Η «αποθήκη» στο λιμάνι των σινεφίλ

Η «αποθήκη» στο λιμάνι των σινεφίλ

Η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης εγκαινιάστηκε τον Νοέμβριο του 2012, στο πλαίσιο του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και οι προβολές της πραγματοποιούνται κατά βάση στην αίθουσα Σταύρος Τορνές (Αποθήκη 1, Λιμάνι)

Η «αποθήκη» στο λιμάνι των σινεφίλ
Η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης είναι πλέον θεσμός για την πόλη κι αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Συναντήσαμε τον Γιώργο Τσιρακίδη, μέλος της ομάδας, που μαζί με την Κωνσταντίνα Μαυρίδου τρέχουν το πρόγραμμα της Ταινιοθήκης με την φροντίδα του Τέλλου Φίλη. Μαζί του, συζητήσαμε αρκετά ενδιαφέροντα θέματα, λίγες ημέρες μετά την έναρξη των φετινών προβολών.  

Ο Γιώργος είχε πάθος από μικρός με τον κινηματογράφο – ένα πάθος άσβεστο μέχρι σήμερα. Σπούδασε στην Κομοτηνή, Πολιτικές Επιστήμες κι επιστρέφοντας στη Θεσσαλονίκη, επεδίωξε να εργαστεί εθελοντικά στο Μουσείο Κινηματογράφου και στο Φεστιβάλ. Παράλληλα τελείωσε το μεταπτυχιακό του στην Επικοινωνία και τον Πολιτισμό. 

Από την πρώτη του επαφή με την ατμόσφαιρα του Μουσείου Κινηματογράφου ένιωσε μαγεμένος. Βρήκε αυτό που έψαχνε στη ζωή του. Κάτι που είναι κοντά στα θέλω, την κουλτούρα και τη νοοτροπία του. Ενώ συνεχίζει να γράφει παράλληλα με την εργασία του, κριτικές κινηματογράφου στο Alterthess, το Μud Times και άλλα sites της πόλης. 

Ο Γιώργος στη συζήτηση μας στάθηκε ιδιαίτερα στον βασικό στόχο της Ταινιοθήκης. Αυτός είναι η διατήρηση ενός υψηλού κινηματογραφικού επιπέδου σε όλα τα αφιερώματα, που να ταιριάζει με το στυλ και το ύφος του Φεστιβάλ. 

Το φετινό μότο, " Αναζητώντας τα χαμένα φιλμ ", παραφράζει τον τίτλου του βιβλίου του Μαρσέλ Προυστ. Έχουν επιλεγεί, λοιπόν, αξιόλογες ταινίες, που παίχθηκαν ελάχιστα, είτε καθόλου στις ελληνικές αίθουσες. Σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, η αλλαγή είναι πως έχουμε έργα της τελευταίας δεκαετίας στο πρόγραμμα. Ένας ισορροπημένος συνδυασμός κλασικών και σύγχρονων αριστουργημάτων.
Κλείσιμο
 
Σε όλα τα χρόνια λειτουργίας της η Ταινιοθήκη έχει σταθερό κοινό. Στόχος της είναι να διατηρηθεί αυτό και φυσικά να διευρυνθεί με άτομα νεαρότερης ηλικίας. Γι΄αυτό τον λόγο στο πρόγραμμα ενσωματώθηκαν πιο σύγχρονες ταινίες και πρόθεση είναι να φιλοξενηθούν άνθρωποι του ευρύτερου καλλιτεχνικού χώρου. Κάθε προβολή, να είναι μία ζύμωση. Μία εισήγηση στην αρχή και μία συζήτηση με ανταλλαγή απόψεων στο τέλος. Μία κινηματογραφική κουβέντα. 

Το ξεκίνημα της φετινής σαιζόν έγινε με ένα αφιέρωμα στον Αντρέι Ζβιαγκίντσεφ. Την περασμένη Κυριακή μάλιστα είχαμε την avant premier του " Χωρίς Αγάπη ", της νέας ταινίας του σκηνοθέτη, που παίζεται από Πέμπτη 19 Οκτωβρίου, στις αίθουσες. Η αφετηρία της φετινής χρονιάς, συνδυάστηκε μάλιστα με τον σινε-μαραθώνιο της Κυριακής στο πλαίσιο του European Art Cinema day 2017. Το συναίσθημα που κυριαρχεί είναι η χαρά για το πρώτο τριήμερο κι όλοι ελπίζουν στην ανάλογη ανταπόκριση των σινεφίλ και στην συνέχεια, άλλωστε είναι η πρώτη φορά που το πρόγραμμα της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης έχει βγει μέχρι το τέλος της σεζόν, ως το τέλος του Μαΐου.  
 
Ακολουθεί το αφιέρωμα στον Παντελή Βούλγαρη, που πρόσφατα κυκλοφόρησε τη νέα του ταινία, «το τελευταίο σημείωμα " και στη συνέχεια «Μέση Ανατολή», «Τίλντα Σουίντον», «τα Λιμάνια του Κόσμου», «Ρόι Άντερσον», «Έρωτες σε ασπρόμαυρες πόλεις» κι από το νέο έτος, Σεργκέι Παρατζάνωφ, «η αίσθηση του Έρωτα», Leos Carax, «η γυναικεία σεξουαλικότητα ως τρόμος», Νicolas Winding Refn, Γιώργος Λάνθιμος, Miguel Gomes, Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, «ο ελληνικός τρόπος», «κατασκευάζοντας τον εχθρό», «η άγνωστη ήπειρος της ταυτότητας του φίλου», «τα παιδιά ως γονείς των γονιών τους». 

Οι προβολές γίνονται κάθε Κυριακή-Δευτέρα-Τρίτη οι τιμές είναι τέσσερα ευρώ ανά προβολή και τρία για τους κατόχους Σινεκάρτας. Κι ο Γιώργος θεωρεί αυτό το κινηματογραφικό ταξίδι πολύ ενδιαφέρον και προσκαλεί τον κόσμο να βρεθεί στη θρυλική αίθουσα, Σταύρος Τορνές στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης και να γνωρίσει πρόσωπα, χώρες, εθνικούς κινηματογράφους, διαφορετική ήδη και να απολαύσει καλό σινεμά ...

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης