Κάτι… κινείται με 3 συμβάσεις σε ΟΠΑΠ, Αεροδρόμιο

Κάτι… κινείται με 3 συμβάσεις σε ΟΠΑΠ, Αεροδρόμιο

Αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του Σεπτεμβρίου, ώστε το Δημόσιο να εισπράξει περί το 1,1 δισ. ευρώ

Κάτι… κινείται με 3 συμβάσεις σε ΟΠΑΠ, Αεροδρόμιο
Κι, όμως, η γη κινείται ή καλύτερα κάτι θα ξεκινήσει στις αποκρατικοποιήσεις. Δύο συμβάσεις με τον ΟΠΑΠ και μια σύμβαση παραχώρησης για το Αεροδρόμιο Αθηνών αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του Σεπτεμβρίου, ώστε το Δημόσιο να εισπράξει περί το 1,1 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο, ενώ εφόσον λυθούν τα νομικά θέματα για τα Λαϊκά  Λαχεία εντός έξι εβδομάδων, τότε το ποσό θα ανέλθει σε 1,5 δισ. ευρώ.

Επιπλέον μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2011, εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει  η πώληση ποσοστού των ΕΛ.ΠΕ. και  οι ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΠΑ, ΟΠΑΠ.

Σε αυτές τις δηλώσεις προχώρησε  ο γενικός γραμματέας αποκρατικοποιήσεων κ. Γιώργος Χριστοδουλάκης στο περιθώριο της εκδήλωσης της ΕΧΑΕ για την ελληνική οικονομία και τις επιχειρήσεις. Όπως ανέφερε, οι συμβάσεις του ΟΠΑΠ και του Αεροδρομίου έχουν ωριμάσει, έτσι ο οργανισμός θα ανανεώσει για 20 χρόνια την αποκλειστικότητα στα τυχερά παιχνίδια και παράλληλα θα λάβει άδεια για τα 15000 vlts (τα λεγόμενα «φρουτάκια»). Το Δημόσιο επιδιώκει, όπως επισήμανε ο κ. Χριστοδουλάκης, να λάβει έναν τέτοιο ποσό προκειμένου να αποδώσει η επένδυση και να έχουν καλυφθεί τα ρίσκα του. Με άλλα λόγια να μην αποδυναμωθεί οικονομικά η εταιρεία και να εξασφαλίσει τις μελλοντικές ταμειακές ροές.

Πώς θα εξελιχθεί  το θέμα σε ΕΛ.ΠΕ.- ΔΕΠΑ και ΔΕΗ


Σε ό,τι αφορά τα Ελληνικά Πετρέλαια, όπως δήλωσαν  και οι αρμόδιοι υπουργοί, η διαδικασία θα ξεκινήσει άμεσα, ενώ ιδιαίτερη  κινητικότητα υπάρχει για το θέμα της ΔΕΠΑ. Η πλευρά Λάτση που  κατέχει μέσω των ΕΛ.ΠΕ. το 35% της  Δημόσιας Εταιρείας Παροχής Αερίου δεν επιθυμεί την απόσχιση του ΔΕΣΦΑ και μέχρι τώρα η απάντηση είναι αρνητική. Ωστόσο, το Δημόσιο μπορεί να προχωρήσει την υπόθεση  εφόσον η Γενική Συνέλευση των  μετόχων δώσει την εντολή και  εγκριθεί από την πλειοψηφία των μετόχων. Η πώληση της ΔΕΠΑ είναι  ένα ιδιαίτερα σημαντικά κομμάτι  στον ενεργειακό τομέα της χώρας  καθώς ο νικητής θα αποκτήσει  πρόσβαση  στους αγωγούς φυσικού  αερίου. Αργότερα, ενδέχεται να ξεκινήσει η υπόθεση της ΔΕΗ με την πώληση λιγνιτικών μονάδων, ώστε να ανοίξει η αγορά ρεύματος στους ιδιώτες. Οι τελευταίοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για σταθμούς ρεύματος με μίξη καυσίμων, δηλαδή μια μονάδα λ ρεύματος λιγνιτική η οποία θα συνδυάζει και τα υδροηλεκτρικά κα.
Κλείσιμο

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης