στην έδρα του ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ παρουσία εκπροσώπου του Γενικού Επιτελείου Στρατού με τον κ. Παπαδόπουλο, έπειτα από σχετικό αίτημα του επιχειρηματία.
 
Τα σχετικά αποσπάσματα του εγγράφου που κατέθεσε ο κ. Λοβέρδος αναφέρουν: «6. Κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας ο κ. Παπαδόπουλος «Ολυμπιακή Βιομηχανία ΑΕ» αιτήθηκε να γίνει σύσκεψη στην έδρα του ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ παρουσία εκπροσώπου του ΓΕΣ την 13η, 10:30 Ιουνίου 17 
8. Την 13η 11:00 Ιουνίου 2017 έγινε η προγραμματισμένη σύσκεψη στην έδρα της ΓΔΑΕΕ και αυτά που συζητήθηκαν μαζί  με τις σχετικές αποφάσεις φαίνονται στα (Δ-6) και (Δ-7)».

Στις 16:00 της ίδιας ημέρας ο Διευθυντής της ΓΔΑΕΕ, ναύαρχος εν αποστρατεία Κυριάκος Κυριακίδης βρίσκεται στο υπουργικό γραφείο του κ. Καμμένου. Τηλεφωνεί στους συνεργάτες του στην ΓΔΑΕΕ, που βρίσκονται στην Λεωφόρο Κατεχάκη απέναντι από το κτίριο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, και τους ζητά να του στείλουν δύο αντίγραφα της Διακρατικής Συμφωνίας με τους Σαουδάραβες. Οι αξιωματικοί της ΓΔΑΕΕ στέλνουν με στρατιωτικό τζιπ τα αντίγραφα στο γραφείο του υπουργού Εθνικής Άμυνας και παραδίδουν τα έγγραφα στα χέρια του ναυάρχου Κυριακίδη στις 16:40.
 
Αμέσως ο Γενικός Διευθυντής Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων ενημερώνει τον Διευθυντή Αμυντικών Προγραμμάτων και Κύριων Συμβάσεων (ΔΑΠΚΣ) (σ.σ. πρόκειται για τον ταξίαρχο που παραλίγο να συλληφθεί από στρατονόμους στο γραφείο του κ. Καμμένου στις 30.8.2017) ότι τους περιμένει μεταγωγικό αεροσκάφος C-27J για να τους μεταφέρει στην Θεσσαλονίκη.
 
Εκεί τους περιμένει ο κ. Παπαδόπουλος για να υπογράψουν την Διακρατική Συμφωνία Ελλάδας - Σ. Αραβίας. Δηλαδή, έπειτα από αίτημα του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, ο Γενικός Διευθυντής Εξοπλισμών και Επενδύσεων έφυγε άρον-άρον από την Αθήνα, επιβιβάστηκε σε μεταγωγικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο πέταξε στην Θεσσαλονίκη, προκειμένου να υπογράψουν τη Διακρατική Συμφωνία με τον ενδιάμεσο Βασίλη Παπαδόπουλο.
 
Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι μια Διακρατική Συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας υπεγράφη άρον-άρον στο χώρο του αεροδρομίου έπειτα από οδηγία του υπουργού, αν και ως «Government to Government» σύμβαση θα έπρεπε να υπογραφεί είτε στο κτίριο του υπουργείου Άμυνας είτε στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης