PROTOTHEMA

Οικονομία

Τι αναφέρει στην εξαμηνιαία έκθεσή του

Στο 1,1% γκρεμίζει την πρόβλεψη για την ανάπτυξη ο ΟΟΣΑ

Στο 1,1% γκρεμίζει την πρόβλεψη για την ανάπτυξη ο ΟΟΣΑ

Αιτία η καθυστέρηση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης που διατηρεί τα spread σε υψηλά επίπεδα - Καμπανάκι για τα «κόκκινα δάνεια» - Τα μέτρα «κλειδιά» που πρέπει να επισπευθούν - Ζητά νέα ελάφρυνση του χρέους

Ανάπτυξη μόλις 1,1% του ΑΕΠ φέτος, έναντι 2,7% που ανέμενε ο προϋπολογισμός, 2% που προβλέπει η Κομισιόν και 1,8% που παραδέχτηκε η κυβέρνηση στο Μεσοπρόθεσμο περιμένει για τη φετινή χρονιά ο ΟΟΣΑ σε έκθεσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη. Για το 2018 ο πήχης ανεβαίνει στο 2,5%. 


Αιτία για την υποβάθμιση της πρόβλεψης για την ανάπτυξη είναι η καθυστέρηση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης που διατηρεί τα spread των ελληνικών ομολόγων σε υψηλά επίπεδα. Μάλιστα επισημαίνεται ότι ακόμη και η πρόβλεψη του 1,1% ισχύει υπό την προϋπόθεση της γρήγορης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

Το χρέος εκτιμάται ότι θα φτάσει 178,4% φέτος και στο 174,1% το 2018. Πολύ κοντά στη γραμμή της ΕΚΤ ο ΟΟΣΑ λέει ότι η ελάφρυνση χρέους θα ανοίξει το δρόμο για την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση. 

Ειδική αναφορά γίνεται στις τράπεζες και στην ανάγκη αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων ώστε να μπορέσουν να στηρίξουν την αγορά και ειδικότερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τονίζεται η ανάγκη άρσης των capital controls και της περαιτέρω απεξάρτησης από τον ΕLA.  

Ο Οργανισμός θεωρεί ότι περαιτέρω πρόοδος στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η διεύρυνση της φορολογικής βάσης σε επίπεδο φόρου εισοδήματος και ο έλεγχος των δαπανών για τις συντάξεις είναι μέτρα καθοριστικής σημασίας για τη διασφάλιση του σημαντικών δημοσιονομικών επιτευγμάτων των τελευταίων ετών, ενώ παράλληλα ελευθερώνουν πόρους για τις κοινωνικές ανάγκες που είναι απολύτως αναγκαίες. 

Παράλληλα εκτιμά ότι το δημόσιο χρέος έχει σταθεροποιηθεί αλλά παραμένει πολύ υψηλό και επιβαρύνει τις ήδη υπάρχουσες οικονομικές αδυναμίες. Ως εκ τούτου ζητεί πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους για να διασφαλιστεί η μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη δημοσιονομική βιωσιμότητα.

Στην έκθεση τονίζεται ότι η συνέχιση της εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα αυξήσει την παραγωγικότητα και τις εξαγωγές και ζητείται η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων. 

Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι έστω και σταδιακά η κατάσταση στην αγορά εργασίας βελτιώνεται ενισχύοντας την ιδιωτική κατανάλωση ενώ η αυξημένη ζήτηση από το εξωτερικό στηρίζει τις εξαγωγές. 

Όπως σημειώνεται στην έκθεση οι επενδύσεις έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν από τα πολύ χαμηλά επίπεδα στα οποία έχουν βρεθεί αλλά θα πρέπει να επιταχυνθούν.

Ο φόροι επί της κατανάλωσης που επέβαλε η κυβέρνηση στις αρχές του 2017 και οι πρόσφατες αυξήσεις των τιμών ενέργειας εκτιμάται ότι θα αυξήσουν τον πληθωρισμό, παρόλο που ο δομικός πληθωρισμός θα παραμείνει υπό έλεγχο. 

Δείτε παρακάτω την έκθεση του ΟΟΣΑ (σελ 169 η πρόβλεψη για την Ελλάδα)


Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

jan07/06/201721:55

δεν πειράζει, αντί να τρίβουμε και τα δύο μάτια που είπε ο φλαμπούρ θα τριβουμε το ενα.

Απάντηση
ΝΙΚΟΣ07/06/201719:03

Κυβέρνηση της ...ούτσας. 0,4% ανάπτυξη την μία, μόλις 1,1% συνολικά αντί για 2,7%. Αυτό το 1,6% διαφορά δεν είναι περίπου 2,8 δις κάτω από τις προβλέψεις για το ΑΕΠ ; Οποιος περιμένει ανάπτυξη με αυτά τα ρεντίκουλα θα γεράσει περιμένοντας.

Απάντηση
Kostasm7507/06/201716:15

"..έναντι 2,7% που ανέμενε ο προϋπολογισμός.." Ρε Ποιον κοροϊδεύουν? 3,5% ανάπτυξη είχαμε τότε που οι τράπεζες πετάγανε τα λεφτά από τα παράθυρα. Σήμερα με capital control και μετά από πολύ μαγείρεμα θα μας παρουσιάσουν 0,5% , για να μας πουν ότι...... πάνω που απογειωνόμασταν μας έριξαν τα συμφέροντα

Απάντηση
Στέργιος07/06/201716:01

Η χώρα δεν χρειάζεται άλλη ανάπτυξη, έχοντας υπόψη τα πανάκριβα αυτοκίνητα και σκάφη, τις πολυτελείς κύριες και εξοχικές κατοικίες, την πολυδάπανη ένδυση και υπόδηση, την πολυέξοδη διασκέδαση και ψυχαγωγία, τις γεμάτες ταβέρνες και καφετέριες, την πληρότητα ξενοδοχείων και αεροπλάνων, τον συνωστισμό σε καταστήματα τροφίμων και ηλεκτρονικών ειδών.Όλα καλά για επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες, αλίμονο σε συνταξιούχους και υπαλλήλους και άνεργους.

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία