PROTOTHEMA

City Stories

Θέατρο και εικαστικά στον Ταύρο

Θέατρο και εικαστικά στον Ταύρο

Με δύο δράσεις τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων το Ιστορικό Αρχείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς

Η λέξη «αρχείο» φέρνει στο μυαλό συνήθως ατέλειωτες σειρές ραφιών, κουτιών, φακέλων, χαρτών και εγγράφων. Αρχείο, όμως, πάνω από όλα, είναι τα ίχνη που αφήνουν οι πράξεις των ανθρώπων, τα αποτυπώματα που αφήνει πίσω της μια ζωή. Το Ιστορικό Αρχείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) λοιπόν, που στεγάζεται σε ένα εντυπωσιακό βιομηχανικό κτίριο στις οδούς Δωρίδος 2 και Λεωφ. Ειρήνης 14 στον Ταύρο, τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων στις 9 Ιουνίου με δύο διαφορετικές δράσεις.


Η πρώτη αφορά στην έκθεση «Archive Art: ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ – ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ» με έργα φοιτητών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ), οι οποίοι κλήθηκαν να πειραματιστούν με την έννοια «αρχείο», υπό την καθοδήγηση των καθηγητών της ΑΣΚΤ, Αγγελου Αντωνόπουλου, Τιτίκας Σάλλα, Βασίλη Βλασταρά, Μάριου Σπηλιόπουλου και Μιχαήλ Μανουσάκη. Οι διαφορετικές προσεγγίσεις μαρτυρούν την ποικιλομορφία στον τρόπο πρόσληψης του θέματος αντικατοπτρίζοντας πτυχές προσωπικών βιωμάτων και αντιλήψεων, μνήμης ατομικής και συλλογικής, καθώς και την εναντίωση στην έννοια της φθοράς ως εγχείρημα διατήρησης ή δημιουργίας εθνικής ιστορίας ή προσωπικών ιστοριών αντίστοιχα. Η έκθεση αποτελεί συνέχεια μακράς συνεργασίας της ΑΣΚΤ με το ΠΙΟΠ.

Σε αυτή συμμετέχουν οι φοιτητές (εικαστικοί): Ελένη Κορδαλή, Απόστολος Φιλίππου, Ευανθία Καλογεροπούλου, Σέργιος Παππάς, Στεφανία Βλάχου, Βίκτωρ Μελιστάς, Ελένη Γκινοσάτη, Έλενα Κυρκίλη, Ρενάτα Μεθενίτη, Γιάννης Παπαϊακώβου, Φιλομήλα Φραϊδάκη, Κωνσταντίνος Λαλές, Πέτρος Λαλές, Άννα Στρούλια, Νεφέλη Κατσαρού, Χριστίνα Σύλβια Σημαντήρα, Ιωάννα Μαθοπούλου, Θοδωρής Τόλης, Αλεξάνδρα Πετρανάκη (θεωρητικοί): Μαρία Δεληθανάση, Γιώργος Κοκκόρης, Καλλιόπη Τσιούμα.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Αρχείων, Τρίτη 9 Ιουνίου, στις 19:00, στο κτίριο του Ιστορικού Αρχείου όπου και θα φιλοξενηθεί έως τις 30 Ιουνίου.

Στο πλαίσιο του εορτασμού, θα δοθεί και η τελευταία παράσταση του έργου «Γραπτά Ιχνη», ενός παραδείγματος της τάσης «θέατρο ντοκουμέντο», η οποία αποτελεί το σημείο συνάντησης θεάτρου και αρχείου. Εκεί, όπου το πρώτο αναζητά το δεύτερο για να αντλήσει αντικειμενικότητα από τις αρχειακές πηγές και να τις μετατρέψει αυτούσιες σε θεατρικό λόγο. Τρεις ηθοποιοί αφηγούνται στιγμές απλών ανθρώπων, από το 1810 έως το 1953, μέσα από τα γραπτά τους ίχνη. Η σκηνοθεσία, η έρευνα και η σύνθεση κειμένων είναι του Αλέξανδρου Λυκούρα, ο οποίος παίζει μαζί με τη Δήμητρα Μητροπούλου και τη Βασιλική Σουρρή.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Αρκεί μία κράτηση στο τηλέφωνο 210 3418011 (9:00-17:00).
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία