5 παραστάσεις που δεν πρέπει να χάσεις τον Σεπτέμβρη

5 παραστάσεις που δεν πρέπει να χάσεις τον Σεπτέμβρη

Μετά από την καλοκαιρινή περιοδεία τους σε όλη την Ελλάδα επιστρέφουν τον Σεπτέμβρη στην Αθήνα. Και οι πέντε έχουν αποσπάσει διθυραμβικά σχόλια από κοινό και κριτικούς. Τελευταία ευκαιρία για να τις δεις κι εσύ

5 παραστάσεις που δεν πρέπει να χάσεις τον Σεπτέμβρη
Είναι πέντε παραστάσεις που πραγματικά ξεχώρισαν το φετινό καλοκαίρι. Όχι από εμπορική σκοπιά. Σε αυτό τον τομέα υπήρξαν άλλες που κράτησαν τα πρωτεία. Οι πέντε παρακάτω παραστάσεις κέρδισαν όμως το καλλιτεχνικό στοίχημα ως ολοκληρωμένες και καινοτόμες προτάσεις πάνω στο αρχαίο δράμα ή και το πιο σύγχρονο θέατρο. Ο Σεπτέμβρης τις ξαναφέρνει στην Αθήνα δίνοντας την ευκαιρία στους θεατρόφιλους της πρωτεύουσας να τις δουν και να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα.



ΑΝΤΙΓΟΝΗ του Ανούιγ
7 Σεπτεμβρίου – Θέατρο Πέτρας, 8 Σεπτεμβρίου – Παπάγου, 11 Σεπτεμβρίου – Κατράκειο (Νίκαια)
Κλείσιμο

Η παράσταση, που σκηνοθέτησε με ριζοσπαστική διάθεση η Ελένη Ευθυμίου, έκανε την πρεμιέρα της στα τέλη Ιουλίου στο Φεστιβάλ Αθηνών αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις. Μία τολμηρή και σύγχρονη ανάγνωση στο σπουδαίο έργο του Ζαν Ανούιγ, που ουσιαστικά είναι μία μετεγγραφή της σοφόκλειας τραγωδίας στην κατοχική Γαλλία του ’40. Η Ευθυμίου κατανόησε τον πυρήνα του έργου, μία ουσιαστική κριτική στον σύγχρονο δυτικό πολιτισμό, και έριξε γέφυρες με το σήμερα μέσα από μία σκηνοθεσία με αρκετά νεωτερικά στοιχεία, τα οποία όμως δένουν άψογα μεταξύ τους και λειτουργούν υπέρ της παράστασης. Δεν πρόκειται για μία κλασική ανάγνωση του έργου, αλλά για μία δουλειά που ισορροπεί επιτυχημένα ανάμεσα στη φόρμα και τον ρεαλισμό και μιλάει στο σήμερα χωρίς να πέφτει στην παγίδα της επικαιρότητας. Η Βασιλική Τρουφάκου υποδύεται με συνέπεια την Αντιγόνη, ενώ ο Στέλιος Μάινας καταθέτει μία καθηλωτική ερμηνεία ως Κρέων. Γύρω τους μία ομάδα ικανότατων ηθοποιών υπηρετεί ορθώς το πνεύμα της σκηνοθεσίας.



ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ του Αριστοφάνη
4 Σεπτεμβρίου – Παπάγου, 16 Σεπτεμβρίου – Θέατρο Βράχων, 19 Σεπτεμβρίου – Ηλιούπολη, 21 Σεπτεμβρίου - Νέα Σμύρνη, 24 Σεπτεμβρίου – Ηρώδειο

Δίχασε, συζητήθηκε, ενθουσίασε, απογοήτευσε… Η «Λυσιστράτη» του Μιχάηλ Μαρμαρινού και του Εθνικού Θεάτρου είναι μία εντελώς καινούρια ματιά στο έργο του Αριστοφάνη κι αυτό μόνο ως θετικό μπορεί να ιδωθεί. Ο Μαρμαρινός αφήνοντας στην άκρη τις «εύκολες» αναφορές στο σήμερα μέσα από το αριστοφανικό κείμενο, έσκαψε βαθιά στην ποίηση του έργου για να μιλήσει ουσιαστικά για τον Έρωτα, που μόνο αυτός σώζει από τα δεινά. Χωρίς να απαλύνει τη βωμολοχία του ίδιου του έργου επιχείρησε να κατεβάσει στο κοίλον καθάριο το μήνυμά του προκαλώντας τις αμέτρητες κοινωνικές προκαταλήψεις μας. Αναμφισβήτητα πρόκειται για μία παράσταση που αξίζει να τη δείτε, αφού δεν ακολουθεί την πεπατημένη.



ΟΙΔΙΠΟΔΑΣ ΤΥΡΑΝΝΟΣ του Σοφοκλή
22 Σεπτεμβρίου – Ηρώδειο

Όσοι είδαν την παράσταση στα τέλη Ιουλίου στην Επίδαυρο βγήκαν μεθυσμένοι από το αρχαίο θέατρο. Οι κριτικές που ακολούθησαν ήταν διθυραμβικές. Η σύμπραξη του Εθνικού Θεάτρου με το ιστορικό Θέατρο Βαχτάνγκοφ της Μόσχας φαίνεται ότι έφερε το ποθούμενο αποτέλεσμα. Ο σπουδαίος σκηνοθέτης Ρίμας Τούμινας σκύβοντας πάνω από την κορυφαία σοφόκλεια τραγωδία, που μιλάει για τη σχέση του ατόμου με την προσωπική του ελευθερία, την εξουσία και τη θεϊκή βούληση, έφτιαξε μία παράσταση που το ατομικό συναντά το συλλογικό χωρίς περιττούς μεταμοντερνισμούς, αλλά καθόλα νεωτερική. Ευτυχώς η παράσταση, στην οποία συμμετέχουν Ρώσοι και Έλληνες ηθοποιοί, έρχεται και στο Ηρώδειο για να τη δούμε όσοι δεν καταφέραμε να δώσουμε το παρών στην Επίδαυρο.



ΕΠΤΑ ΕΠΙ ΘΗΒΑΣ του Αισχύλου

2 Σεπτεμβρίου - Θέατρο Πέτρας, 5 Σεπτεμβρίου- Θέατρο Βράχων, 7 Σεπτεμβρίου- Κατράκειο Θέατρο, 9 Σεπτεμβρίου – Νέα Σμύρνη

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος κάλεσε φέτος τον Τσέζαρις Γκραουζίνις –που πριν λίγα χρόνια μας είχε χαρίσει έναν εξαιρετικό «Οιδίποδα Τύραννο»- να σκηνοθετήσει τη σπάνια παιζόμενη τραγωδία του Αισχύλου «Επτά επί Θήβας». Η παράσταση με πρωταγωνιστές τον Γιάννη Στάνκογλου, τον Χρίστο Στυλιανού και τη Νάντια Κοντογεώργη απέσπασε ιδιαίτερα θετικά σχόλια, όπου κι αν παίχτηκε. Μία βαθιά πολιτική τραγωδία σε ένα ανέβασμα, που μιλάει στο σήμερα χωρίς αισθητικές ακρότητες.



ΠΙΑΝΩ ΠΑΠΟΥΤΣΙ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΠΙΑΝΟ
2 Σεπτεμβρίου – Παπάγου, 4 Σεπτεμβρίου - Νέα Σμύρνη, 13 Σεπτεμβρίου – Αιγάλεω

Μια παράσταση για μικρούς και μεγάλους. Το παραμύθι της Σταχτοπούτας όπως δεν το έχετε ξαναδεί. Η καλοκαιρινή περιοδεία της απόλυτα πετυχημένης παράστασης των Patari Project, που ανέβηκε τον περασμένο χειμώνα στην παιδική σκηνή του θεάτρου Πόρτα, ολοκληρώνεται με τρεις τελευταίες παραστάσεις στην Αθήνα. Ένα πιάνο με ουρά, μία πλατφόρμα και επτά ηθοποιοί να ζωντανεύουν με τις φωνές και τα σώματά τους ένα από τα πιο κλασικά και αγαπημένα παραμύθια. Ευφυές, αληθινό, συγκινητικό, ξεκαρδιστικό, ακουμπάει κατευθείαν στην καρδιά… Το παιδικό θέατρο στην καλύτερη του εκδοχή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης