Από την Κρήτη μέχρι την Νέα Ιωνία Βόλου

Από την Κρήτη μέχρι την Νέα Ιωνία Βόλου

Ο Ιούνιος στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού κλείνει με δύο μεγάλες συναυλίες

Από την Κρήτη μέχρι την Νέα Ιωνία Βόλου
Στις 28 Ιουνίου, το Ηρώδειο κατακλύζεται από τους ήχους της κρητικής μουσικής σε μια καλοδουλεμένη παράσταση στην οποία συμμετέχουν πάνω από εκατό επαγγελματίες και ερασιτέχνες οργανοπαίκτες, τραγουδιστές και χορευτές.

Στις 30 Ιουνίου, η Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας γιορτάζει τα 20 χρόνια της, σε μία μεγάλη συναυλία. Με τη σημαντική ορχήστρα συμπράττουν σημαντικοί καλλιτέχνες: Γιώργος Νταλάρας, Encardia, Ασπασία Στρατηγού, Θοδωρής Κοτονιάς, Λεωνίδας Μπαλάφας, Μαρίνα Σάττι και το πολυφωνικό σύνολο Fones.

Πιο συγκεκριμένα, "Οι Μουσικές της Κρήτης" είναι μια γιορτή της κρητικής μουσικής, από την Κρήτη στο Ηρώδειο (Ωδείο Ηρώδου Αττικού, 28 Ιουνίου, 21:00)

Περισσότεροι από εκατό επαγγελματίες και ερασιτέχνες οργανοπαίκτες, τραγουδιστές και χορευτές θα μεταφέρουν στη σκηνή του Ηρωδείου την ψυχή της Κρήτης, μέσα από ένα μουσικό πανόραμα, που θα αναδεικνύει τον πλούτο και την ομορφιά της αυθεντικής κρητικής μουσικoχορευτικής παράδοσης, από τα Χανιά μέχρι το Λασίθι.

Η σκηνή του ρωμαϊκού ωδείου θα πλημμυρίσει με κρητική μουσική, μια μουσική που εξακολουθεί να εμπνέει και να παραμένει ζωντανή, σε μία και μοναδική παράσταση, το βράδυ της Τετάρτης 28 Ιουνίου. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει χαρακτηριστικά δείγματα και τοπικές παραλλαγές των μουσικών ιδιωμάτων όλων των περιοχών της Κρήτης. Γνωστά κομμάτια των μεγάλων δασκάλων της κρητικής μουσικής (Σκορδαλός, Μουντάκης, Καλογερίδης, Κλάδος, Χάρχαλης κ.ά.), κοντυλιές από την ανατολική Κρήτη και τον Ψηλορείτη, Μελαμπιανά συρτά. Ριζίτικα, σκοπούς του Αποκόρωνα, ταμπαχανιώτικα, Βιαννίτικες καντάδες τραγούδια του γάμου από το Μαλεβίζι, την Πεδιάδα και τη Βιάννο, αποσπάσματα από τον Ερωτόκριτο αλλά και ξεχασμένα ή ελάχιστα γνωστά τραγούδια που, αν και επιβιώνουν μόνο στη συλλογική μνήμη, εξακολουθούν ακόμη και σήμερα να συγκινούν. Σ’ αυτά περιλαμβάνονται μαντινάδες στολισμού της νύφης, νανουρίσματα και άλλα τραγούδια από τον κύκλο της ζωής, βιωματικά τραγουδισμένα από αυθεντικές γυναικείες φωνές, συμβολή στην ανάδειξη μιας όψης ελάχιστα "προβεβλημένης" σε ανάλογες παρουσιάσεις: της γυναικείας συμμετοχής στην κρητική μουσική.
Κλείσιμο

Στην παράσταση, θα αναδειχθεί ακόμη ο πλούτος των μουσικών οργάνων που χρησιμοποιούνταν στο νησί: Η λύρα, το βιολί , η βιολόλυρα, το λαούτο, το μαντολίνο, η μαντόλα ( βασικό όργανο της Κρητικής ορχήστρας σε πολλές περιοχές, μέχρι τα μέσα του περασμένου αιώνα, που στις μέρες μας έχει σχεδόν εκλείψει), η ασκομαντούρα, το θιαμπόλι, το νταουλάκι κ.α.

Κρητική μουσική και χορός είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους, γι' αυτό στη σκηνή του Ηρωδείου θα παρουσιαστούν όλοι οι βασικοί χοροί του Κρητικού γλεντιού, που χορεύονται ακόμη στις μέρες μας, αλλά και κάποιοι χοροί που έχουν στοιχεία χορευτικού ιδιώματος και χορεύονταν τοπικά με ιδιαίτερο τρόπο. Ανάμεσα σε αυτούς ο Εθιανός πηδηχτός, ο Στειακός πηδηχτός, ο Κισσαμίτικος συρτός, η Ρουματιανή σούστα και ο Γεργιανός πηδηχτός.

Η παράσταση «Οι Μουσικές της Κρήτης» είναι συνέχεια των επιτυχημένων εκδηλώσεων που διοργανώθηκαν στο Ηράκλειο Κρήτης τα καλοκαίρια του 2014 και 2016, αντίστοιχα, από τον Κώστα Παντερή και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γωνιών Μαλεβιζίου, με την υποστήριξη του τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης, της Περιφέρειας Κρήτης και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Δύο μέρες μετά, η γιορτή για τα 20 χρόνια της Εστουδιαντίνας Νέας Ιωνίας (Ωδείο Ηρώδου Αττικού, 30 Ιουνίου, 21:00).



Η Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια μελέτης και δημιουργίας στα μουσικά ηχοχρώματα της Μεσογείου και παρουσιάζει στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού μια μουσική παράσταση που δίνει το μήνυμα της ενότητας, της ειρήνης και της προσφοράς σε όλους όσους βιώνουν τη μετανάστευση και την προσφυγιά. Ένα σπαρακτικό μουσικό οδοιπορικό με τραγούδια για τον ξεριζωμό, από λαούς της νότιας Ευρώπης και της Μεσογείου που τον βίωσαν έντονα – Έλληνες, Ιταλούς, Πορτογάλους και Άραβες.

Στην παράσταση η Εστουδιαντίνα, που αναβίωσε το 1998 έναν τύπο ορχήστρας του 19ου αιώνα δημιουργώντας και προτείνοντας νέες φόρμες στην ελληνική μουσική, συμπράττει επί σκηνής με σημαντικούς καλλιτέχνες και ορχήστρες, ξεκινώντας από τον Γιώργο Νταλάρα, ο οποίος συνεργάζεται με την ορχήστρα όλα αυτά τα χρόνια και ήταν παραγωγός στους πρώτους δίσκους της. Συμμετέχουν ακόμα: οι Encardia, μουσική κολεκτίβα που μελετά τη μουσική της Κάτω Ιταλίας, οι τραγουδοποιοί Θοδωρής Κοτονιάς και Λεωνίδας Μπαλάφας, η ερμηνεύτρια του παραδοσιακού και του ρεμπέτικου τραγουδιού Ασπασία Στρατηγού και η ανερχόμενη Μαρίνα Σάττι.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης