Κάνοντας την αναπηρία, τέχνη

Κάνοντας την αναπηρία, τέχνη

Το ανήσυχο θέατρο του Jerome Bel ταξιδεύει μέχρι την Αθήνα για να παρουσιάσει έναν ύμνο στην ανθρώπινη φύση

Κάνοντας την αναπηρία, τέχνη
Ένα ιδιαίτερο θέαμα θα παρακολουθήσουν όσοι κατηφορίσουν στη Συγγρού στις 12 και 13 Δεκεμβρίου. Στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση θα βρεθεί για δύο βραδιές ο σπουδαίος χορογράφος Jerome Bel και το non-dance θέαμα που έχει ο ίδιος δημιουργήσει. Μαζί του έντεκα ηθοποιοί από τη Ζυρίχη, ηλικίας από 18 έως 51 ετών, με διανοητικές αναπηρίες.



Το ανήσυχο και υπερβατικό θέαμα που συνηθίζει να παρουσιάζει ο Bel έχει γίνει δεκτό με αντιπαραθέσεις και επαίνους όπου έχει παρουσιαστεί. Ο Γάλλος καλλιτέχνης είναι από τους χορογράφους που έχουν γράψει ιστορία – και όχι μόνο μεταφορικά. Βάζοντας στο μικροσκόπιο τη δομή του ζωντανού θεάματος, αμφισβήτησε με χιούμορ και σοβαρότητα κάθε δεδομένη σύμβαση και αποδόμησε την καθιερωμένη σχέση ανάμεσα στον ερμηνευτή, το κοινό και το υλικό της παράστασης.
Κλείσιμο



Μετά από μια σειρά έργων που αποκάλυπταν τη σχέση ανάμεσα στη δημόσια και την ιδιωτική ζωή ορισμένων σημαντικών σύγχρονων χορευτών, ο Bel στρέφει το βλέμμα του στη ζωή των συγκεκριμένων ανθρώπων πάνω στη σκηνή. Το κάνει μάλιστα με τρυφερότητα και ευαισθησία, αλλά και σαν να κάνει μια σπουδή πάνω στο τι σημαίνει χορός για αυτούς. Οι ηθοποιοί αντιδρούν ελεύθερα, με το δικό τους τρόπο, και πολλές φορές με χιούμορ στις οδηγίες του σκηνοθέτη. Η μοναδικότητά τους, οι αδυναμίες και οι ευαισθησίες τους αποκαλύπτουν την ενιαία, εν τέλει, ανθρώπινη φύση. Το έργο διαχειρίζεται την αναπηρία με ειλικρίνεια, όχι ως κάτι που θα πρέπει να κρύβεται πίσω από την κουρτίνα της πολιτικής ορθότητας, αλλά ως μέρος της ζωής, με αισθητικές και πολιτικές προεκτάσεις.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης