«Ανοίγοντας σπίτια»…

«Ανοίγοντας σπίτια»…

Το "Open House" -ένας διεθνής θεσμός που βρήκε ανταπόκριση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη- είναι το αποτέλεσμα μιας απλής ιδέας που είχε πριν από 25 χρόνια η Victoria Thornton

«Ανοίγοντας σπίτια»…
Η Victoria Thornton πριν από 25 χρόνια είχε μια απλή ιδέα. Μια ιδέα που «περπάτησε» στο χρόνο και τώρα πια έχει γίνει ένας διεθνής θεσμός που στέκεται γερά στα πόδια του…

Η Victoria Thornton από το Λονδίνο το 1992 πήρε την πρωτοβουλία να παρακινήσει συμπολίτες της να ανοίξουν στην κοινή θέα σπίτια, γραφεία και κτήρια την ίδια ακριβώς ημέρα. Η πρωτοβουλία ονομάστηκε "Open House" και σήμερα έχει επεκταθεί σε 36 πόλεις άνω των 400 χιλιάδων κατοίκων (το Τορίνο της Ιταλίας ήταν από τις πόλεις που εντάχθηκαν το 2017). 

Η Victoria Thornton απάντησε σε 4 ερωτήσεις του Nolan Giles για το Monocle – The Summer Weekly: Edition 2. Η ίδια εξήγησε ότι το «σημείο εκκίνησης» ήταν η διάθεση των ανθρώπων να δουν το τι συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες. Στην συνέχεια, το "Open House" έγινε ένας διαφορετικός τρόπος για να γνωρίσεις την πόλη σου ή μια πόλη που επισκέπτεσαι. 

Η ιδρύτρια του "Open House" προτιμά πάνω από όλα τα σπίτια έναντι των γραφείων όταν ο Giles της θέτει την ερώτηση για τους «τύπους κτηρίων» που θα ήθελε να «ανοίξει» στο Λονδίνο όπου η διοργάνωση επιστρέφει τον επόμενο μήνα (16-17 Σεπτεμβρίου 2017). 

Κλείσιμο


Δύο μήνες μετά, το "Open House" δίνει ραντεβού με τους Θεσσαλονικείς. 

Στο site www.openhousethessaloniki.gr διαβάζω : «Το Open House είναι ένας από τους σημαντικότερους διεθνείς θεσμούς για την ανάδειξη και προώθηση της αρχιτεκτονικής. Η ιδέα ξεκίνησε από το Λονδίνο το 1992 και μέχρι σήμερα διαδόθηκε σε πολλές πόλεις ανά την υφήλιο. 

Η δράση Open House προσκαλεί το ευρύ κοινό να εξερευνήσει και να κατανοήσει την αξία της αρχιτεκτονικής . Κάθε χρόνο για ένα διήμερο, δημόσια και ιδιωτικά κτίρια ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό δωρεάν και η πόλη μετατρέπεται σε ένα μεγάλο μουσείο, με εκθέματα τα ίδια της τα κτίρια και την αρχιτεκτονική της. Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε για 5η χρονιά στις 19 & 20 Νοεμβρίου 2016 με παράλληλες δράσεις που άρχισαν λίγες μέρες νωρίτερα και με τη συμμετοχή 450 εθελοντών. Στα 98 κτίρια που συμμετείχαν στο κυρίως πρόγραμμα και στις παράλληλες δράσεις σημειώθηκαν 37.000 επισκέψεις.

Το επόμενο Open House Thessaloniki προγραμματίζεται για τις 25 & 26 Νοεμβρίου 2017 με πλήθος παράλληλων δράσεων που θα ξεκινήσουν μια εβδομάδα νωρίτερα».

"Open House" γίνεται και στην Αθήνα. Η τελευταία διοργάνωση έγινε για 4η χρονιά τον περασμένο Απρίλιο (το Σαββατοκύριακο 1-2 Απριλίου 2017). Στο site www.openhouseathens.gr διαβάζω: «Κάθε χρόνο για ένα διήμερο, δημόσια και ιδιωτικά κτίρια ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό δωρεάν και η πόλη μετατρέπεται σε ένα μεγάλο μουσείο, με εκθέματα τα ίδια της τα κτίρια και την αρχιτεκτονική της. Στην Αθήνα πραγματοποιείται κάθε άνοιξη». Ο απολογισμός της διοργάνωσης του 2017 κατέγραψε τα εξής: 109 κτήρια επισκέψιμα, 450 εθελοντές και 33.000 επισκέψεις.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης