Τεχνικά κλιμάκια: Αμφισβητούν την κοστολόγηση των μέτρων για το ασφαλιστικό

Τεχνικά κλιμάκια: Αμφισβητούν την κοστολόγηση των μέτρων για το ασφαλιστικό

Τα μέτρα που έχουν αποσταλεί στο Brussels Group (αναστολή περικοπής επικουρικών, διατήρηση ΕΚΑΣ, 13η σύνταξη) θα κοστίσουν περίπου 1 δισ. ευρώ, αλλά οι ελεγκτές ανεβάζουν το κόστος

Τεχνικά κλιμάκια: Αμφισβητούν την κοστολόγηση των μέτρων για το ασφαλιστικό
Η πρώτη εμφανής κόντρα στην κοστολόγηση των μέτρων-«ανάσα» υπέρ των συνταξιούχων ήδη καταγράφηκε στις συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων με τους εμπειρογνώμονες του υπουργείου Εργασίας.

Όπως είναι γνωστό τα προτεινόμενα μέτρα που έχουν αποσταλεί στο Brussels Group (αναστολή περικοπής επικουρικών, διατήρηση ΕΚΑΣ, 13η σύνταξη) θα κοστίσουν στα ταμεία περίπου 1 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, το κόστος της αναστολής μείωσης των επικουρικών συντάξεων στο Ενιαίο Επικουρικό (ΕΤΕΑ) σύμφωνα με την ελληνική πλευρά ανέρχεται σε 326 -368 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, τα τεχνικά κλιμάκια ανεβάζουν το κόστος του μέτρου στα 600 εκ ευρώ ετησίως καθώς υπολογίζουν και το έλλειμμα του ταμείου που ξεπέρασε τα €260 εκατ., παρά τις τονωτικές ενέσεις ρευστότητας από το ΑΚΑΓΕ (50 εκατ. ευρώ) και από το ΙΚΑ που απέδωσε στο επικουρικό τμήμα της οφειλής τους ύψους €180 εκατ.

Σε τροχιά αμφισβήτησης δεν αποκλείεται να τεθεί και η κοστολόγηση των άλλων παροχών όπως της διατήρησης του ΕΚΑΣ στα σημερινά επίπεδα (κόστος 82 εκατ. ευρώ) και η χορήγηση της 13ης σύνταξης (κόστος 550-600 εκατ. ευρώ) προκαλώντας επιπρόσθετα εμπόδια στη διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό.

Τα κλιμάκια των δανειστών αναμένουν επίσης την κοστολόγηση του μέτρου για τον περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Ο αναπληρωτής υπουργός κοινωνικών ασφαλίσεων κ. Δημήτρης Στρατούλης εξαιρώντας από το μέτρο τις περισσότερες ομάδες ασφαλισμένων (μητέρες ανηλίκων, ΑΜΕΑ, ασφαλισμένους πριν το 1983) ουσιαστικά έχει επικεντρωθεί στην αναστολή των εθελουσίων εξόδων σε ΔΕΚΟ και τράπεζες.

Κλείσιμο
Πόσους ασφαλισμένους όμως αφορά η συγκεκριμένη παρέμβαση με δεδομένο ότι ΟΤΕ και τράπεζες ήδη «ξεφόρτωσαν» την προηγούμενη δεκαετία μέσω των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου 15.000 υπαλλήλους;

Σύμφωνα με παράγοντες της ασφάλισης, στο στόχαστρο θα μπουν περίπου 6000-7000 τραπεζοϋπάλληλοι από την Εμπορική, την Alpha Bank και την τράπεζα Αττικής οι οποίοι τα επόμενα χρόνια θα έβγαιναν σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς σε μικρή ηλικία ακόμα και 42 ετών (μητέρα ανηλίκου). Σύμφωνα με τις συμφωνίες που είχαν συνομολογηθεί το 2005 μεταξύ συνδικαλιστών και διοικήσεων τραπεζών, ένας τραπεζοϋπάλληλος με 25 έτη υπηρεσίας μπορούσε να ενταχθεί 55 ετών σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς και να λαμβάνει από το ΕΤΑΤ ένα μόρφωμα συνταξιοδοτικής παροχής ύψους 1600 ευρώ έως την ηλικία των 62 ετών, οπότε και θα συμπληρώσει το όριο για να συνταξιοδοτηθεί κανονικά από το ΙΚΑ.

Το ενδεχόμενο κατάργησης του προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος είχε απασχολήσει και τα προηγούμενα χρόνια το υπουργείο Εργασίας με δεδομένο ότι το θνησιγενές ΕΤΑΤ δεν έχει περισσότερα από 2-3 χρόνια ζωής.

Σύμφωνα με την ΟΤΟΕ, οι ασφαλισμένοι που ενδεχομένως θιγούν δεν ξεπερνούν τα 800 άτομα, οπότε και το όφελος από την παρέμβαση θα είναι αμελητέο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης