«Φλέγονται» Ελλάδα και Ευρώπη από τα 40άρια και ...βάλε

«Φλέγονται» Ελλάδα και Ευρώπη από τα 40άρια και ...βάλε

«Κόκκινος» συναγερμός έχει σημάνει σε χώρες της νότιας και ανατολικής Ευρώπης, αλλά και στην Ελλάδα από τις θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου - «Lucifer, Εωσφόρο» έχουν ήδη ονομάσει αυτόν τον καύσωνα στην Ευρώπη

«Φλέγονται» Ελλάδα και Ευρώπη από τα 40άρια και ...βάλε
«Κολλημένος» στους 40 βαθμούς Κελσίου θα είναι ο υδράργυρος το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας για όλη την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις των μετεωρολόγων, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε χώρες της νότιας και ανατολικής Ευρώπης. Οι θερμοκρασίες των 40 βαθμών Kελσίου που καταγράφονται σήμερα, αναμένεται να φτάσουν ακόμη και τους 41-42 βαθμούς.

Σύμφωνα με το σχετικό έκτακτο δελτίο για το κύμα καύσωνα που εξέδωσε η ΕΜΥ, αύριο Σάββατο και μεθαύριο Κυριακή, στα δυτικά ηπειρωτικά η θερμοκρασία θα φτάσει στους 40 βαθμούς Κελσίου και κατά τόπους τους 41, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα νησιά του Ιονίου τους 37 βαθμούς Κελσίου.

Σε μεγάλα τμήματα της νότιας και ανατολικής Ευρώπης, το σημερινό κύμα καύσωνα, στον οποίο οι επιστήμονες έδωσαν το προσωνύμιο "Lucifer" (Εωσφόρος), είχε ως αποτέλεσμα καταστροφικές πυρκαγιές και μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες, την ώρα που οι αρχές κηρύττουν πολλές περιοχές σε «κόκκινο» συναγερμό.

Ελλάδα

Κλείσιμο
Αναλυτικότερα, το προσεχές Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο, οι μέγιστες θερμοκρασίες σε τοπικό επίπεδο, θα είναι οι ακόλουθες:

- Ανατολική Μακεδονία & Θράκη : 40-41°C
- Κεντρική Μακεδονία : 41-42°C
- Δυτική Μακεδονία : 37-38°C
- Θεσσαλία : 40-41°C
- Ήπειρος : 40°C
- Δυτική Στερεά : 41-42°C
- Κεντρική & Ανατολική Στερεά & Εύβοια : 38°C
- Αττική : 38°C
- Δυτική Πελοπόννησος : 41-42°C
- Ανατολική Πελοπόννησος : 40°C
- Νησιά Ανατολικού Αιγαίου : 38°C
- Κυκλάδες : 35-36°C
- Κρήτη : 34°C
- Δωδεκάνησα : 36-37°C

Οι υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται λοιπόν να επικρατήσουν σε πολλές περιοχές της χώρας μας και ολόκληρη την ερχόμενη εβδομάδα. Βέβαια, από τα μέσα της εβδομάδας το μελτέμι θα ενισχυθεί πάλι, με αποτέλεσμα να είναι καλύτερη η κατάσταση στα ανατολικά και νότια σε σχέση με τη δυτική και βόρεια χώρα.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο, ο καύσωνας θα φτάσει πιθανόν έως τον 15Αυγουστο. «Δυστυχώς αλλά όλα τα προγνωστικά στοιχεία επιμένουν ότι από αύριο θα εισέλθουμε σταδιακά σε μια περίοδο παρατεταμένης ζέστης. Ήδη στα δυτικά και τα βόρεια τμήματα της χώρας οι θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα ανεβασμένες, προσεγγίζοντας κατά τόπους και τους 40-41°C, όμως σταδιακά, οι θερμοκρασίες αυτές θα επηρεάσουν και τις υπόλοιπες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας» αναφέρει.

Μέχρι τον 15Αύγουστο, ή καλύτερα ενδεικτικά μέχρι τότε, φαίνεται ότι θα διατηρηθεί η ζέστη. Ο Αύγουστος προμηνύεται επομένως αρκετά καυτός. Ας οπλιστούμε με υπομονή και ας έχουμε στο μυαλό μας, ότι δεν αποκλείεται σε κάποιες ορεινές-ημιορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής Ελλάδας, ορισμένες ξαφνικές μπόρες μικρής διάρκειας που ενδεχομένως να έρθουν από βδομάδα, τουλάχιστον θα δροσίζουν τους κατοίκους εκεί, όχι πάντως κάτι το ιδιαίτερο ή το γενικευμένο.

Ευρώπη

Η Ιταλία και τα Βαλκάνια μετρούν τις περισσότερες πληγές, την ώρα που και βορειότερα, στη νότια Πολωνία, ο υδράργυρος εκτοξεύτηκε στα ύψη. Η ευρωπαϊκή μετεωρολογική υπηρεσία Meteoalarm εξέδωσε προειδοποιήσεις σε συνολικά 10 χώρες.

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από τη ζέστη- ένας στη Ρουμανία κι ένας στην Πολωνία- ενώ πολλοί άλλοι διακομίστηκαν στα νοσοκομεία με συμπτώματα ηλιάσης και άλλων παθήσεων που συνδέονται με τις υψηλές θερμοκρασίες.

Παραλία στη νοτιοδυτική Γαλλία


Στην Αλβανία, 300 πυροσβέστες και στρατιώτες δίνουν μάχη για να θέσουν υπό έλεγχο 75 πύρινα μέτωπα, ενώ η χώρα ζήτησε έκτακτη βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε πύρινο κλοιό βρίσκονται επίσης η Σερβία, η Βοσνία, η ΠΓΔΜ και η Κροατία όπου οι αρχές έχουν επίσης συστήσει στους πολίτες να μην βγαίνουν έξω και να αυξήσουν την κατανάλωση νερού. Οι θερμοκρασίες αναμένεται να φλερτάρουν με τους 40 βαθμούς έως και την επόμενη εβδομάδα.

Ο καύσωνας έφτασε και στην Ουκρανία - Παιδιά παίζουν σε συντριβάνια στο Κίεβο


Αξιωματούχοι στη Βοσνία προειδοποιούν ότι το κύμα καύσωνα σε συνδυασμό με την ξηρασία είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση της γεωργικής παραγωγής κατά 50%. Και στη γειτονική Σερβία η κατάσταση είναι παρόμοια και οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η ξηρασία θα προκαλέσει καταστροφές στις καλλιέργειες καλαμποκιού και σόγιας, τουλάχιστον κατά 30%.

Στην Κροατία ο καύσωνας σε συνδυασμό με την κορύφωση της τουριστικής περιόδου είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση της κατανάλωσης ρεύματος, όπως έγινε γνωστό σήμερα από αξιωματούχους.

Ο υδράργυρος στις ακτές της Αδριατικής στην χώρα, μεταξύ αυτών στην πόλη Ντουμπρόβνικ, αναμένεται να ανέλθει στους 42 βαθμούς, προειδοποιεί η μετεωρολογική υπηρεσία. 

«Στις δύο ώρες που κάνω βάρδια σήμερα, είδα τέσσερις ανθρώπους να λιποθυμούν στον δρόμο και να παραπονιούνται για συμπτώματα θερμοπληξίας» δήλωσε ο Γκόραν, τροχονόμος στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, από την πρωτεύουσα της Σερβίας, το Βελιγράδι.

Οι ιταλικές αρχές εξέδωσαν προειδοποιήσεις για τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε 26 πόλεις, μεταξύ αυτών τη Βενετία και τη Ρώμη, όπου οι αρχές διέκοψαν την υδροδότηση σε πολλά από τα συντριβάνια λόγω της έλλειψης νερού.

Στην Ουγγαρία οι υπάλληλοι του ζωολογικού κήπου της Βουδαπέστης προσέφεραν τεράστια κομμάτια πάγου στις δύο πολικές αρκούδες, προκειμένου να δροσιστούν, μαζί με παγωμένο καρπούζι.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης