«Ανεμοστρόβιλος» παλαιών και νέων φόρων μέχρι το τέλος του έτους

«Ανεμοστρόβιλος» παλαιών και νέων φόρων μέχρι το τέλος του έτους

Έως τις αρχές Οκτωβρίου η νέα παρτίδα εκκαθαριστικών - Ακολουθούν τα «ραβασάκια» του ΕΝΦΙΑ - Αλλάζουν επί τα χείρω οι ρυθμίσεις για τα χρέη - Τον Οκτώβριο και η πληρωμή του ΦΠΑ με τους αυξημένους συντελεστές - «Στο καπάκι» τα τέλη κυκλοφορίας - Δεν γλιτώνει κανείς από τις «λυπητερές»

«Ανεμοστρόβιλος» παλαιών και νέων φόρων μέχρι το τέλος του έτους
"Ανεμοστρόβιλος" παλαιών και νέων φόρων θα σαρώσει τη χώρα, αμέσως μόλις αναλάβει καθήκοντα ο νέος υπουργός Οικονομικών. Μια ντουζίνα εκκαθαριστικά πληρωμής που παρέμεναν «κάτω από το χαλί» και μέχρι να κλείσουν οι κάλπες, έρχονται πλέον μαζεμένα τον επόμενο ένα μήνα (σχεδόν ένα κάθε δύο εργάσιμες μέρες) πλήττοντας αδιακρίτως επιχειρήσεις, νοικοκυριά, αγρότες, ιδιοκτήτες ακινήτων, πολύτεκνους γονείς, μισθωτούς και συνταξιούχους.

Συγκεκριμένα:
 
-Έως τις αρχές Οκτωβρίου θα εκδοθεί η νέα πατρίδα των εκκαθαριστικών για τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος Ε1 που υπεβλήθησαν τον μήνα Σεπτέμβριο (αντί για Απρίλιο που ήταν προγραμματισμένο).
 
- Ακόμα όμως και για όσους είχαν υποβάλει νωρίτερα την δήλωση και την είχαν πληρώσει ήδη, θα έρθουν και νέα εκκαθαριστικά και συγκεκριμένα:
 
Κλείσιμο
α. για μισθωτούς, επαγγελματίες και επιχειρηματίες που θα πληρώσουν αναδρομικά την αύξηση στην έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης (που υποτίθεται πως θα είχε ... καταργηθεί πλήρως από την προηγούμενη κυβέρνηση).
β. για τους αγρότες, που θα πληρώσουν την αυξημένη προκαταβολή φόρου εισοδήματος.
γ. για τους ιδιοκτήτες ακινήτων , σκαφών αναψυχής, κατοικιών με πισίνες κλπ που θα πληρώσουν  έξτρα φόρο πολυτελείας.
 
- Μόλις τελειώσουν τα εκαθαριστικά φόρου εισοδήματος, όλο τον Οκτώβριο θα έρχονται οι λυπητερές του ΕΝΦΙΑ (που επίσης θα είχε καταργηθεί αλλά τελικώς τον πληρώνουν πάλι όλοι στο ακέραιο). Μέχρι τέλος του μηνός δεν θα μείνει κανείς χωρίς ιδιοκτήτης χωρίς ειδοποιητήριο, γιατί η πληρωμή της πρώτης δόσης πρέπει να γίνει τέλος Οκτωβρίου.
 
- Τον Οκτώβριο αλλάζουν και οι ρυθμίσεις χρεών στην εφορία. Η εφορία θα εντοπίσει και θα ειδοποιήσεις όσους συμφώνησαν 100 δόσεις, αν μπορούν να πληρώσουν σε 50-70. Επιπλέον αλλάζουν και τα επιτόκια με το οποία βαρύνονται οι οφειλές. Έτσι από τον Οκτώβριο ή Νοέμβριο πολλοί θα πληρώνουν περισσότερα από όσα υπολόγιζαν όταν ζητούσαν να μπουν τη ρύθμιση.
 
- «Στο καπάκι» θα εκδοθούν και τα νέα ειδοποιητήρια πληρωμής των τελών κυκλοφορίας για ΙΧ και μοτοσυκλέτες. Επιπλέον, όσοι ιδιοκτήτες δεν τα έχουν περάσει ΚΤΕΟ, θα αρχίσουν να λαμβάνουν σύντομα και τα πρόστιμα εκπροθέσμου.
 
- Τον Οκτώβριο θα πρέπει να πληρωθεί ο ΦΠΑ του τριμήνου Ιουλίου-Σεπτεμβρίου από τους μικρομεσαίους, με βάση τούς αυξημένους συντελεστές για δεκάδες προϊόντα και υπηρεσίες ευρείας κατανάλωσης (μη νωπά τρόφιμα, μεταφορές κ.λπ.)
 
-  Για όσους δεν πληρώνουν, προβλέπονται πλέον από το νέο Μνημόνιο αυτόματες κατασχέσεις. Το μέτρο θα ξεκινήσει από όσους χρωστούν 70.000 ευρώ και άνω βάση λίστας, αλλά μετά θα κατεβαίνει και προς τα κάτω. Με το νέο Μνημόνιο κατάσχονται πλέον και ποσά κάτω από 1500 ευρώ στους λογαριασμούς μισθωτών και συνταξιούχων.
 
Εκτός από τις φορολογικές υποχρεώσεις αυτές, τον επόμενο μήνα έρχονται και άλλοι «ταμπλάδες» για τους πολίτες:
 
- έως τις 16 Οκτωβρίου θα έχει κριθεί αν  θα πληρώσουν 23% ΦΠΑ οι γονείς για φροντιστήρια και ιδιωτικά σχολεία. Αν καταργηθεί, όπως υποσχέθηκε η κυβέρνηση, θα ανακοινωθούν άλλα μέτρα είσπραξης (ή περιοπές) ύψους 158 εκατομμυρίων ευρώ, για να ισοσταθμιστούν οι απώλειες. 
 
- ξεκινά από τις Κυκλάδες και η επιβολή ΦΠΑ 23% στα νησιά του Αιγαίου.
 
- χιλιάδες δικαιούχοι του πετρελαίου θέρμανσης θα χάσουν μέρος ή το σύνολο της επιδότησης που λάμβαναν. 
 
- οι αγρότες θα πληρώνουν ακριβότερα το πετρέλαιο θέρμανσης.
 
- όσοι έκαναν τα χαρτιά τους για πρόωρη σύνταξη αλλά δεν την έλαβαν ακόμη (ή και αναδρομικά από 1ης Ιουλίου) χάνουν 100-300 ευρώ το μήνα, που τα υπολόγιζαν με βάση την κατώτατη σύνταξη που ίσχυε. 
 
Και σαν να μην έφταναν αυτά, οι δανειστές αναμένουν τον σχηματισμό της νέας Κυβέρνησης για να ξεκινήσουν τις επαφές με τον νέο υπουργό Οικονομικών, με δεδομένο ότι την Αθήνα περιμένουν πάνω από 50 προαπαιτούμενα που πρέπει να υλοποιηθούν το επόμενο δίμηνο -και μάλιστα δεν παρέχουν ούτε μία μέρα ανοχής για να δώσουν θετική αξιολόγηση και να εκταμιευθούν τα 3 δισ. ευρώ από την πρώτη δόση. 
 
Από τα πρώτα προαπαιτούμενα που αναφέρονται ρητά στο 3ο Μνημόνιο και πρέπει να νομοθετηθούν και να υλοποιηθούν είναι μεταξύ άλλων:
 
- Πλήρης αναθεώρηση του Ασφαλιστικού (μειώσεις συντάξεων, αυξήσεις ορίων)

- Αλλαγές στο φόρο εισοδήματος με μονιμοποίηση της «έκτακτης» εισφοράς αλληλεγγύης, αύξηση των συντελεστών έως και στο 50%, κατάργηση φοροαπαλλαγών κλπ.

-  Μελέτες για αλλαγές στα εργασιακά στον ιδιωτικό τομέα, με βάση και τις εκθέσεις του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας.

- Ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος.
 
Το «κουαρτέτο» των ελεγκτών αναμένεται να φθάσει στην Αθήνα το πρώτο 15νθήμερο του Οκτωβρίου για τον έλεγχο της οικονομίας, δηλαδή αμέσως μετά το Eurogroup που έχει προγραμματιστεί για τις 5 Οκτωβρίου και θα απαιτήσει από το νέο οικονομικό επιτελείο διαβεβαιώσεις ότι όχι μόνο θα ψηφίσει τα προαπαιτούμενα, αλλά και ότι θα τα υλοποιήσει μέχρι κεραίας και μάλιστα εντός χρονοδιαγραμμάτων.

 Ανάμεσά τους προβλέπονται:
 
-         Νέο Μισθολόγιο στο Δημόσιο από 1/1/2016
-         Επίλυση κόκκινων δανείων & «απελευθέρωση» των πλειστηριασμών φυσικών προσώπων
-         Πλήρης εφαρμογή των «εργαλειοθηκών» του ΟΟΣΑ στην αγορά προϊόντων και υπηρεσιών
-         Κατάθεση Προσχέδιου Προϋπολογισμού 2016 στις 5 Οκτωβρίου
 
Οι δανειστές θα ελέγξουν την δημοσιονομική κατάσταση καθώς στα μέσα Οκτωβρίου θα πρέπει να κατατεθεί το Μεσοπρόθεσμο με τα νέα μέτρα 7 δις ευρώ περίπου και αφού θα έχουν ήδη κατατεθεί στη Βουλή το προσχέδιο προϋπολογισμού 2016 και ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός 2015. Δεν αποκλείεται τότε να απαιτήσουν και πρόσθετα νέα μέτρα.
 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης