​Τα... μυστήρια της Ανάπτυξης: «Κόντυνε» αναδρομικά το ΑΕΠ του 2016 και ​«ψήλωσε» το πλεόνασμα ​του 2017

​Τα... μυστήρια της Ανάπτυξης: «Κόντυνε» αναδρομικά το ΑΕΠ του 2016 και ​«ψήλωσε» το πλεόνασμα ​του 2017

Οι φόροι αυξάνονται, τα έσοδα μειώνονται, οι εξαγωγές ενισχύονται και το ΑΕΠ ανεβαίνει



 

​Τα... μυστήρια της Ανάπτυξης: «Κόντυνε» αναδρομικά το ΑΕΠ του 2016 και ​«ψήλωσε» το πλεόνασμα ​του 2017
Αποκαλυπτικά είναι τα νεότερα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που την οδήγησαν να ανακοινώσει ανάπτυξη 0,4% του ΑΕΠ
στο α΄τρίμηνο του 2017, ενώ
40 μέρες νωρίτερα είχε ανακοινώσει ύφεση 0,5%. Για να οδηγηθεί στην απόφαση αυτή, δεν αναθεώρησε απλώς τα στοιχεία για το α΄τρίμηνο του 2017, αλλά άλλαξε και τα στοιχεία για το α΄τρίμηνο του 2016.

Κλείσιμο
Με την ανακοίνωσή της στις 2 Ιουλίου, η ΕΛΣΤΑΤ καταλήγει μεν στο συμπέρασμα πως στο α΄τρίμηνο του 2017 το ΑΕΠ αυξήθηκε σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ,
αλλά αυτό συνέβη επειδή μέσα σε 40 μέρες ​(εν σχέσει με την ανακοίνωση που είχε εκδώσει στις 15.5.2017) ​«ψήλωσε» κατά 368 εκατ. το ΑΕΠ του α΄τριμήνου του 2017, αλλά ταυτόχρονα «κόντυνε» και κατά 66 εκατ. το ΑΕΠ το α΄τριμήνου του 2016.
 
Η «μαγεία» των αριθμών
 
Όταν μιλάμε για την ελληνική οικονομία, τα στατιστικά στοιχεία «εγκυμονούν» συνεχώς εκπλήξεις, καθώς η αγορά πλέον «ξύνει τον πάτο του βαρελιού» και κινείται διαρκώς γύρω από το μηδέν, έστω κι αν το πρόσημο αλλάζει πότε-πότε από τρίμηνο σε τρίμηνο.
 
​Στην περίπτωση της Ανάπτυξης πάντως, η συζήτηση γίνεται για 4-5 τοις χιλίοις γύρω από το μηδέν. 

​Με την τελευταία αναθεώρηση, που έδωσε αφορμή για νέο γύρο πολιτικής αντιπαράθεσης, η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε την αρχική εκτίμησή της πως το ΑΕΠ του α΄τριμήνου 2017 ήταν χαμηλότερο κατά 234 εκατ. ευρώ από το ΑΕΠ του α΄τριμήνου του 2016 και διαπιστώνει πως τελικά ήταν κατά 200 εκατ. ευρώ υψηλότερο.

Αυτό οφείλεται σε δύο λόγους:
 
α) Η ΕΛΣΤΑΤ επικαλείται νεότερα στοιχεία για το 2017 που δεν τα είχε διαθέσιμα πριν 40 μέρες. Έτσι ψήλωσε κατά 368 εκατ. ευρώ το ΑΕΠ για το α΄ τρίμηνο του 2017
 
β) Η ΕΛΣΤΑΤ «διόρθωσε» όμως και ένα χρόνο μετά, το ΑΕΠ του α΄τριμήνου του 2016 κατά  66 εκατ. ευρώ. Δηλαδή «κόντυνε» την βάση σύγκρισης που ήταν το α΄τρίμηνο 2016
 
Η ανακοίνωση του ρυθμού Ανάπτυξης γίνεται συγκρίνοντας το ΑΕΠ της χώρας σε κάθε τρίμηνο, σε σύγκριση με το αντίστοιχο της περασμένης χρονιάς. Αν το ΑΕΠ είναι υψηλότερο από το περσινό προκύπτει αύξηση και ανάπτυξη, αν όμως είναι μικρότερο τότε προκύπτει μείωση και ύφεση.
 
Παρότι προκαλεί απορίες γιατί η ΕΛΣΤΑΤ άλλαξε εκτίμηση για το περσινό ΑΕΠ, ανάλογες διορθώσεις έχουν συμβεί κατά καιρούς και σε άλλες χώρες όπου οι εθνικές στατιστικές υπηρεσίες ανακοινώνουν ταυτόχρονες με την ελληνική αντίστοιχα στοιχεία στις χώρες τους.
 
Σε κάθε περίπτωση, αυτό σημαίνει ότι και η εκτίμηση για το 2017 μπορεί να αλλάξει ξανά και ξανά, όπως συνέβη ήδη και εκ των υστέρων για το α΄τρίμηνο... του 2016!
 
Πού είναι τα λεφτά;
 
Βασικό ερώτημα όμως είναι και το για ποιους λόγους άλλαξε η εκτίμηση για το 2017. Δηλαδή πού βρέθηκαν 368 εκατ. ευρώ επιπλέον από τις αρχές του χρόνου.

Μια... εξήγηση είναι, πάντως, και ότι παρόλο που αυξήθηκαν σαρωτικά οι έμμεσοι φόροι από 1.1.2017 (σε τσιγάρα, καφέ, καύσιμα, τηλεφωνία κλπ) το κράτος δεν εισέπραξε φέτος περισσότερα αλλά λιγότερα από πέρυσι! Αυτό συνέβη πιθανώς και λόγω της μεγάλης αποθεματοποίησης σε παλαιές τιμές με χαμηλότερους φόρους από τα τέλη του 2016. Επίσης -και λόγω παρατάσεων- δεν πληρώθηκαν στην ώρα τους οι ασφαλιστικές εισφορές ΕΦΚΑ. Αυτό φαίνεται να συνετέλεσε στην αύξηση του εισοδήματος και της ιδιωτικής κατανάλωσης των νοικοκυριών (+900 εκατ. ευρώ).
 
Τα στοιχεία της ίδιας της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι:
 
-οι φόροι επί των προϊόντων μειώθηκαν στο α΄τρίμηνο φέτος (5,879 δισ. στο α΄τρίμηνο φέτος έναντι 5,986 δισ. στο α΄τρίμηνο πέρυσι). Και στον τομέα του εισοδήματος οι φόροι μειώθηκαν επίσης (στα 7,104 δισ. αντί 7,368 δισ. ευρώ πέρυσι).

-οι αμοιβές εξαρτημένης εργασίας αυξήθηκαν κατά 46 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι. Προφανώς πρόκειται για προσλήψεις με ελαστικές μορφές απασχόλησης.

-ωστόσο αυξήθηκαν πολύ καιοι εισαγωγές, κατά 2,7 δισ. ευρώ. Τα λεφτά αυτά αύξησαν το ΑΕΠ στο α΄τρίμηνο, βγήκαν όμως από την χώρα και ουσιαστικά θα λείψουν από το ελληνικό ΑΕΠ.




Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ (ανακοίνωση 2ας Ιουνίου 2017, προσωρινά στοιχεία)












Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης