Ένα συνηθισμένο ζευγάρι, μια ασυνήθιστη ιστορία

Ένα συνηθισμένο ζευγάρι, μια ασυνήθιστη ιστορία

«Λαμπρά Παράσιτα» μια σουρεαλιστική, μαύρη κωμωδία που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε σκηνοθεσία του Χάρη Αττώνη

Ένα συνηθισμένο ζευγάρι, μια ασυνήθιστη ιστορία
O Χάρης Αττώνης η Κατερίνα Λάττα και ο Φάνης Παυλόπουλος στο θέατρο Tempus Verum-Εν Αθήναις. «Λαμπρά Παράσιτα» μια σουρεαλιστική, μαύρη κωμωδία που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε σκηνοθεσία του Χάρη Αττώνη. 

Επί σκηνής βλέπουμε την Τζιλ και τον Όλλυ, ένα φαινομενικά συνηθισμένο ζευγάρι να μας αφηγείται την -όχι και τόσο συνηθισμένη ιστορία του- μέσα από καταιγιστικές σκηνές δράσης, ειρωνείας, , τρόμου, αγωνίας αλλά κυρίως… αφοπλιστικού χιούμορ. Σε μία παράσταση γεμάτη ρυθμό και μουσική (πρωτότυπη μουσική και τραγούδια από τον Tareq) 

Όπως διαβάζουμε σε ένα ενημερωτικό δελτίο της παράστασης: Η Τζιλ και ο Όλλυ είναι ένα νεαρό ζευγάρι που ζει ευτυχισμένο με το μωρό τους σε ένα υπέροχο σπίτι. Δεν ήταν όμως τα πράγματα πάντα έτσι.. άνετα και λαμπερά. Ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας δεν είχαν κανένα μέλλον. Κάποια στιγμή όμως τους δόθηκε η ευκαιρία να ξεφύγουν από την οικονομική εξαθλίωση και να αποκτήσουν το σπίτι των ονείρων τους. Και το παρόν τους τώρα είναι γοητευτικό και ανεξέλεγκτα σκληρό, γεμάτο προοπτικές που μόνο πατώντας «επί πτωμάτων» θα τους ανταμείψουν. 


Κλείσιμο

Τα «Λαμπρά Παράσιτα» -από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα αυτής της γραφής- παίχτηκαν με μεγάλη επιτυχία για δύο χρόνια σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη. Ο πολυβραβευμένος σύγχρονος Άγγλος «παραμυθάς» Philip Ridley είναι ένας από τους πρωτοπόρους και κορυφαίους συγγραφείς του «In-Yer-Face Theatre», του θεάτρου που σε αρπάζει κυριολεκτικά «από τα μούτρα». 

Απευθύνθηκα και στους 3 ηθοποιούς της παράστασης. Τους ζήτησα 2-3 λόγια για τον ρόλο και την εν γένει παρουσία τους στη παράσταση.  

Χάρης Αττώνης: «Εγώ παίζω τον Όλιβερ Σουίφτ - σύζυγο της Τζιλ και πατέρα του Μπέντζαμιν. Ένας μάλλον συνηθισμένος τύπος, που αγαπάει την οικογένειά του και προσπαθεί να της προσφέρει όσα περισσότερα μπορεί. Φαινομενικά, δεν έχει πολλά όνειρα στη ζωή του και αρκείται με τα λίγα και καλά, με την ασφάλεια του μικρού σπιτικού του και τις ελάχιστες ανέσεις. Για αυτό και στην ευκαιρία που τους παρουσιάζεται, να αποδράσουν από τη μίζερη καθημερινότητά τους και να αλλάξουν κοινωνικό στάτους, φαίνεται σκεπτικός και σίγουρα καθόλου έτοιμος να πάρει το ρίσκο. Όμως, με την επιμονή της γυναίκας του, μπαίνει σιγά σιγά στη διαδικασία να προβεί στις πιο ακατανόμαστες και ακραίες πράξεις, ακόμα κι αν αρχικά αυτό συνέβη άθελά του. Παρ’ όλο που φαίνεται να έχει ενδοιασμούς σε κάθε βήμα της νέας του ζωής, τελικά γίνεται αδίστακτος και πάντα θέλει όλο και περισσότερα. Είναι ο ορισμός του ανθρώπου που χάνει κάθε ηθική αναστολή και με το πιο ασήμαντο πρόσχημα, αντικατοπτρίζει την παθογένεια μιας ολόκληρης κοινωνίας που αδιαφορεί για τα προβλήματα των άλλων και νοιάζεται μόνο για την πάρτη της, σε βαθμό εγκληματικό. Με πρόσχημα πάντα το “η κόλαση είναι οι άλλοι” αναζητά τον προσωπικό του παράδεισο μέσα από το δρόμο της αμαρτίας και της ασυδοσίας». 

Κατερίνα Λάττα: « Είμαι η Τζιλλιαν Σουίφτ. Σύζυγος και μητέρα. Οικιακά. Αναρωτιέμαι αν μπορείς να αλλάξεις την μοίρα σου; Ειδικά αν πιστεύεις ότι είσαι φτιαγμένος για καλύτερα πράγματα, μεγαλύτερα πράγματα.. Δυστυχώς όταν γεννιέσαι σε μια υποανάπτυκτη περιοχή, που σε κρατάει δέσμιο σε μια φρικτή πραγματικότητα δεν έχεις και πολλές επιλογές. Πολλά όνειρα σε λίγα τετραγωνικά. Μέσα σε αυτήν την απελπισία της δίνεται η ευκαιρία να φύγει από αυτήν την οικονομική εξαθλίωση και αποκτά το σπίτι των ονείρων της! Νιώθει τυχερή. Νιώθει εκλεκτή. Πως έχει επιλεγεί από μια ανώτερη δύναμη. Την κυριεύει η λαγνεία, η αλαζονεία, η απληστία. '' Θέλω κι άλλο, θέλω κι άλλο ''. Είναι αμαρτία να ζητάς κι άλλο άραγε; Τα αμαρτήματα ονομάζονται θανάσιμα γιατί οδηγούν στην αιώνια καταδίκη της ψυχής. Παράδεισος και κόλαση. Όνειρα και εφιάλτες. Δεν το λέω εγώ.. Η βίβλος το λέει. Αλλά γιατί να κουραζομαστε με τέτοιες σκέψεις; Να φτιάξω ένα σάντουιτς με Σολωμό;»

Φάνης Παυλόπουλος: «Μις Ντι και "Κ". Τα Λαμπρά Παράσιτα είναι μια άγρια ξεκαρδιστική, σκοτεινή και απίστευτα διασκεδαστική ματιά στις σοβαρές εμμονές του πρώτου κόσμου. Υπερκαταναλωση, ανάγκη για ιδιοκτησία, ανταγωνισμός, θρησκεία κλπ. 



Η Τζι και ο Ολλυ είναι ένα νεαρό ζευγάρι που ζουν περιμένοντας το πρώτο τους παιδί, σε ένα μικροσκοπικό διαμέρισμα σε μια υποβαθμισμένη περιοχή όταν στη ζωή τους μπαίνω εγώ, η Miss Dee, μία μυστηριώδης, χειριστική, άφυλη φιγούρα που γνωρίζω τα πάντα γι' αυτούς, λίγο Μεφιστοφελής, λίγο Θεία που μας κακομαθαίνει, αλλά πρακτικά ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

Τους "χαρίζω" το μέλλον που ονειρεύονται. Ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι σε μια υποβαθμισμένη πρώην βιομηχανική γειτονιά με σκοπό να το ανακαινίσουν, να προσελκύσουν κι άλλους κατοίκους με τελικό στόχο την αναβάθμιση της περιοχής.

Το ζευγάρι συμφωνεί με τους όρους μου, υπογράφει το συμβόλαιο και η νέα τους τρομακτική ζωή ξεκινάει από το πρώτο κιόλας βράδυ».

Info
Tempus Verum-Εν Αθήναις
Ιάκχου 19, (πλησίον Μετρό Σταθμός Κεραμεικός)
Πρεμιέρα: Σάββατο, 18 Νοεμβρίου. Ημέρες παραστάσεων: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή (έως τον Ιανουάριο 2018) με ώρα έναρξης 21.00.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης