Όλες οι γενιές της επιχειρηματικότητας σε ένα τραπέζι

Όλες οι γενιές της επιχειρηματικότητας σε ένα τραπέζι

Στιγμές από την συνάντηση-εκδήλωση της πρωτοβουλίας «Όλη η Ελλάδα σε ένα τραπέζι» στην Καλαμάτα

Όλες οι γενιές της επιχειρηματικότητας σε ένα τραπέζι
Τι να σημαίνει άραγε πέρα από την αιώνια νεότητα της επιχειρηματικότητας ότι μια ποτοποιία – από τις παλαιότερες και πιο ιστορικές της χώρας- όχι μόνο έβγαλε στην αγορά ένα τζιν με design-ατη συσκευασία που έκανε αίσθηση αλλά επέλεξε και να το συνοδεύσει από ένα νέο προϊόν- ένα tonic water με μαστίχα. 

Το Old Sport, μια δημιουργία της μεσσηνιακής ποτοποιίας Καλλικούνης (λειτουργεί αδιάκοπα τα τελευταία 165 χρόνια στην Καλαμάτα) είναι προϊόν της συνεργασίας με το αθηναϊκό γραφείο Bob Studio και εκφράζει το πνεύμα της σύμπραξης και της προσαρμογής στις επιταγές των καιρών. 

Την ίδια ώρα, 67 χιλιόμετρα πιο μακριά από τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα έχει τη βάση του ένας νέος επιχειρηματίας, ο Σωτήρης Λυμπερόπουλος. Έγινε γνωστός ως startuper με το radiki.com όταν άρχισε στα γύρω χωριά από τη Κυπαρισσία – η βάση του είναι οι Ράχες- να μαζεύει φρέσκα άγρια χόρτα και να τα πουλάει στα καλύτερα εστιατόρια των Αθηνών. Σήμερα, με την συνεργασία του Άρη Κεφαλογιάννη, τον ιδρυτή της Γαια είναι σε θέση να παρουσιάσει ένα νέο ξεχωριστό προϊόν τα Wild Horta. Ένα πρώτο προϊόν της σύμπραξης Gaea & Radiki που αποτελεί μετεξέλιξη της αρχικής ιδέας σε προϊόν εξαγώγιμο. Αποξηραμένα άγρια χόρτα της μεσσηνιακής γης σε design- ατη χάρτινη συσκευασία από την mousegraphics. 

Η ιστορική οικογενειακή ποτοποιία Καλλικούνης και ο startuper radiki.com (ήδη ενταγμένος στο πρόγραμμα NBG Business Seeds) αποτελούν συστατικά μέρη του «τώρα» αλλά και του «μετά» - του μέλλοντος της αγρο- επιχειρηματικότητα και δη, της αγρο- διατροφής που έχει σαφή τοπική αναφορά και ταυτότητα, ενσωματώνει μεθόδους και τεχνικές καινοτομίας, επενδύει στην εξωστρέφεια. 
Κλείσιμο

Με οδηγό αυτές τις επιχειρήσεις και τα παραδείγματα τους θα μπορούσε κανείς να ισχυρισθεί με σχετική αλλά και όχι με απόλυτη ασφάλεια ότι «αι γενεαί πάσαι» της επιχειρηματικότητας από 3 περιοχές - περιφερειακές ενότητες της Πελοποννήσου βρέθηκαν στη συνάντηση – εκδήλωση του project «Όλη η Ελλάδα σε ένα τραπέζι» που οργάνωσε και επιμελήθηκε το IdeasLab με τη στήριξη της Εθνικής Τράπεζας την περασμένη Τρίτη στη Καλαμάτα στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Elite City Resort. 



Πάνω από 25 παραγωγοί αλλά και δημιουργοί προϊόντων και υπηρεσιών – ενεργά πρόσωπα της επιχειρηματικής κοινότητας από την Αρκαδία, τη Λακωνία και τη Μεσσηνία βρήκαν βήμα για να αφηγηθούν τις δικές τους ιστορίες μπροστά σε ένα ακροατήριο στο οποίο συμμετείχαν εκπρόσωποι της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης – με προεξάρχοντα τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη- υψηλόβαθμα στελέχη των κεντρικών υπηρεσιών αλλά και του δικτύου καταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας, επιχειρηματίες και επαγγελματίες από το χώρο της αγρο- επιχειρηματικότητας και της αγρο- διατροφής. 

Η εκδήλωση άνοιξε με σύντομες παρεμβάσεις εκπροσώπων της Εθνικής Τράπεζας. Η κα Νέλλη Τζάκου-Λαμπροπούλου, Γενική Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Εθνικής Τράπεζας μίλησε για τους στόχους της πρωτοβουλίας «Όλη η Ελλάδα σε ένα τραπέζι», την μέχρι τώρα διαδρομή της αλλά και τα επόμενα βήματα της. Από την πλευρά του, ο κ. Χρήστος Ασημακόπουλος, υψηλόβαθμό διευθυντικό στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας με ευθύνη στο δίκτυο της Πελοποννήσου αναφέρθηκε στα διαθέσιμα προϊόντα αλλά και τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους επιχειρηματίες της περιοχής που δραστηριοποιούνται στον χώρο της αγρο- διατροφής και ευρύτερα στο χώρο της αγρο – επιχειρηματικότητας.



Έχοντας την ευθύνη για τον συντονισμό της όλης εκδήλωσης θέλησα να καταγράψω στιγμές από την συνάντηση όλων των γενεών της επιχειρηματικότητας των 3 περιοχών της Πελοποννήσου και να τις μεταφέρω εδώ. 

Θα κρατήσω την αναφορά στον Καπετάν Βασίλη από την Γιάννα Μπαλαφούτη από την Πυλιακή Γή, μια γυναίκα από το πρώτο κύμα της νέας επιχειρηματικότητας που έκανε την επιλογή να αξιοποιήσει προϊόντα της τοπικής παραγωγής, δίνοντας τους προστιθέμενη αξία. Στην εκδήλωση μας αποκάλυψε ότι η πρώτη ενθάρρυνση και στήριξη προήλθε από τον αείμνηστο Βασίλη Κωνσταντακόπουλο που έψαχνε γλυκά του κουταλιού για το ξενοδοχειακό συγκρότημα. Αλλά, η αναφορά τιμής στο σπουδαίο Μεσσήνιο άνδρα δεν έγινε μόνο από την Γιάννα Μπαλαφούτη. Στην εκδήλωση κλήθηκαν και μίλησαν οι εκπρόσωποι του ΚΑΕΜ. Πρόκειται για το Κέντρο Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας Μεσσηνίας που δημιουργήθηκε το 2016, έπειτα από τη συνεργασία του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και τη Σχολή Επαγγελματικής Εκπαίδευσης της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής - Κολέγιο Περρωτής. Στην εκδήλωση συμμετείχαν με παρεμβάσεις τους, ο Παναγιώτης Κώτσιος από την πλευρά της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και ο Διονύσης Παπαδάτος από το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου.

Κρατώ ακόμη τη στιγμή που ο Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης δεν δίστασε να δοκιμάσει ένα αυτοσχέδιο πρωινό με γιαούρτι της φίρμας Πετρόπουλου με υπερτροφές από το Πάρνωνα που έφερε μαζί του ο Αλέξανδρος Βλήτας της εταιρείας Υγαία. Μια πρόταση πιλοτικού προγράμματος για πρωινό στα δημοτικά σχολεία.



Κρατώ ακόμη την κοινή παρουσία του Δημήτρη Μητράκου με τον Κώστα Βασιλόπουλο, γραμματέα του Αγροτικού Συνευαιρισμού Ελαιώνας από τους Γαργαλιάνους. Με πρώτη ύλη του συνεταιρισμού ο Μητράκος έφτιαξε ένα delicatessen προϊόν (το ελαιόλαδο poqa που έφτασε μέχρι τα ράφια των καταστημάτων Ηarrods στο Λονδίνο). Ο Δημήτρης Μητράκος επιπλέον μας αφηγήθηκε την εμπειρία του Yamas – μια διαφορετική προσέγγιση στα παραδοσιακά ποτά όπως το ούζο, το τσίπουρο, η μαστίχα. Ενώ προχωρά και το επόμενο βήμα, το κρύο τσάι με εκπλήξεις!

Ο Φιλοποίμην ( Μάκης για τους παλιούς του φίλους) Παπούλιας μας μετέφερε την επιτυχημένη εμπειρία της Αρκαδιανής από το Ψάρι Γορτυνίας στης ορεινή πλευρά της Αρκαδίας. 

Ένα αγρο- διατροφικό και τουριστικό συγκρότημα που δίνει ζωή στο χωριό με μια βιοτεχνία που παράγει εξαιρετικά παραδοσιακά προϊόντα, ένα εστιατόριο που σερβίρει απλή μαγειρική για κάθε εποχή με αγνά υλικά από τον ιδιωτικό λαχανόκηπο, τους ξυλόφουρνους, το Μουσείο Μαγειρικής με συλλογές παλιών βιβλίων-συνταγών και εργαλείων κουζίνας, το Παλαιοβιβλιοπωλείο, το Θεατράκι καθώς επίσης και το Μουσείο του Δημοτικού Σχολείου. Όλα αυτά συνθέτουν τον Πολυχώρο της Αρκαδιανής, μιας πρωτοπόρας αγροτουριστικής μονάδας που τα προϊόντα της βρίσκονται στα καταστήματα των αεροδρομίων της χώρας. 

Κράτησα επίσης τις γεύσεις από τα ιδιαίτερα προϊόντα της εταιρείας G Fish του Γιάννη Γεροντίδη – μεταξύ αυτών και ο μοναδικός ελληνικός σολωμός και μάλιστα, ένας σολωμός βουνού από το Καστόρι της Λακωνίας), τα φιλεταρισμένα ψαρικά (φιλέτα γαύρου και σαρδέλας) της Stella Mare της οικογένειας Τεριζάκη από τη Μαραθόπολη της Μεσσηνίας. Στην ίδια ενότητα της γευσιγνωσίας και τα τυριά της φίρμας Κουρουνιώτη – μια πραγματική αποκάλυψη- από το Ελληνικό της Αρκαδίας. Ο επίμονος τυροκόμος που πάλεψε να μάθει τη δουλειά ως εργάτης σε τυροκομιά της περιοχής έχει όλα του προϊόντα συσκευασμένα και επώνυμα και ετοιμάζεται για το επόμενο βήμα. Τη δημιουργία μιας σειράς γιαουρτιού.  

Κράτησα επίσης την συζήτηση ανάμεσα στους εκπροσώπους των 2 εταιρειών που συμμετέχουν στο NBG Business Seeds με την κα Τζάκου. O Σωτήρης Λυμπερόπουλος (radiki.com) και ο Χρήστος Παπαδημητρίου (Kalamata Papadimitriou). Επιπλέον, ο Χρήστος Παπαδημητρίου μας μίλησε για την μετεξέλιξη μιας επιχείρησης με τοπική αναφορά (και ειδικά στη σταφίδα) σε μια εταιρεία με διεθνείς ορίζοντες μέσα από την κυκλοφορία των νέων προϊόντων όπως το βαλσαμικό ξύδι αλλά και οι κρέμες βαλσαμικού που κατάφεραν να κερδίσουν και την εμπιστοσύνη της εγχώρια αγοράς.

Κράτησα επίσης την στιγμή που ο Γιώργος Μαγκούρας, ένα από τα τρία αγόρια, όλοι νέοι μηχανικοί στο επάγγελμα, μας είπε την μικρή ιστορία για το έφτιαξαν στην Αρεόπολη της Μάνης χυμούς και φρουτοποτά από φραγκόσυκο με τη φίρμα Εν Μανη. 



Ακόμη, τις στιγμές: 

- της Χριστίνας Στριμπάκου από τα Φιλιατρά που μαζί με τον αδελφό της επέλεξε να αναπτύξει τα δικά της κτήματα, λειτουργώντας εξ αρχής ως startuper και δημιουργώντας με δική της πρώτη ύλη ένα εξαγώγιμο premium ελαιόλαδο – το LIA. Περιζήτητο λάδι το οποίο και φέτος έχει ξεπουλήσει κάνοντας εξαγωγές σε 14 χώρες. Τώρα, η Χριστίνα ετοιμάζεται να ανακοινώσει μια μεγάλη συμφωνία για αποκλειστική συνεργασία με αλυσίδα καταστημάτων στο εξωτερικό. Πρόκειται για την αλυσίδα Waitrose Stores στη Μεγάλη Βρετανία. 

- της Ιωάννας Πετροπούλου, με καταγωγή από την Καλαμάτα που ζει στην Αθήνα. Η οικογένεια της μέσω της εταιρείας ΑΓΑΝ που είναι μια γεωργική επιχείρηση υψηλής τεχνολογίας που αξιοποιεί την μέθοδο της υδροπονίας για την παραγωγή τομάτας σε μια μεγάλη επένδυση. 
Οι εγκαταστάσεις της εταιρείας μας βρίσκονται στη Μεσσήνη Μεσσηνίας (θέση Καμίνια) και αποτελούνται από θερμοκήπιο 23 στρεμμάτων, σε έκταση 36 στρεμμάτων, στο οποίο παράγεται με την μέθοδο της υδροπονίας τομάτα και τομάτα σε τσαμπί.

- Της Φώφης Νικολαϊδη που μένει τα τελευταία 13 χρόνια στο Τίλμπουργκ μια μικρή πόλη στα νότια της Ολλανδίας. Ο αδελφός της, Βασίλης Νικολαϊδης ζει στη Καλαμάτα. Ασχολούνται με το λάδι. Η σειρά των προϊόντων τους με το ευρηματικό τίτλο Ladi Biosas κάνει ήδη το γύρο της Ευρώπης. Η ίδια ασχολείται και εμπόριο – προβολή και διάθεση ιδιαίτερων ελληνικών προϊόντων στις χώρες της Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης. 

- Του Βασίλη Χαρίτση που μας σύστησε το αρτεσιανό ο νερό Ανδανία – ένα νερό που προέρχεται από μια πηγή που αναβλύζει στους πρόποδες των Αρκαδικών Ορέων στην περιοχή όπου ο Παυσανίας τοποθετεί την πρώτη πρωτεύουσα των Μεσσηνίων. 'Εχει καθαρά υπόγεια προέλευση που δηλώνεται από την σταθερή του σύσταση καθ' όλη την διάρκεια του χρόνου, η οποία και διασφαλίζεται αναλλοίωτη από του τρόπο υδροληψίας. Πληροί όλες τις προδιαγραφές που ορίζει η Ελληνική και Ευρωπαική νομοθεσία για τον ορισμό ενός «φυσικού μεταλλικού νερού» ή «νερού πηγής».

- Του Βασίλη Ντούρου και της Κατερίνας Κατερίνας Μποσινάκη που μας μίλησαν από κοινού για τις συνέργειες στο τομέα της αγρο – επιχειρηματικότητας. Ο Βασίλης Ντούρος φτιάχνει μέχρι και φλίδες σαπουνιού μιας χρήσης ( σαπούνι από το δικό του ελαιόλαδο) αλλά και πολλούς πρωτότυπους συνδυασμούς που στέλνει κυρίως στο εξωτερικό. Η Κατερίνα Μποσινάκη μπορεί να προμηθεύει τα κουκούτσια για ένα μοναδικό σαπούνι. Ο Βασίλης Ντούρος είναι ο κύριος Snob Duck και η Κατερίνα Μποσινάκη είναι από την Μποσινάκης Οινοποιία που φτιάχνει με τα δύο αδέλφια της δύο πολύ ξεχωριστά κρασιά από ελληνικές ποικιλίες – το λευκό Μαντίνεια και το ροζέ Ιέρεια και τα δύο από μοσχοφίλερο. 

- Του Δημήτρης Αναγνωστόπουλου που εκπροσώπησε την εταιρεία One & Olive που η κληρονομιά πάει πίσω στο 1896. Με τη χρήση της πιο προηγμένης τεχνολογίας, η μονάδα παραγωγής είναι από τις πιο σύγχρονες και καινοτόμες σε παγκόσμιο επίπεδο. To One & Olive έχει καθιερώσει μια συνεργασία στρατηγικής σημασίας με την εταιρία Alfa Laval, κορυφαία στον χώρο των ελαιουργικών μηχανημάτων. Μέσω αυτής της συνεργασίας βρίσκεται στο επίκεντρο της καινοτομίας. Τώρα, η εταιρεία ψάχνει και την αγορά του φαρμακείου, την νέα αναδυόμενη δύναμη για το ελαιόλαδο και τα προϊόντα του. 

- Του Χρήστου Παρδάλη από τον Οίκο Αδαμαντίνα που αξιοποιεί τα προϊόντα της τοπικής παραγωγής. Δραστηριοποιείται στο χώρο των παραδοσιακών & βιολογικών τροφίμων, σε προϊόντα όπως ζυμαρικά, κουλουράκια, παξιμάδια. Οι εγκαταστάσεις της βρίσκονται σε ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο στη Γλυκόβρυση Λακωνίας.  

- Της Ντιάνας Παπαγεωργοπούλου που μας έμαθε πως φέρνεις στην επιφάνεια παραδοσιακές πρακτικές με σύγχρονο πακετάρισμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το πίλημα της ελιάς - ένα 100% αντιβακτηριδιακό πρόβειο μαλλί Wonder wool, τυλιγμένο γύρω από την πλάκα ενός σαπουνιού. Από το οικογενειακό Παραδοσιακό Εργαστήριο Λεβιδίου. 

- Του Βασίλη Πουλόπουλου από τον Σπόρο – μια πρωτοβουλία για δράσεις για την τεχνολογία, τον πολιτισμό και την επιχειρηματικότητα στην Καλαμάτα- που κλήθηκε να μιλήσει για τον ρόλο της τεχνολογίας στην πρωτογενή αγορά. 

- Του Γιάννη Διονυσόπουλου που μένει πλέον μόνιμα στη Κορώνη όπου διατηρεί το δικό του Kiari Wine and Deli κατάστημα απευθυνόμενος στους τουρίστες αλλά βγάζει και το δικό του ξεχωριστό λάδι. Μας τον σύστησε η Γιάννα Μπαλαφούτη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης