Προθεσμία 24 ωρών στην Αθήνα για να κλείσει τα προαπαιτούμενα και να πάρει τη δόση

Προθεσμία 24 ωρών στην Αθήνα για να κλείσει τα προαπαιτούμενα και να πάρει τη δόση

Υπάρχουν ακόμα ανοιχτά ζητήματα στη διαπραγμάτευση, αποφάνθηκαν οι Ευρωπαίοι - Προθεσμία 24 ωρών για να υλοποιηθούν και οι τελευταίες ελληνικές υποχρεώσεις - Μοσκοβισί: Στις 16 Ιουνίου η εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ

Προθεσμία 24 ωρών στην Αθήνα για να κλείσει τα προαπαιτούμενα και να πάρει τη δόση
Περίπου τρεις ώρες διήρκεσε η κρίσιμη συνεδρίαση του EuroWorking Group, η οποία διεξήχθη μέσω τηλεδιάσκεψης και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 18:00 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος).

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το EuroWorking Group έδωσε στην ελληνική κυβέρνηση προθεσμία 24 ωρών, προκειμένου να υλοποιήσει και τα τελευταία προαπαιτούμενα, ώστε να εγκριθεί η εκταμίευση της υπο-δόσης των 7,5 δισ. ευρώ.
Η έκθεση συμμόρφωσης για την αξιολόγηση, που παρουσίασε νωρίτερα σήμερα η Κομισιόν, είναι θετική για τη χώρα μας, υπάρχουν ωστόσο ανοιχτά ζητήματα, τα οποία δεν επιτρέπουν να θεωρηθεί βέβαιη η εκταμίευση της δόσης.

Κλείσιμο
Ευρωπαϊκές πηγές τονίζουν ότι οι διεργασίες δεν έχουν ολοκληρωθεί πλήρως και τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα ελπίζουν πως μέχρι αύριο θα υπάρχει συμφωνία. Μέσα σε αυτό το χρονικό πλαίσιο θα πρέπει να βρεθεί συμφωνία σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα, καθώς οι Ευρωπαίοι θέλουν να έχουν κλείσει όλες οι τεχνικές λεπτομέρειες ακόμα και σε ήσσονος σημασίας ζητήματα, πριν δώσουν το «οκ» για την εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ.

Όπως προκύπτει από πληροφορίες, αυτή τη στιγμή παραμένει ανοιχτό το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης του αεροδρομίου του Ελληνικού, αλλά και η συμφωνία του ΟΤΕ με την Deutsche Telekom, καθώς και το σχέδιο εργασίας της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, που είναι απαραίτητη για την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων.

Η νέα διορία για την έγκαιρη ολοκλήρωση της διαδικασίας θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να γνέψει καταφατικά προς τα εθνικά κοινοβούλια της Ευρωζώνης και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες.

Στη συνέχεια, το ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (EMS) θα δώσει τη τελική του έγκριση για την αποδέσμευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ.

Το EuroWorking Group θα συνεδριάσει εκ νέου την Πέμπτη και την Παρασκευή, όπου θα υπάρξει και συνάντηση των μελών της ευρωομάδας εργασίας, στο Ελσίνκι.

Για τη λήψη της απόφασης κρίσιμος ήταν ο ρόλος εκπροσώπων των κρατών-μελών που χρειάζονται ψήφιση από τα εθνικά τους κοινοβούλια (Γερμανία, Μάλτα, Εσθονία, Σλοβακία, Σλοβενία, Φινλανδία).

Μοσκοβισί: Στις 16 Ιουνίου η εκταμίευση της δόσης

Μία ακόμη ενημέρωση ειδικής ομάδας εργασίας της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, αναφορικά με το ελληνικό πρόγραμμα και κυρίως τα θέματα που αφορούν την αξιολόγηση, πραγματοποίησαν ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις και ο Επίτροπος, Π. Μοσκοβισί.

Τον λόγο έλαβε πρώτος ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, ο οποίος εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup της 24ης Μαίου, ενώ τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις, όπως τις χαρακτήρισε, που ψηφίστηκαν από τη Βουλή είναι απαραίτητες ούτως ώστε η ελληνική οικονομία να σταθεροποιηθεί.

«Η συμφωνία του Eurogroup άνοιξε τον δρόμο για εκταμίευση σημαντικών ποσών και για το θέμα του χρέους. Ήταν το αποτέλεσμα μίας μακράς περιόδου προσπαθειών, με την ελληνική Βουλή να υιοθετεί ένα πολύ σημαντικό πακέτο μεταρρυθμίσεων. Βάσει των εκτιμήσεων της Κομισιόν, με τη βοήθεια αυτού του πακέτου μεταρρυθμίσεων, η Ελλάδα θα κατορθώσει να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, ενώ η ύπαρξη ενός πρόσθετου μηχανισμού βοηθά στην επίτευξη αυτών των στόχων», τόνισε ο κ. Ντομπρόβσκις. Εκτίμησε ότι αφού ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση – χωρίς, πάντως, να την τοποθετήσει χρονικά – και κλείσουν όλα τα θέματα που αφορούν και το χρέος, θα υπάρξει επαναπροσέγγιση με το ΔΝΤ, προκειμένου να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Μοσκοβισί: Ο Σόιμπλε έχει δίκιο - Στις 16 Ιουνίου η εκταμίευση

Από την πλευρά του ο κ. Μοσκοβισί ξεκίνησε την τοποθέτησή του, με έναν μάλλον εντυπωσιακό τρόπο, καθώς δήλωσε χαρακτηριστικά «όπως έχει πει και ο εξαιρετικός συνάδελφός μας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όλα εξαρτώνται από την υλοποίηση του προγράμματος»! Απατώντας, μάλιστα, στο τι ακριβώς εννοεί με τη χρήση του όρου «υλοποίηση», ήταν και σε αυτό απόλυτα ξεκάθαρος: «όταν μιλούμε για υλοποίηση, εννοούμε πλήρη υλοποίηση των συμφωνηθέντων».

Προσέθεσε ότι με την εκταμίευση της συνολικής δόσης των 10,3 δισ. ευρώ, η Ελλάδα καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες για διάστημα έξι μηνών, αλλά όλα αυτά θα συμβούν, μόνο εφόσον, η ελληνική πλευρά εφαρμόσει όλα όσα έχουν συμφωνηθεί και αυτό να γίνει έγκαιρα.

«Έχω εμπιστοσύνη στις ελληνικές αρχές και πιστεύω ότι θα κατορθώσουν να προωθήσουν, όπως ακριβώς έχει συμφωνηθεί στο επόμενο διάστημα», προσέθεσε ο κ. Μοσκοβισί. Αναφορικά με το ζήτημα του χρέους, ξεκαθάρισε για μία ακόμη φορά ότι δεν πρόκειται να υπάρξει «κούρεμα» της ονομαστικής αξίας του χρέους, προσθέτοντας ότι στόχος της Κομισιόν είναι να βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές. Όσο για το ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ, υπογράμμισε ότι όλα θα εξαρτηθούν από το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

«Το Grexit δεν υπάρχει πια. Δεν υπάρχει περίπτωση για έξοδο. Το λέω με σιγουριά. Διαπιστώνουμε ότι η Ελλάδα κάνει μεταρρυθμίσεις. Αυτό που θα πρέπει να διασφαλίσουμε είναι την υλοποίηση όλων. Επίσης θα πρέπει να δούμε τι γίνεται με τις επενδύσεις. Οι στόχοι γι' αυτές μπορούν να επιτευχθούν εφόσον εφαρμοστούν όλες οι μεταρρυθμίσεις», τόνισε ο κ. Μοσκοβισί.

Όσο για το πότε θα γίνει η εκταμίευση της δόσης, ο κ. Μοσκοβισί εκτίμησε ότι αυτό το πιθανότερο θα λάβει χώρα στο τακτικό Eurogroup της 16ης Ιουνίου, με δεδομένο ότι υπάρχουν ορισμένα «μικρά θέματα τα οποία απομένουν, για τα οποία θεωρώ ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα». Σχετικά με το χρέος υποστήριξε ότι «το πιθανότερο είναι ότι δεν θα χρειαστεί να ληφθούν επιπλέον μέτρα μετά το 2018. Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα χρειαστούν, αλλά εάν χρειαστούν είμαστε αποφασισμένοι να δούμε ποια θα είναι αυτά».

Υποστήριξε ότι ο προληπτικός δημοσιονομικός μηχανισμός (ο περίφημος «κόφτης») δεν θεωρούνταν απαραίτητος από την ίδια την Κομισιόν και εκτίμησε ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα «δημοκρατικότητας» αναφορικά με τη θεσμοθέτησή του, μιας και ο ίδιος θεωρεί ότι δεν θα χρειαστεί να τεθεί σε ισχύ. «Η ύπαρξη ενός τέτοιου μηχανισμού δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο στην Ευρωζώνη», τόνισε ο Γάλλος Επίτροπος.

Στο επίκεντρο ο προληπτικός μηχανισμός 

Ένα από τα ιδιαίτερα σημεία της ενημέρωσης των Ευρωβουλευτών από τα δύο κορυφαία στελέχη της Κομισιόν, ήταν ότι ο προληπτικός μηχανισμός υπήρχε σχεδόν σε κάθε ερώτηση.

Ευρωβουλευτής ρώτησε τα δύο στελέχη της Κομισιόν «θα δεχόσασταν εάν ήσασταν υπουργοί Οικονομικών των χωρών σας να σάς επιβληθεί αυτός ο μηχανισμός»;

Ο κ. Μοσκοβισί έσπευσε να υποστηρίξει ότι «αυτό που με ρωτάτε θυμίζει λίγο τηλεοπτικό παιχνίδι, αλλά δεν πειράζει. Δεν είμαι υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, αλλά θα πρέπει να σας θυμίσω ότι η Γαλλία δεν βρίσκεται -ούτε θα βρεθεί στο μέλλον - σε πρόγραμμα. Επαναλαμβάνω ότι η ύπαρξη αυτού του μηχανισμού δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο για την Ευρωζώνη. Και στη Γαλλία διαθέτουμε ορισμένες δικλείδες ασφαλείας»...

Από την πλευρά του ο κ. Ντομπρόβσκις υποστήριξε ότι όταν ο ίδιος ήταν στην κυβέρνηση της Λετονίας και μάλιστα ενώ η χώρα του εφάρμοζε μνημόνιο, «φροντίσαμε να εφαρμόσουμε, εγκαίρως όλα τα μέτρα και κατορθώσαμε τελικά να επιστρέψουμε σε ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης