Δύο εκθέσεις συνομιλούν!

Δύο εκθέσεις συνομιλούν!

Δύο εκθέσεις κεραμικών με καταγωγές από τη Ρόδο και την Μικρά Ασία που οργανώνει και παρουσιάζει στους χώρους του το Μουσείο Μπενάκη προκαλούν το ενδιαφέρον των φιλότεχνων καθώς αναδεικνύουν συγγένειες ταυτοτήτων μέσα από μια παραδοσιακή τέχνη

Δύο εκθέσεις συνομιλούν!
Δύο διαφορετικές εκθέσεις με κεραμικά που οργανώνει και παρουσιάζει το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζουν ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον καθώς η μία έκθεση έρχεται σε δημιουργικό διάλογο με την άλλη. Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση «ICARO – ΙΚΑΡΟΣ. Το εργαστήριο κεραμικών της Ρόδου, 1928» που ξεκινά για το κοινό στις 28 Σεπτεμβρίου και συνεχίζεται έως και τις 19 Νοεμβρίου 2017 στο κεντρικό κτήριο της Κουμπάρη 1 στο Κολωνάκι έρχεται σε διάλογο με την έκθεση «Η Μαγεία των κεραμικών Ιζνίκ», που λαμβάνει χώρα την ίδια χρονική περίοδο στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης (Αγίων Ασωμάτων 22 & Διπύλου 12).

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά. 

Η έκθεση «ICARO – ΙΚΑΡΟΣ. Το εργαστήριο κεραμικών της Ρόδου, 1928» παρουσιάζει την ιστορία και την παραγωγή μιας εταιρείας που για πολλές δεκαετίες είχε συνδέσει το όνομά της με τη Ρόδο και αποτέλεσε έναν σημαντικό πυλώνα της οικονομίας του νησιού.

Η εταιρεία Industria Ceramiche Artistiche Rodio Orientali (I.C.A.R.O.) ιδρύθηκε το 1928, με σκοπό την παραγωγή καλλιτεχνικών κεραμικών, αντιγράφων των «λινδιακών» κεραμικών του Ιζνίκ, τα οποία, εξαιτίας της μεγάλης συγκέντρωσής τους στην περιοχή, εθεωρούντο μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα ως «ροδιακά» ή «λινδιακά».

Η παραγωγή της εταιρείας περιελάμβανε μεγάλη ποικιλία αντικειμένων, όπως διακοσμητικά πιάτα, κανάτια, σερβίτσια, συνθέσεις με πλακάκια, ζωόμορφα κεραμικά καθώς και είδη καθημερινής χρήσης γνωστά για τα όμορφα σχέδια και τα λαμπερά τους χρώματα. Ανάμεσα στα πιο γνωστά είναι αυτά που η διακόσμησή τους αντιγράφει σε μεγάλο βαθμό το πλούσιο ρεπερτόριο της παραγωγής του Ιζνίκ, με φυτικά μοτίβα με τουλίπες, υάκινθους, τριαντάφυλλα και γαρύφαλλα, καθώς και παραστάσεις διάφορων τύπων καραβιών.
Κλείσιμο

Η έκθεση βασίζεται στην έρευνα και τη συλλογή του Γιάννου Ιωαννίδη, που περιλαμβάνει δείγματα από όλες τις περιόδους του εργοστασίου και πλούσιο αρχειακό και φωτογραφικό υλικό. 

Από την άλλη πλευρά, η έκθεση «Η μαγεία των κεραμικών Ιζνικ» ( Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, από 06/10/2017 έως και τις 19/11/2017) εστιάζει στα κεραμικά της οθωμανικής περιόδου και συγκεκριμένα σε αυτά που δημιουργήθηκαν τον 16ο αιώνα στην πόλη Ιζνίκ της Μ. Ασίας. Αγγεία με φωτεινά χρώματα και ζωντανά σχέδια, τα οποία θαυμάστηκαν και έγιναν περιζήτητα τόσο κατά την περίοδο της παραγωγής τους όσο και κατά τον 19ο αιώνα, αποτελούν ένα από τα πιο λαμπρά επιτεύγματα στην ιστορία της κεραμικής.

Η έκθεση είναι αφιερωμένη στο ενδιαφέρον των Ευρωπαίων τον 19ο αιώνα, το σταδιακό σχηματισμό συλλογών, τις πρώιμες μελέτες και την αναβίωση της τεχνοτροπίας στα εργαστήρια της Ευρώπης, της Τουρκίας και της Ελλάδας.

Ένα τμήμα της είναι αφιερωμένο στα ελληνικά κεραμικά του 20ού αιώνα που εμπνεύστηκαν από την αισθητική των Ιζνίκ, με ιδιαίτερη αναφορά στα εργαστήρια «Κιουτάχεια-Αθήναι», «Κεραμεικός» και «Icaro Rodi».

Παρουσιάζονται για πρώτη φορά επιλεγμένα κεραμικά από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη, καθώς και σπάνιες εκδόσεις από την προσωπική συλλογή του ιδρυτή του, Αντώνη Μπενάκη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης