«Φουσκώνει» το κύμα των καταλήψεων

«Φουσκώνει» το κύμα των καταλήψεων

Μετά τη Νομική, την πρυτανεία του ΕΜΠ, την κοσμητεία της Σχολής Επιστημών Υγείας και το Οικονομικό της Νομικής, στο χορό μπαίνουν το Μαθηματικό, η ΑΣΟΕΕ και σχολές του ΕΜΠ - Συλλαλητήριο φοιτητών το πρωί έξω από το υπ. Παιδείας - Ρίχνει τους τόνους ο πρύτανης Θόδωρος Φορτσάκης: «Οι φοιτητές έχουν σε πολλά δίκιο»

«Φουσκώνει» το κύμα των καταλήψεων
Παρά την προσπάθεια της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών να κατευνάσει τα πνεύματα όσον αφορά τις προθέσεις και τους στόχους της με την εφαρμογή του ηλεκτρονικού συστήματος ψηφοφορίας για τους φοιτητές, το κύμα των καταλήψεων στις σχολές της Αθήνας συνεχώς «φουσκώνει».

Έτσι στους τέσσερις πανεπιστημιακούς χώρους (Κοσμητεία Επιστημών Υγείας, Οικονομικό Νομικής, Νομική σχολή, πρυτανεία ΕΜΠ) που τελούν υπό κατάληψη, από σήμερα προστίθενται το Μαθηματικό, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) αλλά και σχολές του ΕΜΠ ενώ αναμένονται και οι αποφάσεις του Πανεπιστημίου της Κρήτης.    .

Φοιτητές, μάλιστα, θα μεταφέρουν σήμερα το πρωί την διαμαρτυρία τους έξω από το υπουργείο Παιδείας όπου έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση και συλαλλητήριο.

Κλείσιμο
Στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο Πατρών όπου συνεχίζεται για έκτη εβδομάδα η κατάληψη υπάρχει, πλέον, κίνδυνος να χαθεί το εξάμηνο.

Για σήμερα, δε, έχουν προγραμματιστεί νέες γενικές συνελεύσεις σε σχολές προκειμένου να αποφασιστεί αν θα συνεχισθούν οι καταλήψεις και την ερχόμενη εβδομάδα. 

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών διευκρίνισε, πάντως, με ανακοίνωσή του το βράδυ της Πέμπτης ότι η πρόταση για την εφαρμογή συστήματος ηλεκτρονικής ψηφοφορίας σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητεί τη νομιμότητα και τη χρησιμότητα των φοιτητικών συλλόγων, των οποίων η δράση μπορεί πάντοτε να είναι εποικοδομητική και υπό αυτή την έννοια αξίζει μάλιστα να ενισχυθεί.

Παράλληλα ο πρύτανης Θεόδωρος Φορτσάκης, ο οποίος τη Δευτέρα - μαζί με άλλους πρυτάνεις - θα συναντηθεί με τον υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο επαναφέρει το ζήτημα του αριθμού των εισακτέων και των μετεγγραφών καλώντας την Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της.

Στην ανακοίνωση του ΕΚΠΑ γίνεται λόγος για «σοβαρότατα οικονομικά και λειτουργικά προβλήματα» καθιστώντας σαφές ότι «η υλοποίηση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης είναι δυνατή μόνο, εάν εξασφαλιστούν ορισμένες ελάχιστες προϋποθέσεις:

- επαρκής χρηματοδότηση με βάση συγκεκριμένη επιχορήγηση ανά μετεγγραφόμενο, η οποία θα επιτρέψει την κάλυψη στοιχειωδών λειτουργικών δαπανών και εξασφάλιση της αναγκαίας υλικοτεχνικής υποδομής ως προς τις (α) ήδη υποχρηματοδοτούμενες και (β) τις πρόσθετες πλέον διοικητικές, εκπαιδευτικές και εργαστηριακές δραστηριότητες,
- επιστροφή όλων των διοικητικών υπαλλήλων του, οι οποίοι τελούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας,
- εξασφάλιση ικανού αριθμού διδακτικού προσωπικού με την προκήρυξη θέσεων καθηγητών,
- δυνατότητα πρόσληψης εκτάκτου διδακτικού προσωπικού καθώς και προσωπικού για την διεξαγωγή του πρόσθετου εργαστηριακού έργου και των επιπλέον πρακτικών ασκήσεων.

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Μόνο υπό αυτές τις προϋποθέσεις το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το αρχαιότερο Πανεπιστήμιο της χώρας, θα αποφύγει τον κίνδυνο μιας αντικειμενικής αδυναμίας λειτουργίας. Καλούμε την Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της και να αποφασίσει, εάν πράγματι επιθυμεί να στηρίξει με τις παραπάνω συγκεκριμένες μορφές ενίσχυσης το πολλαπλά τραυματισμένο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών». 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης