Καράβια βγήκαν στη στεριά, αυτοκίνητα στη θάλασσα

Καράβια βγήκαν στη στεριά, αυτοκίνητα στη θάλασσα

Ανυπολόγιστες καταστροφές στη Στούπα Μεσσηνίας - Δρόμοι έγιναν ποτάμια - 500 κλήσεις για άντληση υδάτων μόνο στη Θεσσαλονίκη - Εκατοντάδες έγιναν και στην Πελοπόννησο - Σε ισχύ το έκτακτο δελτίο της EMΥ, φτιάχνει από το απόγευμα ο καιρός αλλά από τα χαράματα της Πέμπτης ξαναχαλάει 

Καράβια βγήκαν στη στεριά, αυτοκίνητα στη θάλασσα
Τις πληγές τους μετρούν οι κάτοικοι της Πελοποννήσου και της Θεσσαλονίκης που από χθες έχουν δεχθεί για τα καλά το χτύπημα της κακοκαιρίας. 

Οι φωτογραφίες που έρχονται από τη Στούπα της Μεσσηνίας καταδεικνύουν τις ανυπολόγιστες καταστροφές. Η έντονη βροχόπτωση σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους καθ'όλη τη διάρκεια της νύχτας είχαν σαν αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν ισόγεια και υπόγεια διαμερίσματα, δρόμοι να μετατραπούν σε ποτάμια και πολλά αυτοκίνητα να καταλήξουν στη... θάλασσα.

Κλείσιμο
Οι φωτογραφίες που ανέβηκαν στο Facebook είναι ενδεικτικές της κατάστασης










Πηγή φωτογραφιών: newsmessinia

Bούλιαξε για δεύτερη ημέρα ο Πύργος 

Και σήμερα, για δεύτερη ημέρα, ο Πύργος πνίγηκε από την κακοκαιρία. Η έντονη βροχόπτωση ξεκίνησε από τα ξημερώματα, αν και κατά τη διάρκεια της νύχτας καταιγίδες μικρότερης διάρκειας έπληξαν την πόλη και την περιοχή.

Έως τις εννέα το πρωί έβρεχε ακατάπαυστα. Πολλοί δρόμοι της πόλης πλημμύρισαν ενώ δεκάδες είναι οι κλήσεις στην Πυροσβεστική Υπηρεσία για αντλήσεις υδάτων και παροχή βοήθειας.







Ένα όμως από τα μεγαλύτερα προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία ήταν η υπερχείλιση του ποταμού Ιάρδανου στην περιοχή του Βουνάργου. Το ποτάμι «έσπασε» και έπνιξε μια μεγάλη περιοχή στη λάσπη.

Οι κάτοικοι αγανακτισμένοι ξέσπασαν όταν είδαν να οι περιουσίες τους να καλύπτονται τα νερά της βροχής μα κυρίως από τη λάσπη που παρέσυραν.

Στην περιοχή του χωριού Πράσινο όπου καταγράφηκαν και οι περισσότερες ζημιές βρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, και ο δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής. Μεγάλες εκτάσεις πνίγηκαν από τα νερά του ποταμού και πολίτες βρέθηκαν αποκλεισμένοι μέσα στα σπίτια τους. 

Οι κάτοικοι στην περιοχή πάντως ζητούν άμεσες παρεμβάσεις στο ποτάμι που έχει μπαζωθεί σε κάποια σημεία και αυτό προκαλεί τα μεγάλα προβλήματα στη διάρκεια μας κακοκαιρίας.





Κατάκολο: Δίδυμοι υδροστρόβιλοι το πρωί στο λιμάνι

Δίδυμοι ανεμοστρόβιλοι έκαναν την εμφάνισή τους το πρωί της Τρίτης στο Κατάκολο. Έκπληκτοι, τουρίστες, ξεναγοί, επαγγελματίες στο χώρο του τουρισμού και κάτοικοι, αντίκρισαν δύο μεγάλους υδροστρόβιλους να κινούνται προς το λιμάνι.

Ευτυχώς για όλους δεν κινήθηκαν προς τη στεριά και χάθηκαν στην πορεία τους στη θάλασσα.

Δείτε τις εικόνες από το ilialive





«Βιβλική η καταστροφή στον Δήμο Θερμαϊκού» δήλωσε ο δήμαρχος Γ. Μαυρομάτης

Για «βιβλική καταστροφή» στον Δήμο Θερμαϊκού κάνει λόγο ο δήμαρχος, Γιάννης Μαυρομάτης, καθώς από τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ωρών πλημμύρισαν σπίτια και δρόμοι, παρασύρθηκαν αυτοκίνητα και ξεριζώθηκαν δέντρα σε Αγία Τριάδα, Επανομή και Μηχανιώνα.

«Είναι άσχημη και προβληματική η εικόνα στον Δήμο μας. Δέντρα ξεριζώθηκαν, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα νερά, δεκάδες δρόμοι και σπίτια πλημμύρισαν και κλιμάκιο της ΕΜΑΚ προσπαθεί να απεγκλωβίσει τους ανθρώπους από τα πλημμυρισμένα υπόγεια. Τα συνεργεία του Δήμου, από χθες που ξεκίνησε η έντονη βροχόπτωση, προσπαθούν να κρατήσουν ανοιχτούς τους δρόμους για να πάνε οι κάτοικοι σήμερα στις δουλειές τους» δήλωσε στο ΑΠΕ–ΜΠΕ ο κ.Μαυρομάτης.

Εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων σημειώθηκαν και πολύωρες διακοπές ρεύματος στην περιοχή με αποτέλεσμα να σταματήσουν να λειτουργούν τα αντλιοστάσια της ΕΥΑΘ και να βγουν τα λύματα στους δρόμους προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα.

Όπως είπε ο κ.Μαυρομάτης, τις επόμενες ώρες θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες για να κηρυχτεί ο Δήμος Θερμαϊκού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Λόγω της έντονης βροχόπτωσης στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Θερμαϊκού στη Θεσσαλονίκη, η Πυροσβεστική έχει δεχθεί μέχρι τώρα 500 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων, ενώ λόγω υπερχείλισης χειμάρρoυ στην Αγία Τριάδα έχουν απεγκλωβιστεί 24 άτομα από Ι.Χ. αυτοκίνητα.
Θεσσαλονίκη: Περίπου δύο φορές περισσότερο νερό από αυτό που πέφτει συνολικά τον Σεπτέμβριο δέχτηκε σήμερα και χθες

Περίπου δύο φορές περισσότερο νερό από όσο πέφτει συνολικά τον Σεπτέμβριο δέχθηκε σε δύο μέρες η Θεσσαλονίκη, καθώς από τη στιγμή που ξεκίνησαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα μέχρι σήμερα το πρωί, στις 11, καταγράφηκαν 45 χιλιοστά νερού και η βροχόπτωση συνεχίζεται

«Τα 45 χιλιοστά είναι πολλά, δεδομένου ότι ο μέσος όρος του νερού της βροχής για τον μήνα Σεπτέμβριο από το 1961 μέχρι το 1990 διαμορφώνεται σε 26,2 χιλιοστά» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Εργαστηρίου Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του ΑΠΘ, καθηγητής Θεόδωρος Καρακώστας. Ο ίδιος επισημαίνει ότι αυτή η μεγάλη ποσότητα βροχής μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα είχε αποτέλεσμα να μην μπορεί να απορροφηθεί το νερό στον υδροφόρο ορίζοντα.


Παράλληλα, διευκρινίζει ότι η μέτρηση των 45 χιλιοστών αφορά το κέντρο της πόλης, όπου γίνεται η καταγραφή και εκτιμά ότι στην περιοχή της Μηχανιώνας, όπου σημειώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα, έπεσε πολύ περισσότερο νερό καθώς οι καταιγίδες ήταν εντονότερες.

«Τα 45 χιλιοστά βροχής σημαίνουν ότι είναι σαν να ρίχνουμε 45 κιλά νερό σε μια επιφάνεια ενός τετραγωνικού μέτρου. Σε δεδομένα που αφορούν τους αγρότες ή τους καλλιεργητές είναι σαν να πέφτουν 45 τόνοι νερό σε ένα στρέμμα μέσα σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα των δύο ημερών» προσθέτει.

Εκτιμά, άλλωστε, ότι κατά κάποιο τρόπο η ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης στάθηκε τυχερή καθώς αν η ίδια καταιγίδα σημειωνόταν τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο, η ποσότητα της βροχής θα ήταν πολύ περισσότερη, λόγω των θερμοδυναμικών χαρακτηριστικών των αερίων μαζών της εποχιακής αυτής περιόδου.

Εξηγώντας την κατάσταση του καιρού αναφέρει ότι ένα «πολύ καλά οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό επηρέασε την περιοχή μας, προερχόμενο από τη δυτική και βόρεια Ευρώπη. Η κίνησή του ήταν αργή και όταν σταμάτησε στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο, προς τα δυτικά, άρχισε να στροβιλίζεται, προκαλώντας μια σειρά από έντονες καταιγίδες που περνούσαν μέσα από το Αιγαίο και εμπλουτίζονταν με υδρατμούς. Το αποτέλεσμα ήταν να έχουμε πολύ βροχή».

Ο κ. Καρακώστας γνωστοποιεί ότι δεν προβλέπεται να αλλάξει το σκηνικό του καιρού για το υπόλοιπο της ημέρας, παρά το γεγονός ότι τα μετεωρολογικά μοντέλα δείχνουν βελτίωση από το απόγευμα. Αύριο, Πέμπτη, ο καιρός θα είναι άστατος και κατά διαστήματα μπορεί να υπάρξουν βροχοπτώσεις, όχι όμως τόσο έντονες. Την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή αναμένεται μια βελτίωση, αλλά γενικά ο καιρός θα είναι άστατος, γεγονός που ευνοεί την ανάπτυξη καταιγίδων οι οποίες θα είναι διάσπαρτες.

Στην Ηγουμενίτσα άνθρωποι κινδύνευσαν χθες όταν το ρέμα στο Καραβοστάσι φούσκωσε και παρέσυρε ένα αυτοκίνητο μιας οικογένειας τουριστών από τη Ρουμανία. Το αυτοκίνητο που οδηγούσε η 36χρονη Ρουμάνα, στο οποίο επέβαιναν τα δύο ανήλικα παιδιά της, παρασύρθηκε από τα νερά και σταμάτησε σε ρέμα. Αμέσως ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική της Πάργας και ξεκίνησε η επιχείρηση διάσωσης. Η γυναίκα και τα δύο παιδιά, οι οποίοι κάνουν διακοπές στην Πέρδικα, είναι καλά στην υγεία τους. 






 
Παράλληλα, η έντονη βροχόπτωση συνεχίζεται από το βράδυ της Δευτέρας στις παραλιακές περιοχές της Ηπείρου και έχει μετατρέψει τους δρόμους σε ποτάμια. 

Σημειώνεται ότι οι έντονες βροχοπτώσεις έχουν δημιουργήσει προβλήματα στο οδικό δίκτυο των Συβότων, της Πέρδικας και της Πάργας.




Τις ίδιες εικόνες καταστροφής αντίκρισαν οι κάτοικοι και στην Πέρδικα Θεσπρωτίας, μετά τη θεομηνία. Στην περιοχή η δυνατή μπόρα είχε ως αποτέλεσμα οι δρόμοι να μετατραπούν σε χείμαρρους και να περάσουν μέσα από την πόλη παρασύροντας τα πάντα στο πέρασμά τους. Από τα ορμητικά νερά γκρεμίστηκε και ένας μαντρότοιχος που έπεσε σε παρκαρισμένο αυτοκίνητο προκαλώντας ζημιές.

Χωρίς ρεύμα και τηλέφωνα η πόλη του Βόλου

Σφοδρή καταιγίδα σάρωσε το απόγευμα της Τρίτης την ευρύτερη περιοχή του Βόλου με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα στις συγκοινωνίες, στις επικοινωνίες και την ηλεκτροδότηση. Η κακοκαιρία που έπληξε τον Βόλο, λίγο μετά τις 5 το απόγευμα και διήρκησε για 40 περίπου λεπτά, πλημμύρισε δρόμους, όπως στην Νεάπολη και μπροστά στην ΑΓΕΤ - Ηρακλής, όπου με μεγάλη δυσκολία περνούσαν την «λίμνη» τα αυτοκίνητα. Χωρίς  τηλέφωνα, έμειναν για περισσότερες από 4 ώρες το κέντρο και οι ανατολικές περιοχές του Βόλου.

Από τις 6 το απόγευμα, χωρίς ηλεκτροδότηση ήταν οι περιοχές Άναυρος, Νέα Δημητριάδα, Αστέρια, Αγριά και Λεχώνια, όπως και χωριά του Νοτίου Πηλίου. Δεκάδες φωτεινοί σηματοδότες τέθηκαν εκτός λειτουργίας, με αποτέλεσμα να επιταθεί το μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα του Βόλου.

Ζάκυνθος: Ανεμοστρόβιλος σάρωσε τον Λαγανά

Σπάνιο αλλά όχι ασυνήθιστο το εντυπωσιακό φαινόμενο που είχαν την ευκαιρία να δουν το πρωί της Τρίτης οι κάτοικοι και οι τουρίστες στο Λαγανά της Ζακύνθου. Πρόκειται για ένα ανεμοστρόβιλο που «σάρωσε» την περιοχή πάνω από τη θάλασσα και το οποίο όχι απλά και μόνο θαύμασαν, αλλά φρόντισαν και να το απαθανατίσουν.

Σύμφωνα με το imerazante.gr, η ευρύτερη περιοχή της βορειοδυτικής Πελοποννήσου πλήττεται πιο συχνά από κάθε άλλη περιοχή της Ελλάδας από ανεμοστρόβιλους, με αποτέλεσμα οι ειδικοί να κάνουν λόγο για ελληνικό «Τρίγωνο των Βερμούδων».

Εντυπωσιακός υδροσίφωνας στη θάλασσα του Λαγανά
 




Πρόγνωση του καιρού για σήμερα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές και καταιγίδες, που στη δυτική και κεντρική Μακεδονία θα είναι κατά τόπους ισχυρές.
Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Το βράδυ στην κεντρική Μακεδονία βόρειοι 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία κατά τόπους 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη. 
 
ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές. Πρόσκαιρη εξασθένηση των φαινομένων το απόγευμα και το βράδυ. 
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 και στο Ιόνιο τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη. 
 
ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων από το μεσημέρι στις νοτιότερες περιοχές.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά πρόσκαιρα μέχρι 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη. 
 
ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις, με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κυρίως στα δυτικά.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και πρόσκαιρα 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κυρίως στα βόρεια.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και στα βόρεια ανατολικοί μέχρι 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 30 βαθμούς Κελσίου. 
 
ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων από το μεσημέρι.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 28 βαθμούς Κελσίου.
 
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους ισχυρές.
Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Το βράδυ στο Θερμαϊκό, βόρειοι 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

Υφεση των καιρικών φαινομένων μόνο για λίγες ώρες

Για ύφεση μέχρι το βράδυ στα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή της Καλαμάτας κάνει λόγο μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αντώνης Λάλος, διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ, υπογραμμίζοντας όμως, ότι θα υπάρξει εκ νέου επιδείνωση με βροχές και καταιγίδες από τα χαράματα της Πέμπτης. 

Ο ίδιος τονίζει ότι έπεσε μεγάλη ποσότητα νερού σε λίγες ώρες - υπολογίζεται πάνω από 100 χιλιοστά στην Καλαμάτα για 6-12 ώρες - και είναι αναμενόμενο να δημιουργούνται πλημμυρικά φαινόμενα, που σε συνδυασμό με την ύπαρξη καμένων περιοχών και παρεμβάσεων ή παραλείψεων του ανθρώπινου παράγοντα δημιούργησαν τα προβλήματα.

Σύμφωνα εξάλλου με τον κ. Λάλο «στην κεντρική και δυτική Μακεδονία, όπου επλήγησαν κυρίως οι περιοχές γύρω από τη Θεσσαλονίκη, καθώς και σε ένας μέρος της Θεσσαλίας θα συνεχιστούν τα φαινόμενα όλη μέρα με μικρή ύφεση το βράδυ».

Αναλυτικά, «αυτές τις ώρες έχουν μετατοπιστεί οι καταιγίδες στην περιοχή της Λακωνίας, και του Αργολικού Κόλπου. Υπάρχει ύφεση στις δυτικές περιοχές ακόμη και στην Καλαμάτα που είχε σοβαρά προβλήματα. Η ύφεση θα διαρκέσει έως το βράδυ απόψε και θα ξαναρχίσει χαράματα να επιδεινώνεται ο καιρός με βροχές και καταιγίδες στη δυτική Ελλάδα» εξηγεί ο κ. Λάλος και συμπληρώνει: 

«Η επιδείνωση θα ξεκινήσει από τα δυτικά και θα συνεχιστεί η κακοκαιρία σχεδόν όλη μέρα αύριο σε μια ζώνη από το Ιόνιο, τη δυτική και βόρεια Πελοπόνησο, τη δυτική και κεντρική Στερεά, τη Θεσσαλία, τη δυτική και κεντρική Μακεδονία. Στην Αττική αύριο θα σημειωθούν κάποιες βροχές και καταιγίδες αλλά φαίνεται ότι η περιοχή δεν θα επηρεαστεί ιδιαίτερα».

Πρόγνωση για αύριο Πέμπτη 08-09-2016
Γενικά χαρακτηριστικά - προειδοποιήσεις
Καιρός: Στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά (έκτος της Θράκης) νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρές. Τα φαινόμενα τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με ασθενείς βροχές στα βόρεια.
Ανεμοι: Στα δυτικά από νότιες διευθύνσεις και στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και τοπικά στα πελάγη 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Χωρίς αξιόλογη μεταβολή.







Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης