Αρβανίτικοι δεσμοί αίματος στο Τσίλλερ

Αρβανίτικοι δεσμοί αίματος στο Τσίλλερ

Δύο έκτακτες απογευματινές παραστάσεις για το «Γκιάκ», τη παράσταση της Γεωργίας Μαυραγάνη που φιλοξενείται στο Εθνικό Θέατρο

Αρβανίτικοι δεσμοί αίματος στο Τσίλλερ
Δύο έκτακτες απογευματινές παραστάσεις θα δοθούν για το «Γκιάκ», τη θεατρική μεταφορά της βραβευμένης συλλογής διηγημάτων του Δημοσθένη Παπαμάρκου, σε σκηνοθεσία Γεωργίας Μαυραγάνη, το Σάββατο 7 και την Κυριακή 8 Οκτωβρίου στις 18:30 στο Εθνικό Θέατρο, στη Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος», Κτίριο Τσίλλερ.

Η παράσταση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος «Γκιάκ», η θεατρική μεταφορά της βραβευμένης συλλογής διηγημάτων του Δημοσθένη Παπαμάρκου, σε σκηνοθεσία Γεωργίας Μαυραγάνη, είναι φιλοξενούμενη του Εθνικού Θεάτρου. 

Στη παράσταση συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Ιωάννα Δεμερτζίδου, Νικόλαος Κουσούλης, Εμμανουέλα Μαγκώνη, Δημήτρης Μορφακίδης, Παναγιώτης Παπαιωάννου, Μιχάλης Σιώνας, Άννη Τσολακίδου.


Κλείσιμο

Η συλλογή «Γκιάκ»( ο τίτλος της συλλογής είναι μια λέξη της αρβανίτικης διαλέκτου και σημαίνει αίμα) κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2014 από το νέο εκδοτικό οίκο Αντίποδες και βρήκε αμέσως ανταπόκριση. Σήμερα, στο ενεργητικό της έχει απανωτές επανεκδόσεις αλλά και δύο θεατρικά εγχειρήματα. Για το πρώτο εξ αυτών την ευθύνη ανέλαβε ο ηθοποιός Θανάσης Δόβρης που κράτησε και το βάρος της σκηνοθεσίας καθοδηγώντας τους 4 ηθοποιούς επί σκηνής - Στέλιος Ιακωβίδης, Γρηγόρης Ποιμενίδης, Εύη Σαουλίδου, Σωτήρης Τσακομίδης- σε ένα περίτεχνο παιχνίδι με τη μνήμη. Η παράσταση παρουσιάσθηκε στο θέατρο Scrow στο Παγκράτι. Το δεύτερο εγχείρημα είναι εκείνο του ΚΘΒΕ με την Γεωργία Μαυραγάνη στο πηδάλιο. 

Αλλά, τι είναι το Γκιάκ; Από το κείμενο που δημοσιεύεται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου δύο μικρά αποσπάσματα για την απάντηση: α) Το γκιάκ είναι το αίμα, ο συγγενικός δεσμός και ο νόμος του αίματος που σκιάζει τις ζωές τους. Με έναν τραχύ προφορικό λόγο, οι ιστορίες τους αφηγούνται την απώλεια προσανατολισμού, την αδυναμία τους να συμβιβάσουν τους κώδικες της παράδοσης με τα συναισθήματα και τη συνείδησή τους.



β) Οι ήρωες αυτών των διηγημάτων, στρατιώτες που πολέμησαν στη μικρασιατική εκστρατεία, έρχονται αντιμέτωποι με τους ρόλους που τους επιβάλλουν οι παραδοσιακοί κανόνες και το βίωμα του πολέμου. Συγκρούονται, υποτάσσονται, ζουν εν κρυπτώ ή φεύγουν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης