O Χάρι Χόλε κατεβαίνει Συγγρού!

O Χάρι Χόλε κατεβαίνει Συγγρού!

Ο Νορβηγός συγγραφέας Jo Nesbo έρχεται στη Στέγη για να γιορτάσει μαζί με το ελληνικό κοινό τα 20 χρόνια του θρυλικού του ντετέκτιβ, Χάρι Χόλε

O Χάρι Χόλε κατεβαίνει Συγγρού!
Το πρώτο του βιβλίο, με τον τίτλο Ο κοκκινολαίμης κυκλοφόρησε στα ελληνικά – σε μετάφραση του Χαράλαμπου Γιαννακόπουλου- το 2008. Πέντε χρόνια αργότερα, Ο κοκκινολαίμης επανεκδίδεται αλλά από άλλο εκδοτικό οίκο από εκείνο της αρχικής έκδοσης. 

Η διαδρομή του Νορβηγού συγγραφέα Jo Nesbo – μια άκρως επιτυχημένη διαδρομή- είχε αρχίσει ήδη στη χώρα μας. Πιο συγκεκριμένα, το 2011 εκδίδεται Το αστέρι του διαβόλου. Από εκείνη τη χρονιά τα βιβλία του Nesbo εκδίδονται και εξαντλούνται ή και επανεκδίδονται ή βρίσκονται διαθέσιμα σε ηλεκτρονική μορφή. 

Στη χρήσιμη ηλεκτρονική βιβλιοθήκη biblionet (www.biblionet.gr) βρίσκεται μια πολύ εμπεριστατωμένη βιογραφική αναφορά: « Ο Γιου Νέσμπο γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου 1960 στο Όσλο, παιδί εξαμελούς οικογένειας. 

Στα 17 του χρόνια έπαιξε ποδόσφαιρο σε ομάδα της Α' Εθνικής κατηγορίας, τη Μόλντε, αλλά τραυματίστηκε στο πόδι. Στη συνέχεια σπούδασε οικονομικά και εργάστηκε ως χρηματιστής και ως δημοσιογράφος. 

Επίσης, υπήρξε μέλος -συνθέτης και τραγουδιστής- του δημοφιλούς ροκ συγκροτήματος "Di Derre". Το 1997 κυκλοφόρησε το πρώτο του αστυνομικό μυθιστόρημα με τίτλο "Flaggermusmannen/The Bat" ("Ο άνθρωπος-νυχτερίδα"), πρώτο της σειράς με πρωταγωνιστή τον ντετέκτιβ Χάρι Χόλε, που τιμήθηκε αμέσως με βραβεία στη Σκανδιναβική χερσόνησο. 
Κλείσιμο

Ακολούθησαν τα αστυνομικά βιβλία "Kakerlakkene/The Cockroaches" ("Οι κατσαρίδες"), 1998, "Rodstrupe/The Redbreast" ("Ο κοκκινολαίμης"), 2000, "Sorgenfri/Nemesis" ("Νέμεσις"), 2002, "Marekors/The Devil's Star" ("Το αστέρι του διαβόλου"), 2003, "Frelseren/The Redeemer" ("Ο λυτρωτής"), 2005, "Snomannen/The Snowman" ("Ο χιονάνθρωπος"), 2007, "Hodejegerne/The Headhunters" ("Κυνηγοί κεφαλών"), 2008, "Panserhjerte/The Leopard" ("Η λεοπάρδαλη"), 2009, "Gjenferd/Phantom" ("Φάντασμα"), 2011, τρία βιβλία για παιδιά, μεταξύ 2007-2010, με ήρωα τον Δόκτορα Πορδαλό, ένας τόμος με διηγήματα, κ.ά. 

Διάσημος σήμερα όσο και ο καλτ ντετέκτιβ του, βλέπει τις πωλήσεις των βιβλίων του να ξεπερνούν τα 14 εκ. αντίτυπα διεθνώς, μεταφρασμένα σε περισσότερες από 40 χώρες. 

Είναι ο πιο επιτυχημένος νορβηγός συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων, ενώ οι πωλήσεις του, διεθνώς, τον κατατάσσουν πιο ψηλά από τον Σουηδό Stieg Larsson (1954-2004), με τον οποίο μερικές φορές τον συγκρίνουν. 

Οι "Κυνηγοί κεφαλών" μεταφέρθηκαν στον κινηματογράφο από το γνωστό Νορβηγό σκηνοθέτη Morten Tyldum, το 2012, ενώ το βιβλίο της σειράς Χάρι Χόλε, "Ο χιονάνθρωπος", ετοιμάζεται να γίνει ταινία από τον Μάρτιν Σκορσέζε. 

Έχει τιμηθεί με τα πιο έγκυρα βραβεία, όπως τα The Riverton Prize (1997), The Glass Key (1998), The Norwegian Bookseller's Book of the Year (2000 και 2007), ενώ "Ο κοκκινολαίμης" ψηφίστηκε από τις Λέσχες Ανάγνωσης της χώρας του ως το Καλύτερο Νορβηγικό Αστυνομικό Μυθιστόρημα όλων των εποχών. Επίσης, "Ο κοκκινολαίμης" έφτασε στη μικρή λίστα υποψηφιοτήτων για το βραβείο Duncan Lawrie, στη Μ. Βρετανία (2007) και το "Νέμεσις" για το βραβείο Edgar, στις ΗΠΑ (2010). Ζει μόνιμα στο Όσλο». 

Αλλά, τι συνέβη και ασχολούμαστε με τον Nesbo; Γιατί, ο Νορβηγός συγγραφέας έρχεται στη Στέγη για να γιορτάσει μαζί με το ελληνικό κοινό τα 20 χρόνια του θρυλικού του ντετέκτιβ, Χάρι Χόλε.

Σε ένα σημείωμα των διοργανωτών διαβάζουμε: «Ποδοσφαιριστής, οικονομικός αναλυτής, ροκ σταρ. Ο Jo Nesbo παράτησε πολλές καριέρες προτού βρει την πραγματική του κλίση: να γράφει για τα μοναδικά πράγματα που, όπως λέει, αξίζει να γράφει κανείς, δηλαδή το έγκλημα και τον έρωτα. Ο μετρ της αστυνομικής λογοτεχνίας και εν ενεργεία αναρριχητής, που σε κάθε βιβλίο του ανεβάζει τον πήχη πιο ψηλά, έρχεται στις 17 Οκτωβρίου στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, για να γιορτάσει μαζί με τους Έλληνες Nesbomaniacs μια διαδρομή που μαρτυρά το ανήσυχο πνεύμα του. Τη συζήτηση συντονίζουν οι δημοσιογράφοι Μαριλένα Αστραπέλλου και Γιώργος Νάστος».

Όλα τα βιβλία του Jo Nesbo κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Τα βιβλία του θα διατίθενται προς πώληση στο φουαγιέ ισογείου της Στέγης. Στο τέλος της εκδήλωσης, ο Jo Nesbo θα υπογράψει βιβλία. 

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του Κύκλου «Λέξεις & Σκέψεις» είναι δωρεάν και τηρείται σειρά προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά 1 ώρα πριν από κάθε εκδήλωση. Για τις ομιλίες των ξένων προσκεκλημένων υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία. H εκδήλωση θα αναμεταδοθεί και με live streaming μέσω του sgt.gr.

Info
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση/Συγγρού 107/17 Οκτωβρίου 2017 στις 7 το απόγευμα, στη Κεντρική Σκηνή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης