Κάτω από τον έναστρο ουρανό

Κάτω από τον έναστρο ουρανό

O Άγγελος Μακρής φωτογραφίζει τα αστέρια και προσπαθεί να εμπνεύσει όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο να ασχοληθεί με την αστρονομία

Κάτω από τον έναστρο ουρανό
O Άγγελος Μακρής γεννήθηκε και ζει μόνιμα στο Αγρίνιο. Εκεί, εργάζεται ως καθηγητής Φυσικής στη Μέση Εκπαίδευση. Παράλληλα όμως, ασχολείται με την αστροφωτογραφία τοπίου, ένα πεδίο στο οποίο είναι αυτοδίδακτος.

«Το ενδιαφέρον μου για την αστρονομία ξεκίνησε κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στον τομέα Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εκεί, ένα βράδυ τον Οκτώβριο του 2007, είδα τη Σελήνη μέσα από το τηλεσκόπιο του Πανεπιστημίου. Η στιγμή εκείνη ήταν ένα πραγματικό σημείο καμπής για τη ζωή μου, καθώς είδα τον νυχτερινό ουρανό με μια πολύ διαφορετική ματιά», θυμάται ο ίδιος.

Ο Άγγελος αγόρασε την πρώτη του ψηφιακή κάμερα πριν από περίπου δυόμισι χρόνια και έκτοτε αποφάσισε να συνδυάσει τις δύο αγάπες του: «Αρκετά χρόνια αργότερα, τον Απρίλιο του 2014, αγοράσαμε με τη σύντροφό μου την πρώτη μας ψηφιακή κάμερα για να είμαστε έτοιμοι για τη γέννηση της κόρης μας. Ένα βράδυ μετά τη δουλειά, σκέφτηκα να συνδυάσω την αγάπη μου για την αστρονομία με τη φωτογραφία: τοποθέτησα την κάμερα πάνω σε ένα τρίποδο και την έστρεψα προς τον έναστρο ουρανό. Μόλις εμφανίστηκε αυτή η πρώτη λήψη στην οθόνη της κάμερας «κόλλησα». Έκτοτε έχω περάσει αμέτρητες νύχτες μόνος, σε πολλά βουνά της Ελλάδας, φωτογραφίζοντας τοπία υπό το φως των αστεριών. Πριν από περίπου έναν χρόνο, έφτιαξα μια σελίδα στο Facebook
για να μοιραστώ τις αστροφωτογραφίες μου, και χωρίς να το περιμένω, υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση».

Κλείσιμο
Οι φωτογραφίες του έχουν δημοσιευτεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε εφημερίδες, αστρονομικά και φωτογραφικά περιοδικά, ημερολόγια. Μεταξύ άλλων οι φωτογραφίες του έχουν προβληθεί μεταξύ άλλων από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή, το Γραφείο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το Πλανητάριο Θεσσαλονίκης, το περιοδικό ΦΩΤΟγράφος (Φωτεινές Ιδέες), το Earth Science Photo of the Day (NASA), το Fine Art Photography, το Earth Sky, το Nature Photography και το αμερικάνικο Politismos Magazine for Greek History, Culture and Art. Αργότερα προέκυψαν και συνεργασίες με εταιρείες όπως η Canon, η Bearing True South και το περιοδικό Ελληνικό Πανόραμα. Παράλληλα, συμμετέχει ενεργά σε διάφορες δράσεις και συλλόγους ερασιτεχνικής αστρονομίας, στοχεύοντας στη διάδοση της αστρονομίας στο ευρύ κοινό.

Τον τελευταίο καιρό προετοιμάζοται για ένα ταξίδι ζωής: να φωτογραφίσει την ολική έκλειψη Ηλίου που θα πραγματοποιηθεί στις ΗΠΑ την 21η Αυγούστου του 2017. «Είναι κάτι που ονειρεύομαι τα τελευταία 10 χρόνια!» αναφέρει ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Ο σκοπός του παραμένει πάντα ο ίδιος: να εμπνεύσει όσο δυνατόν περισσότερους ανθρώπους μπορεί, ώστε να βγουν έξω και να περάσουν χρόνο κάτω από τον νυχτερινό ουρανό. Η αστροφωτογραφία τοπίου, με την οποία ασχολείται, συνδυάζει ένα επίγειο θέμα με τον έναστρο ουρανό. Αυτό δίνει τρομερές επιλογές σε έναν φωτογράφο, καθώς τα φυσικά τοπία και τα μνημεία είναι ανεξάντλητα, ενώ ο νυχτερινός ουρανός αλλάζει συνεχώς: ο Γαλαξίας μας (Milky Way), οι αστερισμοί, οι κομήτες, οι βροχές μετεώρων (τα γνωστά «πεφταστέρια») και άλλα.

«Νομίζω ότι το πιο δύσκολο βήμα στην ενασχόληση αυτή είναι να ξεπεράσεις τον φόβο σου να είσαι μόνος στην ύπαιθρο τη νύχτα», επισημαίνει ο Άγγελος, για να προσθέσει: «Ο σύγχρονος τρόπος ζωής αδίκως μας έχει απομακρύνει από το να περνάμε χρόνο στη φύση το βράδυ και αυτό φυσικά μάς στερεί εμπειρίες που είναι ανεκτίμητες: η νυχτόβια ζωή (έχω συναντήσει λαγούς, ασβό, κουκουβάγιες, αλεπούδες, νυφίτσες, νεροχελώνες κά.), οι ήχοι της φύσης, οι μυρωδιές, ο χρόνος κάτω από τα αστέρια περιτριγυρισμένος από το φυσικό περιβάλλον. Εμπειρίες που ήταν η καθημερινότητα των παππούδων μας όταν ήταν μικροί, αφού την άνοιξη και το καλοκαίρι κοιμόνταν έξω στα χωράφια με κουβέρτα τον νυχτερινό ουρανό. Προσπάθησε να φανταστείς το εξής συναίσθημα: να βρίσκεσαι μόνος σε ένα υπέροχο αρχαίο μνημείο και να χαζεύεις τον έναστρο ουρανό, γνωρίζοντας ότι τον ίδιο περίπου ουρανό έβλεπαν οι πρόγονοι μας πριν από 2.500 χρόνια!».

Όσο για τον εξοπλισμό που θα χρειαστείς εάν θέλεις να ασχοληθείς με το συγκεκριμένο χόμπι, το σχόλιο του Άγγελου είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για όσους δεν θέλουν ή δεν μπορούν να ξοδέψουν πολλά λεφτά: «Για την αστροφωτογράφιση ενός τοπίου δεν χρειάζεσαι τηλεσκόπιο, επιστημονικές κάμερες και πανάκριβο εξοπλισμό, παρά μόνο μια κάμερα, έναν φακό και ένα τρίποδο! Σε αυτά βέβαια, πρέπει να προσθέσεις την όρεξη για ξενύχτι, σε αρμονία με τη φύση και το σύμπαν γύρω σου. Η χώρα μας προσφέρεται για την ενασχόληση αυτή λόγω των φυσικών της τοπίων, του σκοτεινού ουρανού (έχει λίγη σχετικά φωτορύπανση) και της γρήγορης πρόσβασης σε μεγάλα υψόμετρα».

Περισσότερες πληροφορίες (και φωτογραφίες):
www.aggelosmakris.com
www.instagram.com/aggelosmakrisnightscapes


πέτρινο γεφύρι Αρτοτίβας (1400 ετών)


καταρράκτης Πούντος, λίμνη Τριχωνίδα


Αρχαίο θέατρο Στράτου (2500 ετών)


Νυχτερινή αναρρίχηση


Ναός Στρατίου Διός, Αιτωλοακαρνανία


Ορειβατικό καταφύγιο Παναιτωλικού


καταρράκτης Νερουλάς, Τζουμέρκα


Ορειβατικό καταφύγιο Πραμάντων (Τζουμέρκα)


Αρχαίο λιμάνι Οινιάδων (3000 ετών)


Ορειβατικό καταφύγιο Πάρνωνα


«Ταξίδι στον χρόνο» ,Τζουμέρκα


Αγία Τριάδα Μαύρικα, λίμνη Λυσιμαχεία


καταρράκτης Πούντος, λίμνη Τριχωνίδα


Γαλακτική οδός
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης