Σεισμός 4,8 Ρίχτερ στο Ηράκλειο - Τι λένε οι σεισμολόγοι

Ανάστατοι οι κάτοικοι - Ψυχραιμία και προσοχή στα παλιά σπίτια, συνιστά ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας - Τσελέντης: Θα έχει αρκετούς μετασεισμούς

kriti-seismos-arthro
Σεισμός μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε λίγα λεπτά μετά τις 5 τα ξημερώματα του Σαββάτου 22 χλμ. νοτιοανατολικά του Ηρακλείου

Οι κάτοικοι του Ηρακλείου και κυρίως του Αρκαλοχωρίου, όπου ο σεισμός έγινε πι αισθητός, ξύπνησαν αναστατωμένοι, καθώς η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στο νησί, με το εστιακό της βάθος να εντοπίζεται στα 4,5 χλμ.

Μάλιστα, τον σεισμό ακολούθησαν τέσσερις μετασεισμοί, έντασης από 3 έως 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Δείτε βίντεο από τη στιγμή του σεισμού:

ΣΕΙΣΜΟΣ 5R (24-07-2021) | ΒΟΝΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ - ΜΥΛΟΙ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ | mamaflour.gr | GRms TV


Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας τον ΣΚΑΪ 100,3 τόνισε ότι «ο σεισμός δεν εμπνέει ανησυχία» και πρόσθεσε ότι «πρόκειται για μεγέθη σεισμών που δίνει η περιοχή και σε αυτά τα πλαίσια θα κινηθούμε».

Κλείσιμο
Ο καθηγητής συνέστησε την προσοχή των πολιτών για τα πολύ παλιά σπίτια τα οποία, όπως ανέφερε, δεν πρέπει να κατοικούνται γιατί υπάρχει κίνδυνος ακόμη και με σεισμούς αυτού του μεγέθους να πέσουν.
zhmia1
zhmia2

Όπως μαρτυρούν στο cretapost, ο συγκεκριμένος σεισμός είχε και ένταση και διάρκεια ενώ για μία ακόμα φορά ακούστηκε βοή. Μάλιστα, δεν ήταν λίγες οι μικροζημιές που έγιναν καθώς υπήρξαν γλάστρες, πιάτα και άλλα οικιακά σκεύη που έπεσαν και έσπασαν ενώ παράλληλα παρατηρήθηκαν κάποιες ρωγμές. Ευτυχώς δεν έχει αναφερθεί κάποιος τραυματισμός μέχρι στιγμής.

Αρκετά φοβισμένοι είναι οι κάτοικοι του Αρκαλοχωρίου και γενικότερα του δήμου Μινώα Πεδιάδος από την έντονη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό στην περιοχή.

«Ευτυχώς δεν έχουμε μεγάλα προβλήματα από τον σεισμό. Το θετικό είναι πως δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός ενώ κανένα από τα παλαιά κτίρια δεν έχει καταρρεύσει αν και υπάρχουν κάποιες ζημιές», επεσήμανε μιλώντας στο cretapost, ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος Μανώλης Φραγκάκης και συνέχισε: «Υπάρχουν κάποια ετοιμόρροπα σπίτια που ενδέχεται σε έναν ανάλογο ή πιο μεγάλο σεισμό να καταρρεύσουν γι’ αυτό έχουμε βάλει σήμανση και κορδέλες για να γνωρίζει ο κόσμος και να μην περνάει κάτω από αυτά».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δημοτική αρχή αναμένεται να καταθέσει αίτημα στην Πολιτική Προστασία προκειμένου να οργανωθεί ένα κλιμάκιο για την καταγραφή τυχόν ζημιών.

«Καταγραφή δεν έχει γίνει ακόμα, δεν έχουμε προλάβει. Τώρα θα κάνω ένα αίτημα στην γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στην Αθήνα για να δούμε πώς θα οργανώσουμε τα κλιμάκια ώστε να οργανωθούν και να καταγράψουν τις ζημιές όπου έχουμε καταγγελίες», τόνισε σχετικά ο κ. Φραγκάκης.

Φοβούνται οι κάτοικοι

Τον τελευταίο καιρό επικρατεί μία έντονη αναστάτωση από τους κατοίκους ενώ δεν είναι λίγοι που φοβούνται για τυχόν μεγαλύτερο σεισμό.

«Υπάρχει φόβος στους κατοίκους. Οι σεισμολόγοι λένε, και το ευχόμαστε, πως είναι αυτός ο μεγάλος σεισμός. Ωστόσο επικρατεί αναστάτωση στους κατοίκους υπό τον φόβο κάποιου μεγαλύτερου σεισμού. Μάλιστα, τα ξημερώματα εξαιτίας σεισμού οι κάτοικοι είδαν πολλά αντικείμενα στο σπίτι τους να πέφτουν από τους τοίχους και τα ράφια», υπογράμμισε σχετικά ο κ. Φραγκάκης.

Αυτή τη στιγμή ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος μαζί με τους συνεργάτες του προχωρούν σε αυτοψία σε περιοχές του δήμου.

«Τα χωριά που έχουμε καταγγελίες είναι από το Αρκαλοχώρι, τη Μουσούτα, το Σαμπά και από το Αρχοντικό. Προχωρούμε σε αυτοψία για να δούμε τι έχει γίνει», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Φραγκάκης.

Τσελέντης: Αρκετοί θα είναι οι μετασεισμοί

Άμεση ήταν η αντίδραση του καθηγητή σεισμολογίας και διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκη Τσελέντη για τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης παρακολουθείται από κοντά η έντονη σεισμική δραστηριότητα:

«4,8R στο Αρκαλοχώρι στις 5:07 σήμερα το πρωί. Θα έχουμε αρκετούς μετασεισμούς λόγω του πολύ μικρού εστιακού βάθους των 4,5 Χμ.

Το Γεωδυναμικό μήνες τώρα έχει τοποθετήσει επιπλέον έξι σεισμογράφους στο Νομό Ηρακλείου και καταγράφουμε με μεγάλη λεπτομέρεια τους μικρούς σεισμούς που γίνονται. Η μέχρι τώρα σεισμική δραστηριότητα έχει τα χαρακτηριστικά σεισμικής σμηνοσειράς και εξελίσσεται κυρίως ανατολικά του Γιούχτα και δυτικά του ρήγματος Καστελλίου Ηρακλείου αλλά και αρκετά

βορειότερα της λεκάνης Μεσαράς μέχρι σχεδόν την ακτογραμμή προς τον Βορρά Δεν βλέπω προς το παρόν λόγους ανησυχίας γιατί δε βλέπω κάποια μετατόπιση προς κοντινές μεγάλες ρηξιγενής ζώνες.

Υπολογίσαμε ότι η πιθανότητα να έχουμε νεο σεισμό μεγαλύτερο των 5R στις επόμενες 7 ημέρες είναι 4,5% και των 6R είναι μηδαμινή δηλ 0,5%! (𝗠𝟱+ = 𝟰.𝟱%, 𝗠𝟲+ = 𝟬.𝟱%)».

Δείτε την ανάρτησή του:

ΣΕΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑ ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ 4,8R στο Αρκαλοχώρι στις 5:07 σήμερα το πρωί. Θα έχουμε αρκετούς μετασεισμούς λόγω του πολύ...

Posted by Akis Tselentis on Friday, July 23, 2021


Φωτογραφίες: cretalive.gr

Ειδήσεις σήμερα: 

Τουρκικό παραλήρημα για την καταδίκη Ερντογάν από τον ΟΗΕ: «Δέχθηκαν την ελληνική μαύρη προπαγάνδα»!

Κορινθία: Δύσκολη νύχτα για το Καλέντζι - Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις

Θεσσαλονίκη: Αστυνομικοί έσωσαν γυναίκα που απειλούσε να πέσει στο κενό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης