Τσαβούσογλου: Η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει τις εγγυήσεις της για την Κύπρο

Τσαβούσογλου: Η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει τις εγγυήσεις της για την Κύπρο

Σε πολλά μέρη του κόσμου ενώ χύνεται αίμα, ο λόγος που στην Κύπρο κυριαρχεί γαλήνη είναι οι αποτελεσματικές εγγυήσεις που διασφάλισε η Τουρκία, ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ

Τσαβούσογλου: Η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει τις εγγυήσεις της για την Κύπρο
Λίγα 24ωρα πριν την διάσκεψη της Γενεύης που θα καθορίσει και το αποτέλεσμα του Κυπριακού ζητήματος ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου προμηνύει τη στάση της Τουρκίας σε ορισμένα ζητήματα όπως για παράδειγμα το θέμα των εγγυήσεων. Ο ίδιος από την πλευρά του ξεκαθαρίζει ότι η
Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει τις εγγυήσεις της για την Κύπρο
, καθώς θεωρεί πως όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα μετά το τέλος των διαπραγματεύσεων, η Τουρκία δεν πρέπει να εγκαταλείψει τους Τουρκοκυπρίους. "Δεν θα τους αφήσουμε ανυπεράσπιστους, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα της Γενεύης" είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την ομιλία του στη Διάσκεψη των Πρέσβεων.

Επίσης, ανέφερε ότι ένας από τους λόγους όπου ακόμη δεν έχει λυθεί το Κυπριακό ζήτημα, είναι η ένταξη μόνο της μίας πλευράς του νησιού στην ΕΕ. Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση τη θεωρεί εν μέρει υπεύθυνη για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Συγκεκριμένα είπε ότι: "Δυστυχώς, η ΕΕ έχει επιτρέψει να επηρεαστεί αρνητικά η όλη διαδικασία των διαπραγματεύσεων". Αντιθέτως, τόσο η Τουρκία όσο και οι Τουρκοκύπριοι, επέδειξαν "μια ειλικρινή και σοβαρή προσπάθεια για αυτό σε αυτό το θέμα έχουμε ήσυχη τη συνείδησή μας” είπε ο ίδιος.
Κλείσιμο

Στη συνέχεια ανέφερε ότι παρά τη διχοτόμηση του νησιού και τη σημερινή κατάσταση της Κύπρου, στο νησί δεν χύνεται αίμα όπως συμβαίνει σε άλλες περιοχές (εννοεί περιοχές που παρουσιάζουν πολιτική αστάθεια και μεγάλη αντιπαράθεση μεταξύ ομάδων που εξυπηρετούν διαφορετικά πολιτικά συμφέροντα) και αυτό οφείλεται στις εγγυήσεις που παρέχει η Τουρκία.
“Σε πολλά μέρη του κόσμου ενώ χύνεται αίμα, ο λόγος που στην Κύπρο κυριαρχεί γαλήνη είναι οι αποτελεσματικές εγγυήσεις που διασφάλισε η Τουρκία. Για αυτό οι εγγυήσεις αυτές δεν θα εγκαταλειφθούν”, είπε ο Τσαβούσογλου, τονίζοντας ότι κατά τη διάσκεψη της Γενεύης θα ακολουθήσουν μια εποικοδομητική στάση απέναντι στη διαπραγμάτευση με σκοπό να βρεθεί λύση.
“Αναμένουμε και από την άλλη πλευρά την ίδια στάση" είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης