9 ταινίες για τους πρόσφυγες στην Ταινιοθήκη

9 ταινίες για τους πρόσφυγες στην Ταινιοθήκη

Εννέα ντοκιμαντέρ και μία συζήτηση αποτελούν τον πυρήνα του αφιερώματος «Πρόσφυγες: Απόδραση προς την ελευθερία;», που πραγματοποιείται από τις 29 Μαΐου μέχρι την 1η Ιουνίου

9 ταινίες για τους πρόσφυγες στην Ταινιοθήκη

Εννέα ντοκιμαντέρ και μία συζήτηση αποτελούν τον πυρήνα του αφιερώματος «Πρόσφυγες: Απόδραση προς την ελευθερία;», που πραγματοποιείται από τις 29 Μαΐου μέχρι την 1η Ιουνίου


Μετά την παρουσίασή του στο πλαίσιο του 18ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης, το εξαιρετικά ενδιαφέρον αφιέρωμα που μας επιτρέπει να ανακαλύψουμε άγνωστες πτυχές του προσφυγικού ζητήματος έρχεται στην Αθήνα και στον θερινό κινηματογράφο Λαΐς της Ταινιοθήκης στο Γκάζι. Πρόκειται για μία συνδιοργάνωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και της Ταινιοθήκης της Ελλάδος με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής.

Μέσα από εννέα ντοκιμαντέρ με πρωταγωνιστές ανθρώπους, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρίδες του χτυπημένοι από τον πόλεμο, τη φτώχεια και την εξαθλίωση, οι θεατές μαθαίνουν αλήθειες που εσκεμμένα αποκρύπτουν τα δελτία ειδήσεων. Η έναρξη του αφιερώματος θα γίνει απόψε (Κυριακή, 29 Μαΐου) με την προβολή της ταινίας «Είμαι το Δουβλίνο» των Νταβίντ Αρόνοβιτς, Άνα Πέρσον, Σαρμάρκε Μπινιουσούφ και Αχμέντ Αμπντουλάχι, η οποία ακολουθεί έναν νεαρό Σομαλό πρόσφυγα, τραγικό θύμα της Συνθήκης του Δουβλίνου, έναν άνθρωπο δίχως εστία και με αβέβαιο μέλλον.

Τις επόμενες τρεις μέρες θα ακολουθήσουν οι ταινίες: «Εδώ εξορία: Ημερολόγια από παιδιά πρόσφυγες» του Μάνι Γ. Μπεντσελάχ, που αναφέρεται στη σκληρή καθημερινότητα των προσφυγόπουλων από τη Συρία που καταφεύγουν στο γειτονικό Λίβανο. «Ένα σπίτι στον κόσμο» του Αντρέας Κοφόντ, που παρακολουθεί τον αγώνα πέντε παιδιών προσφύγων να ξεκινήσουν μία νέα ζωή σε ένα σχολείο στη Δανία αφήνοντας πίσω τους το τραυματικό τους παρελθόν. «Ονειρεύομαι τη Δανία» του Μίκαελ Γκράβερσεν, όπου ένας έφηβος πρόσφυγας αναζητά απεγνωσμένα άσυλο στην Ευρώπη.

Επίσης «Ο πιο μακρύς δρόμος» της Μαριάννας Οικονόμου με ήρωες δύο νεαρούς πρόσφυγες που καταλήγουν στις φυλακές ανηλίκων του Βόλου, έχοντας πέσει θύματα διακινητών. «Όνειρο ζωής» του Ιρανού Μορτέζα Τζαφαρί, που περιγράφει μία οδύσσεια με αφετηρία όχι την Ιθάκη, αλλά τη Λέσβο. «Πλωτό Ξενοδοχείο “Ευρώπη”» του Βλάντιμιρ Τόμιτς που μας διηγείται την ιστορία ενός παιδιού από τη Γιουκοσλαβία αμέσως μετά τον Εμφύλιο, που αναγκάστηκε να μείνει σε ένα δανέζικο πλοίο για πρόσφυγες. Επιπλέον, τα ντοκιμαντέρ «Κανένας άνθρωπος δεν είναι νησί» του Tιμ Ντε Κέερσμεκερ και «Η Λαμπεντούζα τον χειμώνα» του Γιάκομπ Μπρόσμαν διαδραματίζονται στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα, την πύλη εισόδου των Αφρικανών κυρίως προσφύγων στην Ευρώπη.

Τέλος, στο πλαίσιο του αφιερώματος, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 30 Μαΐου στις 9:30 μ.μ. συζήτηση με θέμα «Πρόσφυγες: εικόνες, λόγια, τεκμήρια». Στην εκδήλωση, την οποία θα συντονίσει η δημοσιογράφος Μαρία Κατσουνάκη, θα συμμετέχουν η αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, η πρόεδρος της ΜΚΟ «ΜΕΤΑδραση», Λώρα Παππά, ο φωτογράφος Ενρί Τσανάι και η σκηνοθέτιδα Μαριάννα Οικονόμου.
{{{ articlebanner-330x100-triple-1 }}}
{{{ articlebanner-330x100-triple-2 }}}
{{{ articlebanner-330x100-triple-3 }}}

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης