Η κλιματική αλλαγή ανεβάζει τη θερμοκρασία των λιμνών του πλανήτη με ρυθμό ταχύτερο και από την υπερθέρμανση της ατμόσφαιρας και των ωκεανών, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονοική έρευνα.
Πρόκειται για την μεγαλύτερη και πιο ολοκληρωμένη μελέτη του είδους της μέχρι σήμερα, χρησιμοποιώντας τόσο επίγειες, όσο και δορυφορικές μετρήσεις σε βάθος 25ετίας. Αναλύοντας δεδομένα από 235 λίμνες, που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 50% του γλυκού νερού της Γης, δείχνει ότι κατά μέσο όρο οι λίμνες θερμαίνονται κατά 0,34 βαθμούς Κελσίου ανά δεκαετία, με ρυθμό μεγαλύτερο από τον αντίστοιχο για τον αέρα και τις θάλασσες (0,12 βαθμοί ανά δεκαετία).
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια γεωλογίας Κάθρι Ο'Ράιλι του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Ιλινόις, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση σε συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης, καθώς και την αντίστοιχη δημοσίευση στο περιοδικό γεωφυσικής "Geophysical Research Letters", εκτιμούν ότι τα φύκη, που στερούν το οξυγόνο από το νερό των λιμνών, θα αυξηθούν κατά 20% εντός του αιώνα μας λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας.
Τα φύκη (κυανοβακτήρια) που είναι άκρως τοξικά για τα ψάρια και για τα ζώα των λιμνών, προβλέπεται να αυξηθούν κατά 5%, απειλώντας γενικότερα τα λιμναία οικοσυστήματα. Εξάλλου, οι εκπομπές μεθανίου από τις λίμνες -ένα ισχυρό «αέριο του θερμοκηπίου»- θα αυξηθούν κατά 4% μέσα στην επόμενη δεκαετία.