Καλλιέργειες με υδατικό αποτύπωμα

Καλλιέργειες με υδατικό αποτύπωμα

Η Agrifarm, μια βραβευμένη startup από τη Λαμία, προχώρησε σε μια πρωτότυπη για τα ελληνικά δεδομένα συνεργασία με το Πανεπιστήμιο των Πατρών

Καλλιέργειες με υδατικό αποτύπωμα
Στους περισσότερους αναγνώστες μια συνεργασία ανάμεσα σε μια startup εταιρεία -βραβευμένη για τις επιδόσεις της στην καινοτομία και την έρευνα στον αγροτοδιατροφικό τομέα- και σε ένα πανεπιστημιακό τμήμα με σκοπό την προώθηση καλλιεργειών με υδατικό αποτύπωμα μπορεί και να φαντάζει σαν λεζάντα στα… κινέζικα. Και όμως! Η συνεργασία που «χτίζουν» τα δύο μέρη γίνεται σε ένα πεδίο που μας αφορά όλους - μικρούς και μεγάλους, ειδικούς και μη.

Οι φορείς της συνεργασίας, η
Agrifarm Products IKE, μια startup που έχει την έδρα της στην Ανθήλη της Λαμίας –ιδρύθηκε μόλις το 2013 από τον Δημήτρη Γκρεμυλογιάννη
- και το Πανεπιστήμιο Πατρών και πιο συγκεκριμένα, το
Κλείσιμο
Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων – Eργαστήριο Φυτικής Παραγωγής. «Η διαχείριση των υδατικών πόρων, κυρίως όσον αφορά την άρδευση των καλλιεργειών, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της γεωργικής παραγωγής στη χώρα μας», επισημαίνει ο ιδρυτής της Agrifarm, εκτιμώντας ότι «η υιοθέτηση καινοτόμων μεθοδολογιών εφαρμογής αρδευτικού νερού και λιπασμάτων σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις θεωρείται απαραίτητος για τη βελτίωση της ποιότητας των παραγομένων προϊόντων και τη μείωση του κόστους παραγωγής».



Οι νέες αυτές πρακτικές, όπως εξηγεί ο ίδιος, διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα της αγροτικής παραγωγής και την παραγωγή πιστοποιημένων προϊόντων υψηλής ποιότητας στο χωράφι μέσω: α) αύξησης της ανταγωνιστικότητας των παραγομένων αγροτικών προϊόντων, β) μείωσης περιβαλλοντικού αποτυπώματος καλλιεργειών και γ) προστασίας του οικοσυστήματος και της υγείας του καταναλωτή.

Η παραπάνω δράση αποτελεί μέρος του project "Refarming Greece", μια πρωτοβουλία της Agrifarm που στοχεύει στη δημιουργία μιας συγκεκριμένης επιχειρησιακής κουλτούρας σε όλους όσοι εμπλέκονται στην εφοδιαστική αλυσίδα παραγωγής αγροτικών προϊόντων. Βασική προϋπόθεση για την επιτυχία του μοντέλου "Refarming Greece", είναι η αντίληψη των ανθρώπων της Agrifarm ότι η φυσική τροφή πρέπει να υπόκειται στην ελάχιστη δυνατή επεξεργασία χωρίς να αλλοιώνεται η γεύση της ή να μειώνεται η διατροφική της αξία καθώς επίσης ότι η διάθεση ποιοτικών προϊόντων με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και προδιαγραφές ξεκινά από το χωράφι.



Σήμερα η Agrifarm που χαρακτηρίζεται ως μια καινοτόμα συνεργατική εταιρεία εστιάζει το ενδιαφέρον της στην παραγωγή και τυποποίηση ιδιαίτερα ποιοτικών προϊόντων της ελληνικής γης που προέρχονται μέσα από μια ολοκληρωμένη διαχείριση του πρωτογενούς τομέα. Η γκάμα των προϊόντων εκτείνεται από τα όσπρια και τους ξηρούς καρπούς μέχρι τις ελιές και το ελαιόλαδο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης