Γίνε ορυκτολόγος για μια μέρα

Γίνε ορυκτολόγος για μια μέρα

O διευθυντής του Μουσείου Ορυκτολογίας καθηγητής Αθανάσιος Κατερινόπουλος, οι υπάλληλοι του Μουσείου, καθώς και μια ομάδα φοιτητών, τελείως εθελοντικά, ανοίγουν το Μουσείο ορισμένες Κυριακές το χρόνο και προσφέρουν δωρεάν ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα σε όλη την οικογένεια

Γίνε ορυκτολόγος για μια μέρα
Ποια είναι η αγαπημένη ασχολία των παιδιών; Το πιο αγαπημένο από όλα τα παιχνίδια, που συχνά εκνευρίζει εμάς τους γονείς διότι λερώνει; Τα χώματα. Μα πόσες εικόνες μπορεί να ανακαλέσει στη μνήμη του ένας γονιός από τα παιδιά του σκυμμένα στη γη, να τρώνε χαλίκια, να βουτούν τα χεράκια τους στις λάσπες και στην άμμο, να μαζεύουν πετρούλες και να λένε ότι ανακάλυψαν μεγάλους θησαυρούς! Παρόλο που τα υλικά που προέρχονται από τη γη, το χώμα, οι πέτρες, η άμμος, τα βράχια και τα βότσαλα, προκαλούν μεγάλο ενδιαφέρον στα παιδιά, έρευνες έχουν καταδείξει ότι υπάρχουν μεγάλες παρανοήσεις τόσο στα παιδιά, αλλά και στους ενήλικες για το τι είναι πέτρωμα, τι ορυκτό, τι πέτρα, αλλά και για τη σημασία των ορυκτών και των πετρωμάτων στη ζωή των ανθρώπων.

Οι επισκέψεις σχολείων στο Μουσείο Ορυκτολογίας και Πετρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και η διάθεση από τα παιδιά να έρθουν με τους γονείς τους, ώθησε το Διευθυντή του Μουσείου, Καθηγητή κ. Αθανάσιο Κατερινόπουλο και τους υπαλλήλους του Μουσείου, καθώς και μια ομάδα φοιτητών, τελείως εθελοντικά, να ανοίγουν το Μουσείο κάποιες Κυριακές το χρόνο και να προσφέρουν δωρεάν ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα σε όλη την οικογένεια. Προς τούτο, σχεδίασαν δράσεις που δίνουν την ευκαιρία σε γονείς και παιδιά να παρατηρήσουν και να διερευνήσουν τις φυσικές ιδιότητες των ορυκτών, να κατανοήσουν τη διάκρισή τους από τις συνηθισμένες πέτρες, να συσχετίσουν τα ορυκτά με αντικείμενα καθημερινής χρήσης, ακόμη και με την ομαλή λειτουργία και ανάπτυξη του σώματός μας! 

Στα πολύ επιτυχημένα –και εντυπωσιακά- διαδραστικά παιχνίδια, όπως το κυνήγι των κρυστάλλων, που τα παιδιά γίνονται εξερευνητές και χρυσοθήρες, αλλά και το «μαγειρεύοντας σε ένα ηφαίστειο», όπου τα παιδιά παρακολουθούν μια «ζωντανή» έκρηξη ηφαιστείου, έχουν από φέτος προστεθεί δύο νέες δράσεις: «Από τη Γη στο Σώμα», κατά την οποία, μικροί και μεγάλοι θα ξαφνιαστούν από το πόσο χρήσιμα είναι τα ορυκτά στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού μας και η «Γεωλογική Γωνιά», που είναι μία ευκαιρία να γνωρίσει κανείς από κοντά τα εργαλεία που χρησιμοποιεί ένας γεωλόγος, προκειμένου να μπει στον εσωτερικό κόσμο των ορυκτών! Παράλληλα, τα παιδιά «φτιάχνουν τη δική τους γη» με πλαστελίνες, «ανακαλύπτουν το θησαυρό της γης», «γίνονται ορυκτολόγοι» παίζοντας παιχνίδια μνήμης και κάνοντας πειράματα, βρίσκουν «τη γενέθλια πέτρα τους» και δημιουργούν εικαστικές δημιουργίες με πρωτότυπα υλικά. Στην οικογενειακή δραστηριότητα «Mix-Match-Run», παιδιά και οι γονείς επιδίδονται σε αγώνα γνώσεων για τα βιομηχανικά ορυκτά και τις χρήσεις τους, αλλά και… ταχύτητας μέσα από ένα διασκεδαστικό παιχνίδι που συνδυάζει την οξυδέρκεια με την εκρηκτικότητα! 

Κλείσιμο
Στα διαδραστικά παιχνίδια μπορούν να συμμετάσχουν παιδιά από 4 ετών με τους γονείς τους, ενώ κάποιες δραστηριότητες έχουν ελάχιστο όριο ηλικίας τα 7 έτη. 

Info
Κυριακές 3 και 10 Δεκεμβρίου 2017 και ώρα 10.00-14.00
Μουσείο Ορυκτολογίας και Πετρολογίας
Ισόγειο Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος
Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου
Είσοδος από κεντρική πύλη, επί της οδού Ούλωφ Πάλμε

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στις δράσεις καθημερινά 10.00-14.00 στα τηλέφωνα 210 727 4112 και 210 727 4180. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα και τη σελίδα στο Facebook.

Για περισσότερες βόλτες με παιδιά, επισκεφτείτε το www.mamakita.gr







Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης