Ξεναγήσεις «Εντός στοάς»

Ξεναγήσεις «Εντός στοάς»

Η Νατάσσα Παππά οργανώνει εναλλακτικές ξεναγήσεις στις στοές του εμπορικού τριγώνου με αφορμή το βιβλίο της «Εντός στοάς – Αθηναϊκά περάσματα»

Ξεναγήσεις «Εντός στοάς»
Τη Νατάσσα Παππά τη συνάντησα πρώτη φορά τον περασμένο Μάρτιο. Με αφορμή το βιβλίο της «Εντός στοάς – Αθηναϊκά περάσματα» μιλήσαμε για τη ζωή της, για την Αθήνα και για τον τρόπο που εκείνη επιλέγει να τη ζει. Σε εκείνη την πρωινή μας βόλτα μου έκανε και μια ιδιωτική ξενάγηση σε μερικές από τις αγαπημένες της στοές του εμπορικού τριγώνου. Περπατήσαμε, φωτογραφηθήκαμε, γελάσαμε, ήπιαμε καφέ και ανταλλάξαμε εμπειρίες από την Αθήνα της δικής μας γενιάς.

Αυτό ακριβώς κάνει και στις ξεναγήσεις «Athens Walkthrough» που προέκυψαν από την έρευνά της για τις στοές. Με μέγιστη συμμετοχή τα 15 άτομα και διάρκεια τις 3 ώρες, η Νατάσσα αναλαμβάνει να περιπλανηθεί μαζί με τους Αθηναίους αλλά και τους τουρίστες -οι ξεναγήσεις γίνονται και στα αγγλικά αν χρειαστεί- σε 20 στοές της πόλης. Και η λέξη «περιπλανηθεί» δεν είναι καθόλου τυχαία, μια και η 28χρονη γραφίστρια δεν έχει σκοπό να κάνει μια κλασική ξενάγηση. Ξεκινώντας από το «Ρομάντσο» στην περιοχή του Γερανίου, η Νατάσσα και η παρέα της θα ακολουθήσουν τις υπό εξαφάνιση ταμπέλες εξόδων και θα ανακαλύψουν ένα εναλλακτικό δίκτυο διαδρομών, που πέρα από τη ρομαντική του διάσταση, πολλές φορές είναι άκρως πρακτικό και για τις καθημερινές μετακινήσεις στην πόλη. Γι αυτό τον λόγο και η ίδια εντάσσει τις ξεναγήσεις της στις εναλλακτικές. Γιατί θέλει να διατηρήσει τη χαρά της ανακάλυψης βοηθώντας τους επισκέπτες να βρουν τα αθηναϊκά περάσματα που τους ελκύουν.

Όλη η ιδέα των ξεναγήσεων βασίζεται στο βιβλίο-οδηγό που δημιούργησε η ίδια από την αρχή μέχρι το τέλος και τυπώθηκε από το Χαρτοβασίλειον. Για δύο χρόνια η Νατάσσα προσπαθούσε να χαρτογραφήσει τις στοές του Κέντρου και της πήρε αρκετό καιρό μέχρι να καταλήξει στο τελικό αποτέλεσμα. Η ίδια σπούδασε γραφιστική και μετά πήγε για erasmus στο Βέλγιο. Γυρνώντας στην Ελλάδα δούλεψε για δύο χρόνια σε ένα δημιουργικό γραφείο και μετά αποφάσισε να πάει για μεταπτυχιακό στην Ολλανδία.


Κλείσιμο
Φωτογραφία: Θάνος Καπράνος

Την εποχή που οι περισσότεροι φίλοι της έψαχναν τρόπο να πάνε στο εξωτερικό, εκείνη επιστρέφει στην Ελλάδα και προσπαθεί να κάνει την αρχική επιθυμία πράξη: να παντρέψει την γραφιστική που σπούδασε με τον δημόσιο χώρο που τόσο αγαπάει. Ξεκινάει να φωτογραφίζει στοές χωρίς να ξέρει ακόμα πως θα τις χρησιμοποιήσει. Σταματάει για λίγο, αρχίζει ξανά, μέχρι που ο αστικός ιστός έρχεται στη μόδα με έναν τρόπο λίγο διαφορετικό από αυτόν που εκείνη έχει στο μυαλό της. Κάπως έτσι πήρε την απόφαση να ασχοληθεί λίγο πιο σοβαρά και να φτιάξει αυτόν τον διαφορετικό χάρτη για τις στοές της πόλης. Έναν οδηγό που έχει μαζεμένες τις στοές του εμπορικού τριγώνου. Δεν πρόκειται, πάντως, για μια απλή καταγραφή. Δεν την ενδιέφερε άλλωστε να πει στον αναγνώστη τι πρέπει να κάνει. Την ενδιέφερε να μπορεί ο άλλος να κρατήσει το βιβλίο και να κάνει τη δική του βόλτα στις στοές, να καταγράψει την εμπειρία του, να χαθεί και να ξαναβρεθεί σε γνώριμα στέκια.

Αυτό ακριβώς την ενδιαφέρει και στις ξεναγήσεις που οργανώνει. Να δίνει στον καθένα τα στοιχεία που χρειάζεται και μετά να φτιάχνει τη δική του διαδρομή στην καρδιά της πόλης. Το επόμενο «Athens Walkthrough» είναι σήμερα, Παρασκευή 31 Ιουλίου, και από 28 Αυγούστου πάλι η Νατάσσα Παππά θα είναι εκεί κάθε Πέμπτη και Παρασκευή για να περιπλανηθεί με τους λάτρεις των στοών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης