Δέκα χρόνια… Badminton

Δέκα χρόνια… Badminton

Όσα δεν πρέπει να χάσεις αυτή τη σεζόν σε ένα από τα πιο αγαπημένα θέατρα της πόλης

Δέκα χρόνια… Badminton
Η 10η θεατρική περίοδος του Badminton ξεκινά με ένα πρόγραμμα που δεν χαρακτηρίζεται –και ορθά – από τον πληθωρισμό άλλων χρονιών, χωρίς ωστόσο να φανερώνει εκπτώσεις και μιζέρια. Το αντίθετο μάλιστα. Το φετινό ρεπερτόριο του Badminton είναι από τα πιο ισορροπημένα για ένα μεγάλο μεν θέατρο, αλλά σε μία χώρα σαν την Ελλάδα που τα τελευταία πέντε χρόνια στροβιλίζεται στη δίνη της οικονομικής κρίσης.

Μπορεί ο Μιχάλης Αδάμ, ο άνθρωπος πίσω από το Badminton, να απέφυγε στη χθεσινή συνέντευξη τύπου να αναφερθεί στις εξαιρετικά μεγάλες οικονομικές δυσκολίες, που κόντεψαν να τινάξουν στον αέρα τον φετινό προγραμματισμό, αλλά είναι αλήθεια ότι από το καλοκαίρι συζητιόταν έντονα στα καλλιτεχνικά πηγαδάκια ότι μπορεί να μην λειτουργήσει φέτος ο χώρος. Ο Μιχάλης Αδάμ διέψευσε τις «Κασσάνδρες» και παρουσίασε ένα πρόγραμμα με διεθνείς μετακλήσεις, τρεις μεγάλες δικές του παραγωγές και μία συνεργασία–έκπληξη με την ΕΡΤ.

Κλείσιμο
Από αυτή θα ξεκινήσουμε, αφού είναι κι εκείνη που ανοίγει τη σεζόν. Σε συνεργασία λοιπόν με τον πρόεδρό της ΕΡΤ, Διονύση Τσακνή, με τον οποίο ο ίδιος ο Αδάμ διατηρεί μακροχρόνια φιλία, η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ θα πραγματοποιεί κάθε μήνα μία θεματική συναυλία. Η πρώτη θα πραγματοποιηθεί στις 23 Οκτωβρίου με θέμα το τάνγκο. Θα ακολουθήσει μία ακόμα στις 20 Νοεμβρίου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού, ενώ η χρονιά θα ολοκληρωθεί με μία μεγάλη χριστουγεννιάτικη συναυλία στις 30 Δεκεμβρίου.

Διεθνείς μετακλήσεις

Αν κάτι χρωστάει πάνω απ’ όλα το ελληνικό θεατρόφιλο κοινό στο Badminton είναι ότι στα εννέα χρόνια λειτουργίας του το έφερε σε επαφή με μεγάλα θεάματα του εξωτερικού. Φέτος το μενού περιλαμβάνει, μετά από επτά χρόνια, την επιστροφή του εκρηκτικού “Mamma Mia”, μίας μουσικοθεατρικής παράστασης με άρωμα παριζιάνικου καμπαρέ, το Εθνικό Θέατρο της Πράγας με το “Laterna Magika”, το Μπαλέτο της Ακαδημίας Μπολσόι με τον «Καρυοθραύστη» και τον Πήτερ Παν στον πάγο!

Εν αρχή, το “Mamma Mia”! Το πιο feelgood και entertaining musical παγκοσμίως έρχεται και πάλι στην Ελλάδα και στο θέατρο Badminton από τις 5 μέχρι τις 15 Νοεμβρίου. Τα λόγια είναι περιττά για ένα από τα πιο εμπορικά μιούζικαλ όλων των εποχών, που περιλαμβάνει τα διάσημα τραγούδια των Abba και διαδραματίζεται σε ένα ειδυλλιακό ελληνικό νησί. Η παραγωγή είναι αντίστοιχη του West End, χωρίς εκπτώσεις και περικοπές, με τη Sarah Poyzer στον κεντρικό ρόλο, η οποία ήταν πρωταγωνίστρια του “Mamma Mia” και στο Λονδίνο για ένα διάστημα. Κι αν το έχετε δει, ευκαιρία να το ξαναδείτε! Δεν το χορταίνεις!



Στις 28 και 29 Νοεμβρίου το Badminton ομιλεί… γαλλικά! Η νέα παραγωγή του Gil Marsalla, δημιουργού του “Edith! The show”, έρχεται στην Ελλάδα στο πλαίσιο της παγκόσμιας περιοδείας της. Το μεταπολεμικό γαλλικό τραγούδι έχει την τιμητική του στο “Paris the Show!” και οι κορυφαίοι ερμηνευτές του –Edith Piaf, Maurice Chevalier, Yves Montand, Charles Aznavour, Jaques Brel κ.α.– ζωντανεύουν μέσα από την ιστορία της Francoise, μίας νεαρής κοπέλας που φτάνει στη Μονμάρτη κυνηγώντας το όνειρό της: να γίνει διάσημη αρτίστα.



Τη σκυτάλη παίρνει το Εθνικό Θέατρο της Πράγας με την εμβληματική καλλιτεχνική ομάδα Laterna Magika, το αποκαλούμενο και πετράδι του τσέχικου πολιτισμού. Η ομάδα που δημιουργήθηκε το 1958 με στόχο τη σύζευξη του θεάτρου, του χορού, του κινηματογράφου, του Μαύρου Θεάτρου, της παντομίμας και του κουκλοθεάτρου, παρουσιάζει μία ιστορική δουλειά της που έκανε πρεμιέρα το 1977. Το “Wonderful Circus” αφηγείται την ιστορία δύο κλόουν, που ξεπηδούν από ένα αυγό και αναζητούν την αιώνια νεότητα. Ένα θέαμα, που το βίντεο αναμειγνύεται στην κυριολεξία με τη live performance.



Τα Χριστούγεννα ανήκουν… στον «Καρυοθραύστη». Το αριστουργηματικό μπαλέτο με τη μουσική του Τσαϊκόφσκι ζωντανεύει στη σκηνή του Badminton από το περίφημο Bolshoi Ballet Academy. 200 χρόνια ιστορίας και μία σειρά από παραστάσεις, που θα μείνουν ανεξίτηλες στην ιστορία του μπαλέτου… Το Bolshoi Ballet Academy είναι το πλέον κατάλληλο για να παρουσιάσει τον «Καρυοθραύστη» στην πιο άρτια εκδοχή του. Από τις 19 μέχρι τις 27 Δεκεμβρίου.



Τέλος, τον Φεβρουάριο του 2016 μερικοί από τους μεγαλύτερους αστέρες του ρωσικού χορού στον πάγο ενώνουν τις δυνάμεις τους στο φαντασμαγορικό “Peter Pan on Ice”, που θα μετατρέψει το Badminton σε μια πελώρια παγοπίστα. Το αειθαλές παραμύθι του Sir James M. Barrie συναντά την ομάδα των Russian Ice Stars και το ταξίδι για τους μικρούς μας φίλους ξεκινάει…



Δια χειρός… Badminton

Τρεις μεγάλες μουσικοθεατρικές παραγωγές με τη δική του σφραγίδα μας επιφυλάσσει για φέτος το Badminton. Η πρώτη απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους και είναι μία διασκευή του μύθου του Ιάσονα και του Χρυσόμαλλου Δέρατος. Μετά την επιτυχία του «Ο Θησέας και η Αριάδνη στο νησί των Ταύρων» το 2013, η χορογράφος και σκηνοθέτης Σοφία Σπυράτου επιστρέφει με μία ακόμα μυθολογική περιπέτεια. Εδώ όμως υπάρχουν πρωτιές. Ο γνωστός στιχουργός Παρασκευάς Καρασούλος υπογράφει για πρώτη φορά ένα ολοκληρωμένο θεατρικό έργο, ενώ η Σαββίνα Γιαννάτου συναντά τη Μήδεια στην πρώτη επίσημη θεατρική της εμφάνιση. Ένα επικό και λυρικό ταξίδι ξεκινάει από το Σάββατο 31 Οκτωβρίου και κάθε Σάββατο και Κυριακή. Ο Γιάννης Στάνκογλου στον ρόλο του Ιάσονα, ο Γιώργος Γάλλος στον ρόλο του Δία, ο Ζαχαρίας Καρούνης ως Ορφέας, ο Ιβάν Σβιτάιλο ως Κένταυρος Χείρων, η Μαρία Γράμψα ως Ήρα και ακόμα 25 ηθοποιοί, χορευτές και τραγουδιστές παρουσιάζουν μία υπερπαραγωγή, που απευθύνεται και σε παιδιά και σε ενήλικες.



Από τις 20 Ιανουαρίου ο «Σταυρός του Νότου» γίνεται… μουσικοθεατρική παράσταση. Η μελοποιημένη από τον Θάνο Μικρούτσικο ποίηση του Νίκου Καββαδία αποτελεί τον άξονα ενός ολόκληρου θεατρικού έργου, στο οποίο θα συμπράττουν ο ίδιος ο Μικρούτσικος, ο Στέλιος Μάινας, ο Μηνάς Χατζησάββας, η Ελισάβετ Μουτάφη, και πολλοί ακόμα ηθοποιοί αλλά και τραγουδιστές όπως ο Κώστας Θωμαϊδης και η Ρίτα Αντωνοπούλου. Ακόμα δεν γνωρίζουμε περισσότερα για τη συγκεκριμένη δουλειά, αλλά ακούγεται ενδιαφέρουσα.

Η τρίτη παραγωγή του Badminton είναι το πολυαναμενόμενο “Sweet Charity”. Το δημοφιλές μιούζικαλ των Neil Simon (κείμενο), Cy Coleman (μουσική) και Bob Fosse (χορογραφίες) ανεβαίνει στην Ελλάδα σε σκηνοθεσία του βραβευμένου με Tony και στενού συνεργάτη του Fosse, Chet Walker. Η Σμαράγδα Καρύδη υποδύεται την ονειροπόλα και άτυχη στον έρωτα Hope Charity Valentine, μία χορεύτρια του καμπαρέ που αναζητά την αληθινή αγάπη. Ο Μέμος Μπεγνής και ο Σταύρος Ζαλμάς υποδύονται τους γοητευτικούς συντρόφους της, ενώ η Ντορέττα Παπαδημητρίου και η Νάντια Μπουλέ τις κυνικές φιλές της και taxi girls. Μαζί τους η Shaya, ο Ιβάν Σβιτάιλο, η Ελένη Καρακάση, ο Δημήτρης Γαλάνης και πολλοί ακόμα ηθοποιοί και χορευτές. Την απόδοση του κειμένου υπογράφει ο Γιώργος Καπουτζίδης με τον Σταμάτη Πατρώνη, ενώ τους ελληνικούς στίχους ο Γεράσιμος Εαγγελάτος. 50 χρόνια μετά την πρεμιέρα του στο Broadway το “Sweet Charity” μιλάει ελληνικά και μας αιχμαλωτίζει με τα hits του (Big Spender, There’s Gotta Be Something Better Than This, Rhythm of Life κ.α.) Από τις 16 Μαρτίου…



Μια αγκαλιά τραγούδια

Μία συναυλία με τραγούδια, που όλοι έχουμε σιγοτραγουδήσει, περιλαμβάνει το ρεπερτόριο στις 27 Οκτωβρίου. Μία συναυλία αφιερωμένη στα τραγούδια της Βάσως Αλλαγιάννη. Κι αν δεν σας λέει κάτι το όνομα, θα σας πουν τα τραγούδια της. «Αχ Ελλάδα σ’ αγαπώ», «Υδροχόος», «Απόψε σιωπηλοί», «Πόρτες ανοιχτές» και τόσα άλλα… Μία συναυλία με τη συμμετοχή της Χαρούλας Αλεξίου, του Μανώλη Λιδάκη, του Βασίλη Λέκκα, της Πίτσας Παπαδοπούλου και του Ορφέα Περίδη.

Και μια εγκατάσταση που θα σας αλλάξει τη ζωή!

Για τρίτη χρονιά συνεχίζεται στο Badminton το “Dialogue in the Dark”. Μία πραγματικά μοναδική εμπειρία. Μία διαδρομή στην Αθήνα του σήμερα στο απόλυτο σκοτάδι με ξεναγό έναν άνθρωπο με μειωμένη ή και καθόλου όραση. Ο κόσμος αλλιώς. Από αυτά που δεν περιγράφονται αν δεν τα ζήσεις. Επειδή το έχω κάνει, σας υπόσχομαι ότι θα σκέφτεστε αλλιώς μετά από αυτό. Όπως έγραψες και κάποιος: «Με κλειστά τα μάτια, ανοίγει η καρδιά!» Μην το χάσετε!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης