Γιατί ασχολείται τόσος κόσμος με το “Game of thrones” αντί με το “NCIS”;

Γιατί ασχολείται τόσος κόσμος με το “Game of thrones” αντί με το “NCIS”;

Ο Economist απαντά στο ερώτημα γιατί τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ασχολούνται περισσότερο με σειρές που δεν συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη τηλεθέαση

Γιατί ασχολείται τόσος κόσμος με το “Game of thrones” αντί με το “NCIS”;
Υπάρχει ένα παράδοξο με τη συμπεριφορά των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης απέναντι στις τηλεοπτικές σειρές και ο Economist αποφάσισε να ασχοληθεί για λίγο με αυτό. Βασικό ερώτημα είναι γιατί οι New York Times ασχολούνται πολύ περισσότερο με το “Game of thrones” τη στιγμή που μία άλλη σειρά, το “NCIS”, έχει διπλάσιους τηλεθεατές στην άλλη άκρη του Ατλαντικού - μία βάση στην οποία στηρίζεται το περιοδικό για ευρύτερα συμπεράσματα.

 The big bang theory
 

Σύμφωνα με το άρθρο
Κλείσιμο
“America's most watched”, οι επιδόσεις σειρών όπως του “NCIS” και του “The big bang theory” (και τα δύο έχουν προβάλει επεισόδια που έχουν ξεπεράσει τους 20 εκατ. τηλεθεατές) αντανακλούν μία αυξανόμενη απόκλιση μεταξύ των τηλεοπτικών συνηθειών των αστικών κέντρων στα παράλια της χώρας και των υπόλοιπων περιοχών. Και οι δύο σειρές παράγονται από το CBS, έχουν τεράστια κοινά, όμως δεν απολαμβάνουν αντίστοιχη προσοχή από τα media. Στον αντίποδα βρίσκονται σειρές με πολύ καλές κριτικές, όπως το “Game of Thrones” και το “Mad Men”, με τηλεθέαση λίγο πάνω από 9 εκατ. και λίγο κάτω από 4 εκατ. αντίστοιχα. Από την πρεμιέρα του “Mad Men” το 2007 έως σήμερα, οι New York Times έχουν δημοσιεύσει 2.480 άρθρα με αναφορά σε αυτό την στιγμή που μόλις 231 άρθρα αναφέρονται στο NCIS, το οποίο εκτός από την υψηλή τηλεθέαση έχει και δύο spin-offs (“NCIS: Λος Άντζελες” και το πιο φρέσκο “NCIS: Νέα Ορλεάνη”).


Game of thrones

Αναντιστοιχίες παρουσιάζονται και στη συζήτηση των σειρών στο διαδίκτυο. Το “Game of thrones” έχει περισσότερες αναφορές στο ίντερνετ από ό,τι το “NCIS”, αν και υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανάλογα με την περιοχή. Στη Νέα Υόρκη οι αναζητήσεις για το “Game of thrones” έχει έξι φορές περισσότερες αναζητήσεις από ό,τι το “NCIS”. Στο Σιου Σίτι της Νότιας Ντακότα, η αναλογία πέφτει στο δύο προς ένα.


NCIS

Το άρθρο αποδίδει μερικώς αυτή την απόκλιση στην ανάδυση των επί πληρωμή καλωδιακών καναλιών, όπως το HBO, τα οποία παράγουν περιεχόμενο που απευθύνεται σε πιο περιορισμένο κοινό. Από τη δεκαετία του 1950 έως τα τέλη των '90s τα τέσσερα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα (ABC, CBS, NBC and FOX) ήταν οι απόλυτοι κυρίαρχοι στην αμερικανική τηλεόραση. Οι πρώτες ρωγμές στην πρωτοκαθεδρία τους άρχισαν να εμφανίζονται το 1999, όταν έκαναν πρεμιέρα οι καταπληκτικοί «Σοπράνος» του HBO. Έκτοτε, οι τέσσερις «μεγάλοι» χάνουν σταθερά έδαφος απέναντι στα καλωδιακά κανάλια.


The Sopranos

Τα παραδοσιακά δίκτυα επλήγησαν περισσότερο και από την είσοδο στο παιχνίδι υπηρεσιών online streaming, όπως το Netflix. Σύμφωνα με μία έρευνα της Nielsen, περίπου τα μισά νοικοκυριά της Νέας Υόρκης και της Ουάσινγκτον έχουν γραφτεί σε μία υπηρεσία streaming, σε αντίθεση με το μόλις ένα τρίτο σε πόλεις όπως το Κλίβελαντ και το Πίτσμπεργκ, κάτι που εξηγεί εν μέρει την απόκλιση μεταξύ των γούστων των κριτικών της τηλεόρασης και της υπόλοιπης χώρας.

Και το κερασάκι στην τούρτα της απόκλισης; Ένας τηλεθεατής του NCIS έχει διάμεση ηλικία 61 ετών, γεγονός που σημαίνει ότι πιθανότατα δεν μπαίνει και πολύ στο διαδίκτυο (άλλωστε, ούτε ο Λίροϊ Τζέθρο Γκιμπς, ο γκριζομάλλης πρωταγωνιστής της σειράς έχει καλή σχέση με την τεχνολογία...), πόσο μάλλον να χρησιμοποιήσει τα social media που δημιουργούν buzz γύρω από μία σειρά, αλλά και από ένα άρθρο που μιλά για μία σειρά. Απλοί νόμοι προσφοράς και ζήτησης…
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης