PROTOTHEMA

Περιβάλλον

Δύο ξεχωριστές ομάδες ερευνητών

Επανάσταση: Επιστήμονες «είδαν» την τέταρτη διάσταση!

Επανάσταση: Επιστήμονες «είδαν» την τέταρτη διάσταση!

Οι επιστήμονες κατάφεραν να δουν μια τέταρτη χωρική διάσταση αξιοποιώντας αυτό που είναι γνωστό ως quantum Hall effect, μια συγκεκριμένη μέθοδο περιορισμού και μέτρησης ηλεκτρονίων

Δύο ομάδες επιστημόνων, έδειξαν ότι μια τέταρτη χωρική διάσταση θα μπορούσε να εκτείνεται πέρα ​​από τα όρια του πάνω και κάτω, αριστερά και δεξιά, προς τα εμπρός και προς τα πίσω.


Είμαστε συνηθισμένοι να υπάρχουμε σε τρεις χωρικές διαστάσεις με μια επιπλέον διάσταση χρόνου καθώς κινούμαστε εντός του Σύμπαντος, αλλά, συνδυάζοντας δύο ειδικά σχεδιασμένες 2D δομές, δύο ξεχωριστές ομάδες ερευνητών –μία στην Ευρώπη και μία στις ΗΠΑ– κατάφεραν να δουν μια τέταρτη χωρική διάσταση αξιοποιώντας αυτό που είναι γνωστό ως κβαντικό φαινόμενο Hall ( quantum Hall effect), μια συγκεκριμένη μέθοδο περιορισμού και μέτρησης ηλεκτρονίων.

«Φυσικά, δεν διαθέτουμε ένα 4D χωρικό σύστημα, αλλά μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στην 4D φυσική του κβαντικού Hall χρησιμοποιώντας ένα λιγότερων διαστάσεων σύστημα, επειδή ένα σύστημα περισσότερων διαστάσεων κωδικοποιείται σε πολυπλοκότητα δομής», ένας ερευνητής στις ΗΠΑ, ο Mikael Rechtsman από το Penn State University, δήλωσε στο Gizmodo. Χάρις σε κάποιους μάλλον προηγμένους υπολογισμούς –ο οποίοι κέρδισαν το βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 2016– γνωρίζουμε ότι το κβαντικό φαινόμενο Hall υποδεικνύει την ύπαρξη μιας τέταρτης χωρικής διάστασης.

“Ίσως μπορούμε να βρούμε νέα φυσική σε τέσσερις διαστάσεις και στη συνέχεια να σχεδιάσουμε συσκευές με τις οποίες θα εκμεταλλευθούμε την φυσική της ανώτερης αυτής διάστασης, αποκομίζοντας οφέλη για τις χαμηλότερες διαστάσεις”.

Με άλλα λόγια, ακριβώς όπως ένα τρισδιάστατο αντικείμενο δημιουργεί μια δισδιάστατη σκιά, οι επιστήμονες έχουν καταφέρει να παρατηρήσουν μια τρισδιάστατη σκιά που μπορεί να δημιουργείται από ένα αντικείμενο τεσσάρων διαστάσεων – ακόμα κι αν δεν μπορούμε να δούμε αυτό το ίδιο το τετραδιάστατο αντικείμενο. Τέτοιες μελέτες θα μπορούσαν να ξεκλειδώσουν νέες ανακαλύψεις για τις ίδιες τις βασικές αρχές της επιστήμης.

Αυτό που επιτυγχάνουν τα νέα αυτά πειράματα είναι να μας δώσουν μια εικόνα των επιπτώσεων που μπορεί να έχει αυτή η τέταρτη διάσταση στην γνώση του φυσικού κόσμου.

Το πείραμα της ευρωπαϊκής ομάδας περιελάμβανε άτομα που ψύχονταν κοντά στο απόλυτο μηδέν και διατάχθηκαν σε πλέγμα 2D μέ χρήστη λέιζερ, το οποίο πλέγμα περιγράφηκε από τους ερευνητές ως «φωτονικός κρύσταλλος τύπου “αυγοθήκης”».

Με την προσθήκη επιπλέον λέιζερ, η ομάδα ήταν σε θέση να εφαρμόσει μια κβαντική “αντλία φορτίου” για να διεγείρει τα παγιδευμένα άτομα και να τα κινεί. Ελαφρές διακυμάνσεις της κίνησης οι οποίες εντοπίστηκαν από τους ερευνητές ταιριάζουν με τον τρόπο που ένα τετραδιάστατο φαινόμενο Hall θα αποκλίνει – προσθέτοντας βάρος στην πιθανότητα να προσπελαστεί μια τέταρτη χωρική διάσταση.

Το αμερικανικό πείραμα χρησιμοποίησε επίσης λέιζερ, αυτή τη φορά για να ελέγξει το φως καθώς διέρχεται από ένα μπλοκ από γυαλί. Ρυθμίζοντας το φως ώστε να προσομοιώσουν την επίδραση ενός ηλεκτρικού πεδίου στα φορτισμένα σωματίδια, μπόρεσαν και πάλι να παρατηρηθούν οι συνέπειες ενός 4D κβαντικού φαινομένου Hall.

Φυσικά, δεν μπορούμε να προσεγγίσουμε δια ζώσης αυτόν τον τετραδιάστατο κόσμο – είμαστε κολλημένοι σε 3D χώρο – αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η κβαντική μηχανική θα μπορούσε κάπως να μας δώσει μια εικόνα του, επεκτείνοντας έτσι την περιορισμένη αντίληψή μας για το Σύμπαν. Ένας τρόπος να φανταστούμε τι σημαίνει αυτό είναι το βίντεο αυτό, όπου προσομοιώνει τον χώρο μας σε έναν χώρο δύο διαστάσεων και μας υποδεικνύει την πλεονεκτική θέση αυτού που κινείται σε μία διάσταση παραπάνω.
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

rantanplan08/01/201815:05

.... τι λε ρε !!!

Απάντηση
ΚΩΣΤΑΣ-ΔΡΑΜΑ08/01/201812:19

ΣΙΓΑ ΤΑ ΩΑ: ΕΜΕΙΣ ''ΕΙΔΑΜΕ'' ΤΟ DNA MAΣ KAI ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΜΕ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΙΖΟΜΑΣΤΕ ΠΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ''ΕΝΔΟΞΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΕΝΔΟΞΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ'. ΕΠΙΣΗΣ (ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΕΝΔΟΞΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΕΝΔΟΞΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ), ΤΙΜΩΝΤΑΣ ΣΤΟ ΑΚΕΡΑΙΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΜΑΣ, ''ΕΙΔΑΜΕ'' ΚΑΙ ΤΑ 600 ΔΙΣ ΤΟΥ ΣΩΡΡΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΙΣΤΕΨΑΜΕ ΚΑΤΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ.... ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΤΟΛΜΑΤΕ ΚΑΙ ΜΙΛΑΤΕ ΑΚΟΜΑ ΓΙΑ 4 ΚΑΙ 5 ΚΑΙ 6 ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΟΥΡΑΦΕΞΑΛΑ;

Απάντηση
είμαστε για πάντα κολλημένοι σε 3D χώρο; ΟΧΙ!08/01/201811:15

Ο υλικός άνθρωπος ονόμασε χώρο των τριών διαστάσεων τον υλικό χώρο που αντιλαμβάνονται οι ανθρώπινες αισθήσεις. Μέσα σε ένα 3D υλικό χώρο μπορούμε να διακρίνουμε και καμπύλες επιφάνειες, όπως η σφαιρική, η παραβολική ή η υπερβολική. Και οι επιφάνειες αυτές είναι 3D ως αποτελούμενες από 3D υλικά σημεία. Αν οι διαστάσεις του σύμπαντος είναι παραπάνω από 3, ακόμη και αν είναι ευκλείδεια η γεωμετρία του, ο άνθρωπος με τις ψευδο-αισθήσεις δεν μπορεί να αντιληφθεί την πραγματική του υπόσταση και φύση του 4D Σύμπαντος, ούτε τους κόσμους ,τις μορφές και τα σχήματα που εντός του δημιουργούνται.Κάθε τι που αντιλαμβάνεται σαν πραγματικό, ακόμα και ολόκληρο το σύμπαν, δεν είναι παρά προβολές -απεικονίσεις κομματιών του μη ευκλείδειου πραγματικού- μη αισθητού σύμπαντος, πάνω σε ένα ψεύτικο 3D Ευκλείδειο Κόσμο τον οποίο δημιουργούν οι αισθήσεις.Τον Κόσμο αυτό των ψευδαισθήσεων τον ονομάζουμε ψευδοευκλείδειο χώρο Μινκόφσκι.Τα μαθηματικά μελετούν ιδεατούς χώρους, μη πραγματικούς και απτούς ενώ η Φυσική τον υλικό, αισθητό και μετρήσιμο Κόσμο. Η σύνδεση των δύο έγινε με την θεωρία της Σχετικότητας του Αϊνστάιν που συνέλαβε την ιδέα ότι το κύριο συστατικό της κλασικής Φυσικής, η ύλη, δεν είναι παρά καμπύλωση του κύριου συστατικού του Κόσμου των μαθηματικών, του χώρου.Το μόνο πραγματικό μέσα στο Σύμπαν είναι το χωροχρονικό συνεχές το οποίο είναι άτμητο και αδιαίρετο. Έτσι η ύλη δεν αποτελεί παρά ένα καμπυλωμένο χώρο 3D διαστάσεων. Ο χώρος, όμως, 3D διαστάσεων είναι ένα τίποτα, αφού ύλη είναι η καμπύλωση του Τίποτα.Όταν μιλάμε για καμπύλωση του ευκλείδειου 3D συμπαντικού χώρου που αντιλαμβάνονται οι αισθήσεις, απλώς εννοούμε μια κύρτωση του χώρου προς την 3η διάσταση, την διάσταση του χρόνου. Η αισθητή ύλη είναι καμπυλωμένος χώρος 3ων διαστάσεων προς την διάσταση χρόνος. Η Καμπυλότητα μιας περιοχής = η πυκνότητα της ενέργειας. Η εξέλιξη (ζωή) μιας υλικής ύπαρξης εξαρτάται από τις μεταβολές της πυκνότητας της ενέργειά της. Ζωή ονομάζουμε τη δυνατότητα της υλικής μας υπόστασης να μεταβάλλει την ενεργειακή της πυκνότητα (δηλαδή την καμπυλότητά της). Αυτό σημαίνει αυτόματα μια δυνατότητα αυξομειώσεως της διάστασης χρόνος, που εγκλείουμε μέσα μας. Χώρος, χρόνος και ύλη δεν αποτελούν παρά κομμάτι ενός ονείρου που διαρκεί όσο αυτό που ονομάζουμε, διάρκεια της ζωής μας. Οι αισθήσεις μας, δεν είναι παρά τα όργανα που συντηρούν τη διάρκεια του ονείρου μας!Ένα μικρό ταξίδι λοιπόν μας απομένει μετά απο αυτό το τέλος του γήινου ονείρου , μία μετάβαση απο τη φθορά στην Αφθαρσία!

Απάντηση
@08/01/201814:50

Όσο καταφέρνουμε και εξηγούμε τα πάντα γύρω μας με νόμους της φυσικής στον 3D χώρο τόσο περισσότερο αυξάνεται η πιθανότητα να μην υπάρχει 4D. Όσο παρατηρούμε ανεξήγητα φαινόμενα τόσο πιθανότερο είναι να μιλάμε για προβολή του αντικειμένου από μια διάσταση σε άλλη. Απλά, πριν αποδώσουμε τα πάντα σε μια τέταρτη διάσταση ή στον Θεό, καλό είναι να εξαντλήσουμε όλες τις περιπτώσεις να πρόκειται για ιδιότητες της ύλης που δεν γνωρίζουμε. Εγώ θα ήθελα να δω λεπτομέρειες για τις συνθήκες του πειράματος.

Απάντηση
Βρε Γίγαντα08/01/201812:22

...και μετά ήρθαν οι έπσιλον που μιλήσανε με το Σώρα και βάλανε τον Πάνο τον Καμένο να τους εκπροσωπήσει στη Βουλή...

Απάντηση
Θεριστής08/01/201811:11

Ευχαριστούμε για το άρθρο αν και θα χρειαστούν πολλά χρόνια μέχρι να μπορέσει ο κοινος εγκέφαλος να καταλάβει την κβαντική φυσική. Είναι σαν να εξηγείς σε μια κότα την νευτώνια φυσική.

Απάντηση
Μπράβο,08/01/201812:31

έχεις αυτογνωσία. Άντε τώρα για το καλαμπόκι σου.

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία