Bofa: Τι θα συμβεί εάν η Ελλάδα δεν καταβάλει τη δόση στο ΔΝΤ

Bofa: Τι θα συμβεί εάν η Ελλάδα δεν καταβάλει τη δόση στο ΔΝΤ

Η BofA Merrill τονίζει ότι η μη πληρωμή μίας δόσης τον Απρίλιο δεν σημαίνει κατ' ανάγκη χρεοκοπία και ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει μία περίοδο ...χάριτος ενός μήνα.

Bofa: Τι θα συμβεί εάν η Ελλάδα δεν καταβάλει τη δόση στο ΔΝΤ
Αν και πολλοί φοβούνται ότι μπορεί να υπάρξει πιστωτικό γεγονός την επόμενη εβδομάδα με την προγραμματισμένη πληρωμή της δόσης του ΔΝΤ ύψους 458 εκατ. ευρώ ή στις 20 Απριλίου, όταν θα πρέπει να καταβληθούν τόκοι ύψους 80 εκατ. ευρώ στην ΕΚΤ, η BofA Merrill Lynch εκτιμά ότι επισήμως η Ελλάδα μπορεί να μπει σε καθεστώς χρεοκοπίας τον Μάιο.

Βέβαια, σπεύδει να υπογραμμίσει, εάν αθετήσει μία πληρωμή τότε μπορεί να πυροδοτήσει πιο γρήγορα τα αρνητικά σενάρια, στην περίπτωση μάλιστα που επιταχυνθούν οι εκροές καταθέσεων.

Στην έκθεση της με τίτλο «What if Greece misses an IMF payment?» (τι θα συμβεί εάν η Ελλάδα χάσει την πληρωμή του ΔΝΤ) η BofA Merrill τονίζει ότι η μη πληρωμή μίας δόσης τον Απρίλιο δεν σημαίνει κατ' ανάγκη χρεοκοπία και ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει μία περίοδο ...χάριτος ενός μήνα.
Κλείσιμο

Σε μία τέτοια περίπτωση η ακολουθία των γεγονότων θα είναι ως εξής:

1) Το προσωπικό του ΔΝΤ στέλνει αμέσως μια επιστολή προτρέποντας το μέλος να κάνει την πληρωμή αμέσως. Η επιστολη θα γίνει μέσω του γραφείου του εκτελεστικού διευθυντή. Αμέσως, δεν θα επιτραπεί στη χώρα να κάνει οποιαδήποτε χρήση των πόρων του Ταμείου.

2) Μετά από δύο εβδομάδες, η διοίκηση στέλνει μια ανακοίνωση προς τον πρωθυπουργό του μέλους, υπογραμμίζοντας τη σοβαρότητα της μη τήρησης των υποχρεώσεων και προτρέποντας το για πλήρη και ταχεία διευθέτηση.

3) Μετά από έναν μήνα, η Εκτελεστική Διευθύντρια ενημερώνει την Εκτελεστική Επιτροπή ότι η υποχρέωση έχει καθυστερήσει.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης