Επτά startup έπιασαν… λιμάνι

Επτά startup έπιασαν… λιμάνι

Οι ομάδες που διακρίθηκαν στον πρώτο διαγωνισμό καινοτομίας με αντικείμενο τον τουρισμό και τόπο διεξαγωγής ένα κρουαζιερόπλοιο

Επτά startup έπιασαν… λιμάνι
Η ιδέα του Σταύρου Τσομπανίδη
και της ομάδας του Get CruiseINN ήταν αρκετά απλή αλλά και ενδιαφέρουσα ταυτόχρονα: ένας επιχειρηματικός διαγωνισμός που πραγματοποιείται πάνω σε... κρουαζιερόπλοιο το οποίο ταξιδεύει στο Αιγαίο. Ή, αν προτιμάει κανείς, ένας τρόπος για να συνδυάσεις τη δουλειά και τις startup επιχειρήσεις με τα ταξίδια και την αναψυχή.

Κλείσιμο
Η ιδέα βρήκε τους υποστηρικτές της, η κριτική επιτροπή διάλεξε τις επτά ομάδες που θα έπαιρναν μέρος και το πλοίο ξεκίνησε την 1η Ιουνίου από τον Πειραιά για ένα τετραήμερο ταξίδι για Μύκονο, Σαντορίνη, Πάτμο, Κρήτη, Ρόδο, Ηράκλειο και Κουσάντασι. Οταν, πλέον, έγιναν οι τελικές παρουσιάσεις των ομάδων, οι καρποί των… μαυρισμένων συμμετεχόντων είχαν αποδώσει.



Πρώτη αναδείχθηκε η ομάδα του Recisle, με μέλη τους Ζωή Παπαρίζου, Μανόλη Κουλιανό, Θανάση Σκλαβενίτη, Φώτη Κατσίγιαννη, και Αγγελο Χασιώτη. Η ιδέα τους αφορά συλλογή και αξιοποίηση απορριμμάτων επιχειρήσεων, κυρίως από τα νησιά, με απώτερο σκοπό την ανακύκλωση. Σύμφωνα με τον Αγγελο, «με τη συνεργασία των “παραγωγών” απορριμμάτων και των εργοστασίων ανακύκλωσης, δημιουργείται ένα ολόκληρο δίκτυο συλλογής, μεταφοράς και αξιοποίησης των σκουπιδιών. Χάρη μάλιστα στη χρήση τεχνολογίας δικτύωσης και επικοινωνίας, προτείνουμε να δημιουργηθεί μια διαδικτυακή πλατφόρμα που θα υπολογίζει την αξία των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων που διαθέτει η κάθε επιχείρηση/ιδιώτης/φορέας, θα συντονίζει την παραλαβή τους και θα βρίσκει άμεσα αγοραστές».

Στη δεύτερη θέση βρέθηκαν τα μέλη της Monumentor, δηλαδή οι Αννα Μαγνήσαλη, Φαίη Ρουμελιώτη, Γιάννης Κωνσταντινίδης, Χρήστος Σωτηρέλης και Ρένος Κοντάρης. Οι πέντε τους προτείνουν μια εφαρμογή-εκπαιδευτικό παιχνίδι για παιδιά που επισκέπτονται μουσεία, ώστε να μαθαίνουν με διασκεδαστικό τρόπο. Οπως εξηγεί ο Ρένος, «στην παιδική μας ηλικία συχνά επισκεπτόμασταν μουσεία και μνημεία με το σχολείο, μα όταν τελείωνε η ξενάγηση μέναμε με ένα συναίσθημα αδιαφορίας. Σκεφτήκαμε λοιπόν το Monumentor, που μέσα απο το παιχνίδι ενισχύει και εμπλουτίζει την εμπειρία της ξενάγησης και αυξάνει το ενδιαφέρον για τον πολιτισμό».

Την τρίτη θέση κατέλαβε η HopWave που αποτελείται από τους Μαριλένα Βογιατζή, Ελένη Καραΐσκου, Μαριέττα Παπαστεφάνου, Γεωργία Τζιβιτζίδου, Γιώργο Σιάτρα και Γιώργο Πιλπιλίδη. «Η ιδέα πίσω από το HopWave βασίζεται στο “island hopping”, δηλαδή στη γρήγορη και ευέλικτη μετακίνηση από το ένα νησί στο άλλο», εξηγούν και συνεχίζουν: «Οι υπάρχουσες μηχανές αναζήτησης μετακίνησης μέσω θάλασσας περιορίζονται στα δρομολόγια των μεγάλων ακτοπλοϊκών εταιρειών, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των τοπικών επιχειρήσεων μετακίνησης πολλές φορές δεν έχει καν παρουσία στο διαδίκτυο. Θέλουμε έτσι να συγκεντρώσουμε όλα τα διαθέσιμα δρομολόγια, όχι μόνο των μεγάλων ακτοπλοϊκών εταιρειών, αλλά και των τοπικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον θαλάσσιο χώρο, περιλαμβάνοντας ακόμη και τα δρομολόγια των κρουαζιερόπλοιων.



Οσον αφορά τις θέσεις 4 έως 7, αυτές τις κατέλαβαν οι ακόλουθες ομάδες:

Nesos: εφαρμογή τηλεϊατρικής για τη διασύνδεση ασθενών σε απομακρυσμένες περιοχές με γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων. Μέλη της είναι οι Αλέξανδρος Λάττας, Ηλέκτρα Παπαδάκη, Θάνος Παράσχος, Χάρης Ρωμανός και Άγης Τσαραμπιουλίδης.

Retire Up: πλατφόρμα υποστήριξης και εκπαίδευσης συνταξιούχων που θέλουν να δημιουργήσουν τουριστικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Αποτελείται από τους Θάνος Αλεξανδρίδης, Αλέξανδρος Βαμβακούλας, Νατάσα Κανδρή, Ματίνα Πρίγκου και Χρυσάνθη Πολυζώνη.

JourneyPost: εφαρμογή που εντοπίζει πακέτα εμπειριών με βάση τα ενδιαφέροντα των χρηστών και οργανώνει το ιδανικό πλάνο διακοπών. Συμμετέχουν οι Γιώργος Πατσέας, Ιάκωβος Κρητικός, Ορέστης Ροδίτης και Νίκος Κακαβούλης.

Live Greece: πλατφόρμα για τη δημιουργία και κράτηση διαφορετικών ταξιδιωτικών εμπειριών για τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα. Μέλη της οι Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, Indrit Sholla, Έυα Σορωνιάτη, Δήμητρα Κακοσήμου και Χριστίνα Οικονομίδου.



Τα βραβεία που προσφέρθηκαν ήταν αντίστοιχα τα ακόλουθα:

  • 3 μήνες incubation στο Athens Center for Entrepreneurship and Innovation, συμπεριλαμβανομένων υπηρεσιών και υποστηρικτικών υποδομών αξίας έως και 5.000 ευρώ, μαζί με χώρο φιλοξενίας και mentoring. Επιπλέον, έπαθλο 2.000 ευρώ από την Celestyal Cruises με σκοπό την προώθηση υλοποίησης της ιδέας (Recisle).
  • 3 μήνες mentoring από στελέχη της Microsoft Hellas στα γραφεία της στην Αθήνα (Monumentor).
  • 3 μήνες membership στο Impact Hub Athens, συμπεριλαμβανομένης απεριόριστης πρόσβασης στο χώρο του, μαζί με 8 ώρες τον μήνα ελεύθερη πρόσβαση στα meeting rooms και πρόσβαση στο παγκόσμιο δίκτυο του που απαρτίζεται από περισσότερους από 8.000 επιχειρηματίες που προέρχονται από 70 διαφορετικές χώρες και συμβουλεύουν πάνω σε καίρια business θέματα (HopWave).
  • 16 Υποτροφίες που αφορούν το 50% των συνολικών διδάκτρων στο πρόγραμμα MSc in Entrepreneurship από το ALBA Graduate Business School.
  • 5 υποτροφίες που αφορούν με 20% έκπτωση στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Κέντρου Προετοιμασίας Κουτσοδόντης
  • Tέλος τρεις συμμετέχοντες κέρδισαν ισάριθμες κρουαζιέρες από τη Celestyal Cruises.



Η τελευταία μάλιστα ήταν χρυσός χορηγός της εκδήλωσης, ενώ η όλη διοργάνωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του οργανισμού ΒlueGrowth Piraeus. Οσο για το κατά πόσο υλοποιήθηκε ο στόχος της; «Στόχος μας ήταν να προτρέψουμε τις ομάδες να δημιουργήσουν καινοτόμα projects, κατά βάση στον τουρισμό, αλλά και σε τομείς όπως η πολιτιστική κληρονομιά και η κοινωνική επιχειρηματικότητα», δήλωσε ο Σταύρος Τσομπανίδης. Από ότι φαίνεται, τελικά, αποστολή εξετελέσθη!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης