ΔΝΤ: Αποτύχαμε, η Ελλάδα δεν είναι στο επίπεδο που θα έπρεπε

ΔΝΤ: Αποτύχαμε, η Ελλάδα δεν είναι στο επίπεδο που θα έπρεπε

Ο Τζέρι Ράις είπε πως η ελληνική οικονομία δεν έχει πετύχει στο επίπεδο ανάπτυξης και απασχόλησης

ΔΝΤ: Αποτύχαμε, η Ελλάδα δεν είναι στο επίπεδο που θα έπρεπε
Στην παραδοχή ότι η ελληνική οικονομία δεν βρίσκεται στο επίπεδο ανάπτυξης και απασχόλησης που θα έπρεπε προχώρησε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις.

Σε νέες του δηλώσεις ο κ. Ράις είπε χαρακτηριστικά ότι όλοι οι θεσμοί πρέπει, ρεαλιστικά, να αναγνωρίσουν ότι η ελληνική οικονομία δεν έχει πετύχει τόσο στα δύο παραπάνω μέτωπα, αλλά και σε μία σειρά οικονομικών δεικτών. Γι' αυτόν τον λόγο, όπως εξήγησε, το ΔΝΤ επιδιώκει να διαμορφώσει στο νέο πρόγραμμα εκείνες τις προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν την ελληνική οικονομία στο σημείο που θα έπρεπε να βρίσκεται.
 
Ο ίδιος σημείωσε ότι η αποτυχία του ελληνικού προγράμματος, σε αντίθεση με εκείνα που εφαρμόστηκαν στην Ιρλανδία, Πορτογαλία, Κύπρο και Λετονία, οφείλεται σε πολλαπλές και πολύπλοκες αιτίες, αποφεύγοντας, ωστόσο, να τις προσδιορίσει.
 
Κλείσιμο
Πάντως, επανέλαβε την πρόθεση του Ταμείου να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο νέο πρόγραμμα, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό θα είναι αποτελεσματικό. Προϋποθέσεις γι' αυτό αποτελούν, τόσο η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους -γι' αυτόν τον λόγο θα πρέπει να εξειδικευθούν τα μέτρα των Ευρωπαίων προκειμένου να αποτιμηθεί η επίπτωσή τους στη βιωσιμότητα- όσο και η συνεπής εφαρμογή ενός προγράμματος μεταρρυθμίσεων.
 
Ειδικά, όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ υπογράμμισε ότι στόχος της δεύτερης αξιολόγησης είναι να προχωρήσουν εκείνες οι μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να ευθυγραμμιστεί η ελληνική αγορά εργασίας με τις «βέλτιστες διεθνείς πρακτικές». Ωστόσο, απέφυγε να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλου, «περί απομόνωσης του ΔΝΤ στην επικείμενη αξιολόγηση».
 
Εκτός από το θέμα της Ελλάδας, ο κ. Ράις αναφέρθηκε και στο θέμα του Brexit για το οποίο επανέλαβε ότι οι σχετικές συζητήσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν το ταχύτερο δυνατόν.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης