Reuters: Ξεπαγώνει η βοήθεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης για την Ελλάδα

Reuters: Ξεπαγώνει η βοήθεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης για την Ελλάδα

Η βοήθεια είχε παγώσει λίγο πριν τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου - Αναμένεται να φτάσει τα 700 εκατ. ευρώ

Reuters: Ξεπαγώνει η βοήθεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης για την Ελλάδα
Η Ελλάδα αναμένεται να πάρει την επόμενη εβδομάδα το «πράσινο φως» για τα χρήματα που σχεδιάζει να δώσει στη χώρα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης (EBRD), σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του πρακτορείου Reuters.

Όπως υπενθυμίζει το Reuters το αίτημα για βοήθεια προς την Τράπεζα είχε υποβάλει η προηγούμενη κυβέρνηση αλλά η διαδικασία είχε «παγώσει» λίγες ημέρες πριν τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Κλείσιμο
Η συμφωνία για την τετράμηνη επέκταση του ελληνικού προγράμματος βοήθειας, ωστόσο, έφερε τη συμφωνία «πάλι στις ράγες», γράφει το Reuters, και έτσι οι μέτοχοι της EBRD - πρόκειται για 64 χώρες συν την ΕΕ συν την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων - αναμένεται να ψηφίσουν για το θέμα την Παρασκευή.

Αν και εκπρόσωπος της τράπεζας δεν σχολίασε το δημοσίευμα, οι πηγές που επικαλείται το Reuters υποστηρίζουν ότι η έγκριση αναμένεται να δοθεί στη βάση ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να κριθεί ως «προσωρινός» λήπτης των κεφαλαίων της EBRD μέχρι περίπου το 2020.

Η βοήθεια αυτή, εξηγεί το δημοσίευμα, θα μπορούσε να φτάσει τα 500-700 εκατομμύρια ευρώ, ποσό ανάλογο δηλαδή με το εξαετές πλάνο που δόθηκε στην Κύπρο την πρώτη χώρα της ευρωζώνης που πήρε ανάλογη βοήθεια πέρυσι. Από τότε, προσθέτει το Reuters, η EBRD κατέχει ένα σημαντικό αριθμό μετοχών σε μια από τις δοκιμαζόμενες κυπριακές τράπεζες.

«Ναι (η Ελλάδα θα μπορούσε να πάρει έγκριση)» απάντησε η μια πηγή «αλλά η πρόκληση είναι να οριστεί η έγκριση με έναν επαρκώς περιορισμένο τρόπο και να γίνει προσωρινή όπως στην περίπτωση της Ελλάδας».

Για να δοθεί η έγκριση θα πρέπει να υπερψηφίσουν τα 2/3 των 66 μετόχων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και τουλάχιστον τα 3/4 των εχόντων δικαίωμα ψήφου.

Όπως στην περίπτωση της Κύπρου η Ελλάδα θα βοηθηθεί σημαντικά από το γεγονός ότι οι 19 χώρες της Ευρωζώνης αναμένεται να υπερψηφίσουν ως μπλοκ, στάση που αναμένεται να κρατ΄σηουν οι περισσότερες από τις χώρες της G7 και άλλα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη της EBRD.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης