He put a spell on us

He put a spell on us

H Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων τιμούν τη μνήμη του Νίκου Τριανταφυλλίδη αφιερώνοντας το φετινό πρόγραμμα προβολών τους στο μουσικό ντοκιμαντέρ

He put a spell on us

H Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων τιμούν τη μνήμη του Νίκου Τριανταφυλλίδη αφιερώνοντας το φετινό πρόγραμμα προβολών τους στο μουσικό ντοκιμαντέρ

Κλείσιμο

Ο Screamin’ Jay Hawkins ήταν μία παράξενη μορφή της blues. Γυάλιζε το μάτι του! Τα live του έμοιαζαν με ταινία τρόμου: φέρετρα, απειλητικά, σχεδόν πεινασμένα, βλέμματα, ψεύτικα φίδια, σκήπτρα από κρανία, κόκκαλα στη μύτη, βουντού, τρομακτικοί βρυχηθμοί... Και μαζί με όλα αυτά, μία καθαρή, στεντόρεια φωνή και φυσικά το “I put a spell on you”, ένα τραγούδι του που έχει διασκευαστεί τόσο όσο λίγα στην παγκόσμια μουσική σκηνή.

Λίγο καιρό προτού αφήσει την τελευταία του πνοή, ο Αμερικανός μουσικός είχε επισκεφτεί την Ελλάδα το 1999 για δύο συναυλίες, μία στη Θεσσαλονίκη και μία στην Αθήνα. Εκεί συνάντησε και τον 33χρονο τότε Νίκο Τριανταφυλλίδη, ο οποίος και κινηματογράφησε αυτές τις συναυλίες που έμελλε να είναι και οι τελευταίες του Screamin’ Jay Hawkins, καθώς πέθανε δύο μήνες μετά.


Έχοντας αυτή την πρώτη ύλη -και σε συνδυασμό με υλικό από παλαιότερες εμφανίσεις του Hawkins και δηλώσεις του ίδιου-, ο Τριανταφυλλίδης προσέγγισε και μίλησε με μεγάλους καλλιτέχνες, όπως ο σκηνοθέτης Τζιμ Τζάρμους και ο Έρικ Μπάρντον, για τη ζωή και την καριέρα του Αμερικανού μουσικού. Καρπός αυτής της έρευνας ήταν το ντοκιμαντέρ “Screamin' Jay Hawkins: I Put a Spell on Me”, μία παραγωγή διεθνών προδιαγραφών που απέσπασε το Πρώτο Βραβείο στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης και το Δεύτερο Κρατικό Βραβείο Ταινίας Τεκμηρίωσης στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των Κινηματογραφικών Βραβείων Ποιότητας του ΥΠΠΟ.

Με αυτό το έργο-σταθμό στην καριέρα του Νίκου Τριανταφυλλίδη αποφάσισαν να ανοίξουν αύριο, Πέμπτη 30 Ιουνίου, το φετινό πρόγραμμα θερινών προβολών τους η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ (ΕΕΝ) και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ). Με αυτόν τον τρόπο οι δύο φορείς αποτίνουν φόρο τιμής στον πρόσφατα χαμένο σκηνοθέτη και παραγωγό, αφιερώνοντας το φετινό πρόγραμμα θστο μουσικό ντοκιμαντέρ, ένα είδος που τόσο αγαπούσε.


Το ντοκιμαντέρ θα παρουσιάσουν η σύντροφός του, Μαρίνα Δανέζη, και συντελεστές της ταινίας. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει πάρτι στη μνήμη του. Κατά τη διάρκεια του πάρτι θα προβληθούν βίντεο κλιπ που δημιούργησε ο Νίκος για τα μουσικά συγκροτήματα Τρύπες, The Jon Spencer Blues Explosion, τους καλλιτέχνες Λευτέρη Μυτιλιναίο, Γιώργο Μαργαρίτη κά.

Η προβολή θα ξεκινήσει στις 21.00, στον κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134-136, δίπλα στον σταθμό Θησείο), ενώ η είσοδος είναι ελεύθερη.
{{{ articlebanner-330x100-triple-1 }}}
{{{ articlebanner-330x100-triple-2 }}}
{{{ articlebanner-330x100-triple-3 }}}

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης