Ο Σαραμάγκου στην Πειραιώς

Ο Σαραμάγκου στην Πειραιώς

Το Περί Τυφλότητος ανεβαίνει στη σκηνή του BIOS, με εναρκτήρια παράσταση την 1η Δεκεμβρίου

Ο Σαραμάγκου στην Πειραιώς
To 1998 ο συγγραφέας Ζοζέ ντε Σούζα Σαραμάγκου  κερδίζει το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Τρία χρόνια πριν από το βραβείο κυκλοφορεί το βιβλίο του με τίτλο Περί Τυφλότητος. Την χρονιά της απονομής του βραβείου το βιβλίο κυκλοφορεί στα ελληνικά σε μετάφραση της Αθηνάς Ψυλλιά από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Δέκα χρόνια μετά την βράβευση στις μεγάλες αίθουσες προβάλλεται το φιλμ του Φερνάντο Μερέγιες (ή και Μεϊρέλες) -με τους: Τζούλιαν Μουρ, Γκαέλ Γκαρσία Μπενράλ, Μαρκ Ράφαλο, Ντάνι Γκλόβερ, Άλις Μπράγκα- το σενάριο της οποίας βασίζεται πάνω στο βιβλίο. Την ίδια χρονιά το βιβλίο επανεκδίδεται από τον εκδοτικό οίκο Καστανιώτης και στο εξώφυλλο του εικονίζεται μια σκηνή από την ομότιτλη ταινία του Φερνάντο Μερέγιες (2008), με πρωταγωνιστές τους Μαρκ Ράφαλο και Τζούλιαν Μουρ.

Το στόρι του Σαραμάγκου έχει ως εξής: «Ένας άνθρωπος χάνει ξαφνικά το φως του. Τα περιστατικά αιφνίδιας τύφλωσης κλιμακώνονται και η κυβέρνηση αποφασίζει να βάλει σε καραντίνα τους τυφλούς. Με γραφειοκρατική ακρίβεια, ο Zοζέ Σαραμάγκου έχει υπολογίσει όλα όσα θα μπορούσαν να συμβούν σ' έναν κόσμο που χάνει την όρασή του. Για πόσο καιρό η κίνηση στους δρόμους θα είναι ομαλή; Για πόσο καιρό θα επαρκούν τα τρόφιμα για τις πεινασμένες ορδές; Πόσος χρόνος χρειάζεται για να καταρρεύσει η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, αερίου και νερού; Τι θ' απογίνουν τα κατοικίδια; Oι σεξουαλικοί φραγμοί; Πόσοι τυφλοί φτιάχνουν μια τυφλότητα; Kαι τέλος: Σε έναν κόσμο τυφλών, τι θα έκανες αν έβλεπες;»

Κλείσιμο
Πέραν της ανάγνωσης του βιβλίου αλλά και της θέασης της ομότιτλης ταινίας στο BIOS μπορείτε από την 1η Δεκεμβρίου να έχετε και άλλη μία επιλογή: Το Περί Τυφλότητος ανεβαίνει στη σκηνή του εναλλακτικού πολυχώρου της Οδού Πειραιώς σε σκηνοθεσία και διασκευή του Αλέξανδρου Ροπτοτάσιου.



Πιο συγκεκριμένα, η ομάδα Ferodo Bridges από το Λονδίνο έχει αναλάβει την ευθύνη του “ανεβάσματος” της παράστασης τοποθετώντας παράλληλα στην ατζέντα της την πρώτη της ελληνική δουλειά. 

Όπως διαβάζουμε: «Το έργο στηριγμένο στο βασικό του συστατικό, την πολιτική αλληγορία, αναδεικνύει την χειραγώγηση της κοινής γνώμης μέσω της έλλειψης επικοινωνίας και της αδυναμίας του ανθρώπου να δει τα πράγματα ως έχουν.

Το ενδιαφέρον έγκειται στον βιωματικό χαρακτήρα της παράστασης και την θέση της μέσα σε μια “κατεστραμμένη Αθήνα” θέλοντας έτσι να αποδώσει στο κοινό μια θεατρική εμπειρία ενεργοποιώντας όλες τους τις αισθήσεις και τα ένστικτα».



Το καστ που καλείται να ερμηνεύσει “με περιορισμένη όραση μέσα στο ερημωμένο περιβάλλον” αποτελείται από τους ηθοποιούς Βίκυ Κυριακουλάκου, Γιώργο Γιαννακάκο, Γιώργο Σταυριανό, Δανάη Λουκάκη και Νίκο Τσιμάρα.

Info
Παραστάσεις Από 1 Δεκεμβρίου 2017 έως 7 Ιανουαρίου 2018 (Πέμπτη έως Κυριακή στις 21:30)
BIOS - Πειραιώς 84 Αθήνα
Τηλ: 210 342 5335
www.bios.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης