Ποδαρικό στο ΥΠΟΙΚ με «έντιμες» αυξήσεις φόρων εισοδήματος και κατάργηση φοροαπαλλαγών

Ποδαρικό στο ΥΠΟΙΚ με «έντιμες» αυξήσεις φόρων εισοδήματος και κατάργηση φοροαπαλλαγών

Τσακαλώτος: Θέλουμε χρόνο για να καταλάβει ο κόσμος τις αλλαγές που θα γίνουν - Παραμένει και στο Σώμα Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων ο Χουλιαράκης

Ποδαρικό στο ΥΠΟΙΚ με «έντιμες» αυξήσεις φόρων εισοδήματος και κατάργηση φοροαπαλλαγών
Τις μεγάλες ανατροπές στις κλίμακες φόρου εισοδήματος και την κατάργηση φοροαπαλλαγών προανήγγειλε  η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο υπουργός, Ευκλείδης Τσακαλώτος, τόνισε πως το υπουργείο Οικονομικών είναι ο θεματοφύλακας των αλλαγών που προβλέπονται στο Μνημόνιο, αλλά και πέρα από αυτό, καθώς, όπως είπε, «θέλουμε χώρο και χρόνο για να κατανοήσει ο κόσμος τις αλλαγές που έρχονται με το παράλληλο πρόγραμμα στο Δημόσιο, τη διαφθορά, την Υγεία, την Παιδεία κλπ».

Σε σχέση με τα προαπαιτούμενα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης (που θα κρατήσει και τη θέση που είχε, ως πρόεδρος του ΣΟΕ), ανέφερε πως «είμαστε μπροστά, έχουμε καλύψει το 61% των απαιτούμενων δράσεων».

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Χουλιαράκης, στόχοι της νέας κυβέρνησης τώρα είναι:

- Προσπάθεια να μείνουμε «on track» στις υποχρεώσεις απέναντι στην ΕΕ
Κλείσιμο

- Δράσεις ανάσχεσης της ύφεσης, που είναι υπαρκτή αλλά μικρότερη απ' όσα αναμένανε στο ΥΠΟΙΚ.

- Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών

- Περαιτέρω χαλάρωση capital controls (ετοιμάζεται ήδη η υπουργική απόφαση)

- Αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, κυρίως στα νοσοκομεία

- Καλύτερη κατανομή των βαρών στο λαό.

Όπως τόνισε μάλιστα, «είμαστε σε συνεργασία για αλλαγές στο φόρο εισοδήματος, με κατάργηση άδικων εξαιρέσεων και αναθεώρηση των συντελεστών φόρου ανάλογα με την πηγή του εισοδήματος», εννοώντας δηλαδή πώς θα πληρώνουν περισσότερα κάποιοι, αν π.χ. εισπράττουν ενοίκια, πέραν από μισθούς κλπ.

Οι πλήρεις δηλώσεις των δύο υπουργών
Γιώργος Χουλιαράκης:

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους σας για τη σύντομη συνεργασία που είχαμε.

Τον τελευταίο μήνα,  το υπουργείο Οικονομικών είχε δράσεις σε τρεις ενότητες, θα έλεγα, σε τρία πεδία. Η πρώτη ήταν η προσπάθεια να μείνουμε on track σε σχέση με τα παραδοτέα, να ολοκληρώσουμε τις υποχρεώσεις που είχαμε απέναντι στην Ευρώπη. Και αυτό το πετύχαμε. Νομίζω ότι το υπουργείο Οικονομικών είναι μπροστά στο βαθμό υλοποίησης των παραδοτέων σε ποσοστό 61%, αν δεν κάνω λάθος.

Η δεύτερη μεγάλη ενότητα ήταν οι δράσεις για την ανάσχεση της ύφεσης. Η ύφεση ήταν έτσι και αλλιώς μικρότερη από ό,τι περιμέναμε, αλλά παρόλα αυτά είναι υπαρκτή, είναι μια ήπια ύφεση. Τα «κλειδιά» εδώ είναι η ανακεφαλαιοποίηση -η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση αυτή τη φορά- και η επιτάχυνση της άρσης των περιορισμών στις τραπεζικές συναλλαγές καθώς και η έγκαιρη εκταμίευση των χρημάτων για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών στο βαθμό που αυτό είναι δυνατό να γίνει. Και εκεί το υπουργείο έκανε αρκετά σημαντικά βήματα. Έχουμε κοινή ομάδα εργασίας πια με την Τράπεζα της Ελλάδος στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης και δουλεύουμε γι' αυτό.

Έχουμε, επίσης, προετοιμάσει την Υπουργική Απόφαση που θα πρέπει να βγει -προφανώς θα την βγάλει ο Ευκλείδης τις επόμενες μέρες- για την περαιτέρω άρση των περιορισμών σε μια σειρά από δράσεις όχι μόνο επιχειρηματικές, αλλά κυρίως επιχειρηματικές. Κάναμε και μια αρκετά σημαντική κίνηση στην εκταμίευση χρημάτων για εξόφληση ληξιπρόθεσμων, ειδικά στο θέμα των νοσοκομείων και της Υγείας.

Το τρίτο μεγάλο πεδίο είναι η προετοιμασία σε θέματα που αφορούν στη μείωση των ανισοτήτων ή της καλύτερης κατανομής του δημοσιονομικού βάρους. Έχουμε, λοιπόν, ήδη συνεργασία για την αναθεώρηση, την επισκόπηση, του φόρου εισοδήματος με στόχο να γίνει πιο προοδευτικός, να απαλειφθούν εξαιρέσεις που είναι άδικες ή παλιές, ξεπερασμένες και να ξαναδούμε το θέμα της διαφοράς των φορολογικών συντελεστών με βάση την πηγή του φόρου εισοδήματος, που νομίζουμε ότι έχει οδηγήσει σε μεγάλη απώλεια εσόδων. Αυτό είναι ένα παράδειγμα.

Τα καθήκοντα μπροστά είναι πολλά. Θα έλεγα ότι το πιο σημαντικό είναι το θέμα του χρέους. Πρέπει να κλείσει αμέσως μετά την πρώτη αναθεώρηση. Το θέμα προφανώς της υλοποίησης των υπόλοιπων παραδοτέων και, επιμένω σε αυτό, το θέμα της πιο δίκαιης κατανομής του φορολογικού βάρους και του κόστους της δημοσιονομικής προσαρμογής. Τα περιθώρια είναι μεγάλα και πρέπει να αξιοποιηθούν. Είμαι βέβαιος ότι ο Ευκλείδης θα δουλέψει στην κατεύθυνση αυτή.

Ευκλείδης Τσακαλώτος:
Να ευχαριστήσω τον Γιώργο για τη σημαντική προσφορά του τις τελευταίες τρεις-τέσσερις εβδομάδες. Σας υποσχόμαστε ότι μελλοντικά θα οργανώσουμε κάποια συνέντευξη Τύπου όταν είμαστε έτοιμοι  και αφού έχουμε βάλει προτεραιότητες, οι οποίες είναι περίπου, όπως τις έχει πει ο Γιώργος. Μας γνωρίζετε ήδη. Ο Γιώργος βρίσκεται εδώ από το Γενάρη-Φλεβάρη ως πρόεδρος του ΣΟΕ, θέση την οποία και θα κρατήσει. Εμένα με ξέρετε λιγότερο καιρό.

Οι προτεραιότητες του υπουργείου Οικονομικών είναι: η συμβολή στη σταθερότητα μέσω της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης και μετά η συζήτηση για το χρέος. Τέλος, όπως είπε και ο Γιώργος, θα δώσουμε έμφαση στην κοινωνική δικαιοσύνη με την αναδιάρθρωση του φορολογικού συστήματος και με άλλους τρόπους που πρέπει να σκεφτούμε για να μαζέψουμε χρήματα από αυτούς που έχουν.

Συγχρόνως, πρέπει να λειτουργήσουμε και ως ασπίδα προστασίας για την κυβέρνηση, ώστε να κάνει ριζοσπαστικά πράγματα σε άλλα υπουργεία. Να λειτουργήσουμε δηλαδή σαν θεματοφύλακες δίνοντας χώρο για να γίνουν σημαντικές τομές στο δημόσιο τομέα και στη δημόσια διοίκηση, στα ζητήματα διαφθοράς, στην Παιδεία και στην Υγεία.  Οπότε, βλέπω το ρόλο μου και το ρόλο του Γιώργου, ως ομάδα, μαζί με  τον Τρύφωνα, με στόχο να προσφέρουμε το χώρο  και το χρόνο για να μπορούν να γίνουν οι σημαντικές αλλαγές που χρειάζεται αυτή η χώρα. Η κυβέρνηση έχει ένα παράλληλο πρόγραμμα του οποίου η εφαρμογή έχει εξαιρετική σημασία για το κατά πόσον μπορεί αυτή η κυβέρνηση να προοδεύσει και ο κόσμος να κατανοήσει ότι ακόμη και κάτω από δύσκολες συνθήκες μπορούν να γίνονται πράγματα.

Κουτεντάκης στο EuroWorking Group
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, όπως έγινε γνωστό, στο αυριανό EuroWorking Group την Ελλάδα δεν θα την εκπροσωπήσει ο κ. Χουλιαράκης (υπουργός γαρ), αλλά ο κ. Φραγκίσκος Κουτεντάκης, που ήταν οικονομικός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα στην προηγούμενη κυβέρνηση και είχε μετάσχει ξανά σε Euroworking Group, προ ημερών, επί υπηρεσιακής κυβέρνησης...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης